Ak patríte k ľuďom, ktorí si občas poplačú, mali by ste vedieť týchto 7 vecí.

Na svete je len minimum ľudí, ktorí by si nepoplakali, ak je toho na nich priveľa. Zvyčajne sú to buď ľudia, ktorí nemajú vôbec žiadne emócie, alebo ľudia, ktorým bola od detstva do hlavy vtĺkaná veta: “Silní ľudia predsa neplačú!“ Ide však o úplný nezmysel, ktorý človeka nevedie k ničomu inému, než k nezdravému potláčaniu svojich emócií. My vás teraz presvedčíme o tom, že plač je, práve naopak, prejavom psychickej sily, a že je pre človeka prospešný. A dôkazov máme hneď 7!

Článok pokračuje pod videom ↓

Slzy vám pomôžu ísť ďalej

Predstierať, že je všetko v poriadku, nepomôže nikomu – práve naopak. Poriadne sa vyplakať je preto skvelým spôsobom, ako svoje emócie ventilovať. Uľaví sa vám nielen psychicky, ale aj fyzicky.

Slzy majú viacero zdravotných benefitov

Vedeli ste, že slzy z tela vyplavujú toxíny? Naše telo je stavané tak, aby nás ochránilo za každých okolností. Plačom tak spojíte príjemné s užitočným – nielenže si uľavíte, ale spravíte niečo aj pre svoje telo.

pexels.com

Slzy znižujú hladinu stresu

Pravdepodobne ste to už niekedy zažili. Všetko zlé sa len hromadilo a hromadilo na jednu kopu, až napokon došla pomyselná “posledná kvapka” a vy ste sa nezmohli na nič iné, než na plač. Pamätáte si ale na tú úľavu, ktorú ste potom pocítili? Je to spôsobené tým, že plač znižuje hladinu stresového hormónu.

Slzy nám pomáhajú vyrovnať sa so stratou

Po tom, ako nás niekto opustí – či už tragicky a navždy, alebo sa skončí nejaký náš vzťah, sa mnoho ľudí rozhodne vyhľadať terapeuta. Nie každý si totiž s ťažkou stratou dokáže poradiť sám. Viete, čo je neodmysliteľnou súčasťou týchto terapií? Áno, je to práve plač. Práve on nám pomáha vyrovnať sa so stratou.

Slzy pomáhajú liečiť depresiu

Depresia je neraz dôsledkom toho, že človek skrýval či potláčal svoje emócie až pridlho. Ich uvoľnenie a poplakanie si je teda skvelým liekom, ktorý ľuďom trpiacim depresiou pomôže k tomu, aby sa cítili aspoň o trochu lepšie.

pexels.com

Slzy sú prejavom sily

Plač je jednoducho znamením sily – bez ohľadu na to, že niektorí ľudia si môžu myslieť, že to tak nie je. Plač je totiž totiž vyjadrením našej zraniteľnosti a slabý človek by ju nikdy nedokázal dať najavo.

Slzy vám pomôžu utriediť si myšlienky

Niekedy nemusíme plakať zo smútku alebo z nešťastia. Niekedy plačeme jednoducho preto, že sme bezradní, a vlastne ani nevieme, čo cítime. Úľava, ktorá sa však po plači dostaví vám môže pomôcť pozrieť sa na veci z iného uhlu pohľadu.

“V slzách je posvätnosť. Nie sú známkou slabosti, ale sily. Hovoria výrečnejšie, než desaťtisíc jazykov. Slzy sú poslovia obrovského žiaľu, hlbokého rozhorčenia a nevýslovnej lásky.”Washington Irving

Pozri aj: S depresiou či úzkosťou sa vyrovnáva každý inak. 10+ ľudí sa podelilo o účinné, no niekedy naozaj bizarné techniky, ktoré im pomáhajú „prežiť“

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov