Foto: Unsplash/Gadiel Lazcano

Dôvera je vo vzťahoch životne dôležitá, preto s ňou treba zaobchádzať opatrne.

Dôvera je obrovské riziko. Každý človek raz utrpel zradu, s ktorou sa ťažko vyrovnával. Či už vás niekto okradol, zavádzal, klamal, podviedol, existujú rôzne spôsoby, ako človek môže stratiť schopnosť dôverovať, niektoré z nich sú bolestivejšie ako iné. Možno budete chcieť opäť dôverovať tomu, kto vám ublížil, ale keď na to príde, neviete ako na to. Vaše srdce bolo zranené tak ťažko, že už jednoducho neznesiete, aby ste sa opäť stali zraniteľným. Portál I Heart Intelligence uvádza 5 kľúčových krokov, ktoré by vám mohli pomôcť.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Verte, že si zaslúžite dôveru vo vzťahoch

Aj keď ste sami vždy neboli čestným človekom a myslíte si, že si nezaslúžite dôveru, vedzte, že väčšina neúprimnosti pramení z nedôvery a strachu. Snažte sa byť zhovievavejší a súcitnejší a neposudzujte činy ľudí príliš tvrdo. Skúste im najskôr porozumieť.

Foto: Unsplash/Korney Violin

#2 Naučte sa dôverovať sám sebe

Ak nemáte dôveru v seba – svoju intuíciu pre dobrý úsudok a výber – ako si myslíte, že budete môcť dôverovať inej osobe? Ak je vaša dôvera zrazená, váš obranný mechanizmus začne pracovať mimoriadne tvrdo, len aby vás ochránil pred emocionálnym utrpením. Počúvajte svoje vnútro a pracujte na budovaní dôvery v seba samého.

#3 Vedzte, že to, o čom premýšľate, sa môže prejaviť aj v realite

Ak vás niekto zradil a stále myslíte na to, že sa to bude opakovať, podvedome túto situáciu prilákate. Budete hľadať známky zrady a pochybností aj tam, kde nie sú. A bohužiaľ uvidíte iba to, čo ste si zmysleli, že chcete vidieť, aj keď v skutočnosti to tam nie je. Ak je vaša myseľ zameraná na pozitívne výsledky, prilákate dobrých ľudí, ktorí vašu dôveru nezradia.

Foto: Unsplash/Anthony Tori

#4 Opustite mentalitu obete

Ak ste sa stali obeťou zrady, ste obeťou svojich okolností. Musíte však byť schopní rozlišovať medzi skutočnou obeťou a mentalitou obete. Zatiaľ čo sa mnoho ľudí neprávom rozhodlo, že si svoje rany ponechá otvorené utápajúc sa v bolesti zrady, iní robia všetko pre to, aby sa cez to dostali. Ak si zvolíte sebaľútosť, budete si brániť v uzdravovaní, pretože sa budete vždy hnevať a obviňovať všetkých naokolo za niečo, nad čím máte úplnú kontrolu. Ak si zvolíte cestu odpustenia, budete schopní zbaviť sa hnevu a bolesti.

#5 Zostaňte pozitívni

Okrem toho, aby ste sa vyhli ľuďom, ktorí vás sklamali, je nesmierne dôležité pochopiť, že to, či ste boli zranení raz alebo dvakrát, neznamená, že sa to bude diať stále. Ak by ste sa ocitli v pasci tohto druhu, nielenže by ste podkopali svoju vlastnú hodnotu, ale tiež by ste mohli zahodiť každú potencionálnu príležitosť pre nový a zdravý vzťah. Byť nedôverčivý môže mať toxický vplyv na vaše vzťahy s ľuďmi, ale naučiť sa znovu dôverovať nie je nemožné. Pretože akonáhle je dôvera znovu získaná, je to oslobodzujúce a liečivé pre myseľ, srdce a dušu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov