Foto: Photo by Brett Sayles from Pexels

S týmto jednoduchým trikom premeníte každú konverzáciu na hotový zázrak.

„Small talk“ alebo tie obyčajné konverzácie o ničom sú pre mnohých z nás úplnou nočnou morou. Možno zo seba často nedokáže vysúkať ani jedno poriadne slovo, a tak len trpíte v trápnom tichu, ktoré je zo sekundy na sekundu horšie a horšie. Našťastie, aj keď vám tieto rozhovory doteraz robili problém, teraz už nemusia. Výskumníci z Harvardu prišli na skvelý spôsob, ako sa stať majstrom v tejto oblasti. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Kľúč k úspechu je jednoduchší, než by ste si možno mysleli. Sú ním totiž otázky. Celá veda spočíva v tom, že budete tomu druhému klásť otázky. Nie také, na ktoré sa dá odpovedať iba jedným slovom, a to áno alebo nie. Ide o rozvité otázky, ktoré posúvajú konverzáciu smerom vpred. Neveríte?

Experiment s otázkami číslo 1

Karen Huang spolu s jej výskumným tímom z Harvardu uskutočnili experiment, v rámci ktorého sa pozreli na 300 online osobných rozhovorov medzi ľuďmi, ktorí sa ešte len spoznávajú. Konverzácia trvala pätnásť minút a jednej osobe z dvojice povedali, aby tomu druhému položila čo najviac otázok (aspoň deväť), zatiaľ čo tí druhí smeli položiť maximálne štyri.

Výsledok? Presne taký, aký možno už očakávate. Osoba, ktorá sa pýtala viac, bola označená za prívetivejšiu či sympatickejšiu.

unsplash.com

Experiment s otázkami číslo 2

Tím výskumníkov zrealizoval aj druhý experiment s otázkami. Tentokrát ale neudali presný počet otázok, len jednej skupine povedali, aby sa pýtala viac a druhá menej. V závere prišli na to, že ľudia, ktorí odpovedali na viac otázok, boli považovaní za sympatickejších než tí, ktorí odpovedali na menej otázok. Je to kvôli tomu, že o sebe zdieľali viac informácii či myšlienok, a preto pôsobili zaujímavejšie.

Takže, čo teraz?

Čítate správne. Znamená to, že ste tým sympatickejší, čím viac otázok kladiete, ale zároveň aj na čím viac otázok odpovedáte. Preto by hlavným cieľom v každej takejto konverzácii malo byť nájdenie akejsi rovnováhy medzi pýtaním sa a odpovedaním.

Dôležité je uvedomiť si, že otázky musia byť v prvom rade otvorené – to znamená, že ten druhý by nemal mať problém nadviazať na ne a ďalej rozvíjať konverzáciu. Môže sa stať, že budete skákať z témy na tému, ale to vôbec nie je zlé. Práve naopak, robí to konverzáciu omnoho zaujímavejšou.

unsplash.com

Možnosti sú neobmedzené a opýtať sa môžete naozaj hocičo. Ak si však ešte stále nie ste istí, aké otázky použiť, skúste niektorú z týchto:

#1 „Čo rád robíš vo voľnom čase alebo čo ťa baví?“

Tieto otázky sú dobré v tom, že sa naučíte niečo o tom druhom a zároveň má aj on príležitosť rozhovoriť sa o svojich vášňach a záľubách. A nie je nič, o čom ľudia hovoria radšej.

#2 „Odkiaľ pochádzaš?“

Táto otázka funguje vždy, dokonca aj keď je daná osoba z rovnakého mesta ako vy. Ďalšie nadväzujúce otázky by mohli byť: “Nezvažoval si život niekde inde?“ alebo “Čo sa ti tam najviac páči/nepáči?“, “Čo by si mi odporúčal?”.

#3 „Aký je tvoj názor na…?“

Možno si to neuvedomujete, no každý z nás má rád, ak má možnosť vyjadriť svoj názor na niečo. Taktiež je to jedna zo skvelých otázok, ktoré vám nielenže pomôžu prežiť „small talk“, ale dokonca vám ho pomôžu premeniť aj na zaujímavú a vzrušujúcu konverzáciu.

unsplash.com
huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov