Deti majú právo objavovať svet. Ak uhasíme ich zvedavosť, nikdy sa nebudú o spoločnosť zaujímať...

„Nerob, nesmieš, nechaj to, spadneš…“ Od detstva dostávame od rodičov plnú náruč zákazov. A tak, plniac ich, zabúdame objavovať svet. Dieťa má však právo byť dieťaťom. Nie je to malý dospelý, ale dieťa. Niektorými zákazmi im však dokážeme veľmi ublížiť, pretože bránime ich prirodzenému rozvoju. Čomu by sme sa teda mali určite vyvarovať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Všetci chceme z našich detí (aj tých hypotetických, ktoré si zatiaľ plávajú v éteri), vychovať spokojného človeka. Úmysel teda máme všetci rovnakí, len niekedy ideme veľkou okľukou. Nezabúdajme, že aj deti majú svoje práva. Týchto 9 vecí by sme im teda rozhodne zakazovať nemali.

1. Právo na otázky

Mariya Zavolokina

Toto je jedna z najdôležitejších vecí. Deti, ktoré sa prestanú pýtať, sa prestanú zaujímať. A nezáujem vedie k pasivite. Takéto dieťa, keď vyrastie, sa nebude vôbec zaujímať o okolité dianie. Stane sa poslušným pešiakom, ktorý sa dá ľahko zmanipulovať. Vieme, že je niekedy dosť otravné odpovedať na otázky, ktoré sú často zrejmé pre nás, dospelých. Ale pre dieťa je svet hotovým zázrakom, ktorý stojí za to preskúmať. Zároveň im ukazujeme, že máme o ne vážny záujem a tým si vytvárame puto.

2. Právo na plač

Malé deti prežívajú všetko oveľa intenzívnejšie, než dospelí. Nebráňte svojmu dieťaťu plakať. Je to ich spôsob komunikácie. Skôr sa snažte pochopiť, prečo plačú a pomôžte im vysporiadať sa s príčinou.

3. Dieťa má právo byť chamtivé

Mariya Zavolokina

Ak vás zaráža toto tvrdenie, položíme vám jednu otázku. Požičiate svoj telefón neznámemu človeku? Alebo mu dáte kľúče od bytu? Aj dieťa má právo naložiť so svojím majetkom podľa uváženia. Aj keď ide pre nás len o obyčajnú lopatku.

4. Právo povedať „nie“

V našich končinách sa bohužiaľ „nie“ dieťaťa neberie tak vážne, ako by sa malo. Nerešpektujeme ho, berieme ho ako odvrávanie. A tak ho nútime do situácií, ktoré sú mu krajne nepríjemné. Napríklad pobozkať nesympatickú tetušku.

5. Právo byť hluční

Mariya Zavolokina

Ak dieťa kričí a skáče, je to v poriadku. Vari nečakáte, že v parku bude sedieť na lavičke, hompáľajúc nohami? Kričať a skákať je zdravé. Tiché a mĺkve dieťa je varovný signál, že niečo nie je v poriadku.

6. Právo na strach

Malé deti sa môžu báť lekára  či nesympatickej príbuznej. Možno sa budete čudovať, ale je to v poriadku. Strach nie je hanba. Skúste sa však čo najviac rozprávať o pocitoch dieťaťa.

7. Právo na tajomstvo

Mariya Zavolokina

Aj vy túžite dozvedieť sa, čo sa ukrýva v dcérkinom denníku? Tak sa zhlboka nadýchnite a zabudnite na to, že by ste ho otvorili. Aj keby ste chceli skryť svoju zvedavosť za záujem o dieťa. Každý tvor na planéte má právo na tajomstvo. Dieťa nie je výnimkou.

8. Právo na negatívne pocity

Všetci raz za čas „vypeníme“. Ak je toho na dieťa priveľa, tiež má právo na negatívne pocity. Neznamená to však, že sú zlé. Skúste sa však pýtať na to, ako sa cítilo, keď ním lomcovali negatívne emócie.

9. Právo na chyby

Ani vy ste hneď po narodení nevedeli malú násobilku. Život je proces učenia, ktorý je sprevádzaní sériou pokusov a omylov. Pri dieťati však platí dvojnásobne, že bez chýb sa nik nedopracuje k výsledku. Preto nezabúdajte na trpezlivosť.

Mariya Zavolokina

Dieťa je plnohodnotná bytosť a preto jeho emócie netreba brať na ľahkú váhu. Nepotrebuje milión hračiek. Všetko, čo potrebuje, je vaša pozornosť. Preto aspoň na chvíľku odložte telefón a choďte sa s ním hrať!

Pozri aj: Marshmallow experiment: Psychologický test, ktorý odhalí, či bude vaše dieťa úspešné

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov