Je pravda, že deti vedia dostať do "vývrtky" nejedného rodiča. A preto sa často stáva, že mame či otcovi jednoducho "uletí" ruka. Je to však správne?

„Jedna výchovná“ predsa nikoho nezabila! S týmto názorom sa stotožňuje mnoho rodičov. V predchádzajúcich generáciách bola bitka braná ako úplne prirodzený spôsob výchovy. A veľa detí trpelo, pretože keď sa rodič dostal do varu, už ho nedokázalo nič zastaviť. Najmä deti alkoholikov, ktorým pár panákov dodalo odvahu, by o tom vedeli rozprávať. No výsledky 50-ročnej štúdie vravia jasnou rečou. Bitka ničí osobnosť dieťaťa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako by ste charakterizovali výprask? Odborníci chápu výprask ako úder otvorenou dlaňou ruky. U nás je výpraskom, ľudovo povedané, „jedna po zadku“, ktorej bolestivosť priamo závisí od jej vykonávateľa. No nech vám dá po zadku ktokoľvek, cieľ je jediný. Potrestať vás, ponížiť a vyvolať vo vás pocit zahanbenia.

Vedcom to však nedalo a pozreli sa na telesné tresty bližšie. Za viac než 50 rokov analyzovali správanie 160 tisíc detí. Mali tak dostatok času zmonitorovať ich podstatnú časť života, pričom sa sústredili najmä na ich správanie. Určite viete, že detstvo nás formuje viac, než si vôbec dokážeme predstaviť. Bez ohľadu na to, či máte 12, 20, 40 alebo 70 rokov, stále vo vás zostáva malý chlapec či dievčatko, ktorí si vedia s desivou presnosťou vybaviť negatívne spomienky z detstva.

Čím viac sa deti fyzicky trestajú, tým viac sú agresívnejšie a asociálnejšie

(Takmer) všetci rodičia chcú zo svojich detí vychovať dobrých ľudí, no ak ich „derú ako žito,“ dosiahnu presný opak. A skôr či neskôr sa to určite prejaví. Elizabeth Gershoffová, jedna zo spoluautoriek spomínanej štúdie, to vidí takto: „Pri analýze sme sa sústredili na to, čo väčšina Američanov vníma ako výprask. Všimli sme si, že rodičia sa uchyľujú k telesným trestom, keď deti niečo neúmyselne poškodia. Často ide tiež o chvíľkové zlyhanie – väčšinu nebijú svoje deti, ak nedodržali nejaký z dlhodobých cieľov. Ide teda najmä o chvíľkové prasknutie nervov, ktoré však môže mať pre dieťa fatálne dôsledky.“ 

Unsplash.com / Chinh Le Duc

Asi ste netušili, že „jedna po zadku“ má pre dieťa podobný ničivý dôsledok, ako fyzické násilie. Andrew Grogan -Kaylor, spoluautor štúdie, dodáva: „Výsledok štúdie jednoznačne potvrdil, že rodičia bitkou dosiahnu presný opak toho, o čo sa usilujú. Miesto poslušnosti príde vzdor, agresivita a neposlušnosť.“ 

Taktiež sa v štúdii potvrdilo, že sami máme tendenciu opakovať chyby našich rodičov. Ľudia, ktorých v minulosti trestali ich rodičia, mali väčšiu tendenciu k fyzickému trestaniu vlastného dieťaťa.

Vo svete je však viac než 80% detí fyzicky trestaných. A je to na zaplakanie. Sami totiž vychovávame deti, ktoré sú vystrašené, útočné a nikomu neveria. Je dokázané, že bitka či fyzické tresty nemajú žiadne pozitívne účinky. Autori štúdie veria, že ich zistenia pomôžu zabrániť fyzickým trestom. Veď vychovať z dieťaťa agresívneho človeka či asociála by nechcel asi nikto z nás…

Pozri aj: Toto je 9 vecí, ktoré by ste nemali dieťaťu nikdy zakazovať

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov