Existujú názory, že každý človek trpí nejakou fóbiou. Aj keď to najskôr pravda nebude, no určite každý z nás zažil niekedy strach, ktorý nemal opodstatnenie.

Ak takýto strach nevieme ovládnuť, vtedy môže prerásť do fóbie, teda do iracionálneho strachu. Niektoré fóbie boli objavené vďaka internetu, kde sa stretli viacerí ľudia s rovnakými príznakmi. Jednou z takých fóbií je aj tripofóbia. Aj keď ešte nie je uznanou fóbiou, je pravdepodobné, že sa tak čoskoro stane.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tripofóbia (niekedy trypofóbia alebo trypophobia) je označovaná ako strach z malých otvorov, malých geometrických útvarov, alebo jednoducho strachom z dier.

iflscience.com
iflscience.com

Pravdepodobne ste si teraz povedali, že to sa vás netýka. Pozrite sa na obrázky vo videu, nemáte z nich nepríjemný pocit?

[youtube L_ggH58kyfw 720 410]

Obrazy, ako napríklad včelie plásty, plod Lotosu indického, no aj bublinková čokoláda, či len konce desiatok rúr naukladaných na seba, vyvolávajú v mnohých ľuďoch nepokoj a nepríjemné emociálne stavy. Takéto, zdanlivo neškodné predmety, môžu vyvolať celý rad nepríjemných pocitov, ako je úzkosť, svrbenie, husia koža, no aj nevoľnosť, zrýchlená činnosť srdca, alebo problémy s dýchaním.

rackcdn.com
rackcdn.com

fóbie vo všeobecnosti u ľudí často vznikajú z nejakého podnetu. Ako príklad môžeme uviesť uhryznutie psom v detstve, čo môže prerásť až do strachu zo psov. Niektoré fóbie naopak vznikli z vrodených vývojových mechanizmov, ako je strach z pavúkov alebo hadov. Voči týmto živočíchom máme vrodený rešpekt, a ten môže niekedy prerásť až do fóbie.

3.bp.blogspot.com
3.bp.blogspot.com

V prípade tripofóbie však neexistuje vrodené ohrozenie a takisto takýto strach nevzniká nepríjemnou skúsenosťou. Výskumy prišli na jednu veľmi zaujímavú skutočnosť. Existuje veľa ľudí, ktorí síce tripofóbiou netrpia, no neradi sa pozerajú napríklad na takéto obrázky.

ed101.bu.edu
ed101.bu.edu

Zistilo sa, že je to kvôli geometrickému obrazcu, ktorý je pre mozog náročný na vizuálne spracovanie a vyžaduje si nadmerné okysličovanie mozgu. Telo ale chce s kyslíkom rozumne hospodáriť, a tak radšej mozog vysiela podnety, aby sa od takého obrazu odvrátil zrak.

thetrojantimes.com
thetrojantimes.com

To je veľmi významné zistenie. Teraz je ale potrebné zistiť, prečo u niektorých ľudí tieto obrazy vyvolávajú emocionálne reakcie.

Medzi najodpornejšie tripofobické obrazy patria zábery na rôzne plesne a najmä na kožné ochorenia a lézie. Tu sa vo veľkom zapája aj odpor a znechutenie ako evolučný mechanizmus, ktorý nám radí zachrániť sa a ujsť z takého prostredia.

i.ytimg.com
i.ytimg.com

Obrazy kožných lézii majú geometrické vlastnosti podobné neškodným obrazom, ktoré však tripofobikov desia. Je teda celkom možné, že evolučný mechanizmus varovania pred nechutnými a hlavne nebezpečnými objektmi spojený s väčšou potrebou okysličovania mozgu pôsobí na niektorých ľudí tak, že ich aj neškodný obraz desí a spôsobuje im veľmi nepríjemné stavy.

Ako sme písali na začiatku, táto fóbia zatiaľ nie je uznaná, no mnohí odborníci sa zhodujú, že je len otázkou času, kedy sa zaradí do zoznamu ostatných fóbií. Ako ste na tom vy? Vydesili vás naše obrázky, alebo na vás pôsobili nepríjemne? Veríme, že minimálne ten posledný určite áno.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov