Ich život bol v detstve veľmi krutý. Nie každý sa s touto traumou dokáže v dospelosti vysporiadať.

Dnes je už všeobecne známe, že to, čo zažívame vo svojom detstve, sa s nami “nesie” po celý zvyšok života. Tento fakt má však mimoriadny význam pre ľudí, ktorí boli vo svojom detstve obeťou šikany alebo týrania – či už v škole alebo vo svojej rodine. Ako šikana, tak aj týranie môžu byť psychického i fyzického charakteru, akákoľvek forma však človeka poznačí na celý jeho život. 

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Môžu mať problém s riešením konfliktov

Ničí život nie je ideálny, a žiaľ, jeho neoddeliteľnou súčasťou sú aj občasné konflikty. Takíto ľudia ich však vo väčšine prípadov riešiť nedokážu – budˇ sa okamžite utiahnu a svoj názor ani nevyjadria, alebo práve naopak, sú až priveľmi útoční a agresívni. Trauma z detstva im bráni vybrať si zlatú strednú cestu, ktorou je pokojné riešenie konfliktu, ktoré vedie k vyriešeniu danej situácie.

#2 Nedokážu prijať komplimenty a pochvaly

Ak im bolo ako deťom neustále ubližované a krivdené, ich sebavedomie môže byť veľmi nízke a nedokážu prijať žiaden kompliment alebo pochvalu. Ak ich obdržia, buď sa ich snažia vyvrátiť, alebo zostanú veľmi rozrušení a nervózni. Niekedy si dokonca môžu myslieť, že človek, ktorý im pochvalu udelil, si z nich strieľa.

pexels.com

#3 Sú “chorobní” perfekcionisti

Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí a perfekcionizmus nie je žiadnou výnimkou. Takíto ľudia ho v sebe môžu mať až toľko, že ich bude zvnútra vyslovene ničiť, no nepriznajú si to, nakoľko svojmu okoliu potrebujú neustále dokazovať, že nie sú neschopní – tak, ako ich o tom niekto presviedčal celé ich detstvo.

#4 Neustále cítia pocit viny

Myslia si, že sú príčinou všetkého zlého, čo sa vôkol nich deje a neustále sa za všetko ospravedlňujú. Ak napríklad niekomu napíšu a dotyčná osoba im neodpisuje, sú presvedčení o tom, že sa na nich hnevá a ospravedlnia sa – aj keď vlastne presne nevedia, za čo. Pramení to z toho, že stále si myslia, že zlí sú oni a nie osoba, ktorá im všetko to utrpenie v detstve spôsobila.

#5 Majú problém dôverovať ľuďom

Kvôli tomu, ako im bolo ubližované, si môžu ľudí držať od tela – a to aj blízkych priateľov, či rodinu. Aby niekomu začali dôverovať na 100%, pokojne to môže trvať aj roky. Ak sa však niekomu ich dôveru získať podarí, spravidla je to už navždy.

#6 Sú nerozhodní

Ich nerozhodnosť však pramení z nedôvery v seba samého. Neveria tomu, že by mohli spraviť nejaké dobré životné rozhodnutie, a tak za seba často nechávajú rozhodovať druhých. Ak sa aj rozhodnú sami, svoj “verdikt” môžu neustále spochybňovať.

pexels.com

#7 Zo strachu z názoru iných môžu byť neúprimní

Stále majú v čerstvej mysli dni, kedy boli za svoj názor trestaní – aj keď bol správny. Práve preto môžu mať problém vyjadriť ho, a to aj keď sú o ňom presvedčení. Radšej sa vždy priklonia k názoru väčšiny, čo však znamená, že veľakrát sú neúprimní sami k sebe.

#8 Môžu mať problém s prijatím lásky

Veľmi častým je aj problém s akceptáciou lásky. Títo ľudia vyrastali tak, že lásky sa im buď nedostalo, alebo bola využívaná len ako prostriedok na manipuláciu. Preto teraz neveria, že niekto je schopní úprimne a bezpodmienečne ich ľúbiť.

Ako môžete vidieť, život ľudí, ktorí boli v detstve obeťou domáceho týrania či školskej šikany je naozaj veľmi ťažký. Práve preto sa u mnohých z nich ku všetkému veľakrát pridávajú ešte problémy s depresiou či úzkosťou. Ak však vo svojom živote natrafia na tých správnych ľudí, ktorí im ukážu, že láska stále existuje a oni si ju zaslúžia, všetko sa môže zmeniť. Samozrejme, aj v tomto prípade platí, že najlepším riešením je prevencia, ktorá je, žiaľ, veľakrát podceňovaná.

Pozri aj: Zvyknete si občas poplakať? Týchto 7 dôvodov vás presvedčí, že to nie je znak vašej slabosti, ale vašej sily

themighty
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov