Foto: Unsplash

V dnešnej uponáhľanej dobe je tento komplex čoraz rozšírenejší a narážame naň u veľkého počtu ľudí.

Máte pocit, že musíte byť všade a zvládnuť úplne všetko? Ako keby ste mali na pleciach celý svet a každý očakáva, že vyriešite všetky problémy? Potom by ste mohli trpieť tzv. komplexom Supermana. Tento syndróm sa prejavuje u ľudí, ktorí si myslia, že musia byť neustále silní a dokonalí vo všetkom, čo robia.

Článok pokračuje pod videom ↓

V dnešnej uponáhľanej dobe je tento komplex čoraz rozšírenejší a narážame naň u veľkého počtu ľudí. Je to spôsobené tlakom na úspech, stresom a neustálou snahou napredovať vo svojej kariére alebo osobnom živote. Preto sme sa rozhodli bližšie priblížiť sedem hlavných vlastností charakterizujúcich tento fenomén, ktorému sa venuje aj portál Your Tango.

Vysoké očakávania

Osoby s komplexom Supermana majú veľmi vysoké očakávania od seba samých aj od ostatných. Myslia si, že dokážu urobiť všetko lepšie ako ostatní a nedokážu sa zmieriť s tým, že niekedy je potrebné delegovať úlohy na iných. Preto často preberajú zodpovednosť za veci, za ktoré by ani nemali a vystavujú sa zbytočnému stresu.

Neustála potreba kontroly

Ľudia trpiaci komplexom Supermana si myslia, že jedine oni vedia, ako čokoľvek urobiť správne. Preto chcú mať neustále kontrolu nad všetkým a nevedia sa spoľahnúť na ostatných. Toto správanie im môže spôsobiť problémy vo vzťahoch aj pracovnom prostredí.

Strach z chýb

Strach zo zlyhania je jednou z hlavných príčin tohto komplexu. Títo ľudia majú veľmi nízke sebavedomie a nedokážu akceptovať svoje chyby alebo nedostatky. V dôsledku toho sú neustále pod tlakom a bojujú so strachom, že ich niekto označí za „podvodníkov“.

Unsplash

Perfekcionizmus

Perfekcionizmus je ďalšou typickou vlastnosťou osôb s komplexom Supermana. Myslia si, že musia byť dokonalí vo všetkom, čo robia – od práce, cez vzťahy až po vzhľad. Tento prístup ich často vedie k vyhoreniu, pretože nikdy nie sú spokojní so svojimi výsledkami a neustále sa pokúšajú dosiahnuť viac.

Nespracovanie emócií

Ľudia trpiaci týmto komplexom majú problém spracovať svoje emócie a zraniteľnosť. Myslia si, že by mali byť silní a nezávislí vo všetkom, čo robia. V dôsledku toho nedokážu nadviazať hlbší emocionálny vzťah s inými ľuďmi a často sa cítia osamelo.

Predstierané sebavedomie

Predstierané sebavedomie je bežnou charakteristikou komplexu Supermana. Títo ľudia chcú byť lepší ako ostatní a očakávajú, že ich ostatní budú obdivovať za ich úspechy. Na druhej strane im ale chýba skutočné sebavedomie a potrebujú neustále potvrdenie od ostatných.

Nedostatok odpočinku

Osoby s komplexom Supermana často zanedbávajú svoje osobné potreby a dobro. Myslia si, že nemajú čas na oddych alebo relaxáciu, pretože musia neustále pracovať na svojich cieľoch a úspechoch. Toto správanie im často spôsobuje zdravotné problémy, vrátane vyhorenia a depresie.

Ak sa v niektorých z týchto bodov nájdete, je dôležité si uvedomiť, že nikto nie je dokonalý a ani od vás to nikto neočakáva. Naučte sa prijať svoje nedostatky a chyby, delegovať úlohy na iných a nájsť čas aj na seba samých. A pamätajte – aj Superman mal svoje slabiny.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov