Niektoré vás rozosmejú, no po niektorých sa možno budete báť zaspať.

Každý z nás sa už niekedy stretol s nespavosťou. Ak je však dlhodobá a neviete si s ňou poradiť sami, prerastá do jednej z najčastejších spánkových porúch – insomnie. Okrem nej a somnambulizmu (námesačnosti) však poznáme aj mnoho iných spánkových porúch, ktoré sú ale extrémne zriedkavé a vyskytujú sa len u malého percenta populácie. Prečítajte si týchto 8 príbehov a spoznajte ich.

Článok pokračuje pod videom ↓

Námesačný muž takmer prišiel o život

V roku 2014 spadol počas kempovania v Kentucky muž z vyše 18 metrového útesu po tom, čo bol v noci námesačný. Záchranári ho našli po 4 hodinách od pádu s početnými zlomeninami, no mimo ohrozenia života.

Strašidelné video, ktoré obletelo svet

V roku 2015 sa stalo na Youtube hitom toto video, ktoré zachytáva 12 ročné dievča z Nového Zélandu pri hre na klavíri. Na samotnej hre by samozrejme nebolo nič zvláštne, no dievča hralo na tomto hudobnom nástroji námesačné.

Streľba do vlastného kolena

Aj tento príbeh má na svedomí somnambulizmus. V roku 2010 sa v Colorade muž prebral zo svojej námesačnosti po zvuku streľby. Následne si uvedomil, že zvuk vyšiel zo zbrane, ktorú práve držal v rukách a ktorou si prestrelil vlastné koleno.

Viete si predstaviť, že by ste prespali takmer celý deň?

Toto veľmi zriedkavé ochorenie sa nazýva Klein Levinov syndróm a vážne narúša prirodzený spánkový harmonogram človeka. Napríklad jedno dievča žijúce vo Veľkej Británii napáda tento syndróm v akýchsi epizódach, ktoré zvyčajne trvajú celé týždne. Počas nich je dievča hore len 2 hodiny denne, zvyšných 22 hodín prespí. Najhoršie na tom je, že dodnes nebola na toto ochorenie objavená žiadna účinná liečba.

Žena, ktorá zaspí kedykoľvek za zasmeje, zakričí alebo zostane prekvapená

Žena z Veľkej Británie trpí veľmi ojedinelou formou narkolepsie zvanou kataplexia. Ľudia trpiaci kataplexiou majú problém s tým, že zaspia kedykoľvek počas dňa, a to pod návalom akýchkoľvek emócií – napríklad smiechu, prekvapenia, zlosti, plaču a podobne. Aké utrpenie spôsobuje toto ochorenie môžete vidieť aj v tomto videu, ktoré sa žena rozhodla zverejniť. Človek trpiaci kataplexiou môže náhle zaspať až 100 krát za deň.

Nočné prejedanie sa trocha inak

Aj tento príbeh má svoj pôvod vo Veľkej Británii. Žena si počas svojho štúdia na univerzite začala všímať rapídny nárast na svojej váhe. Pribrala až celých 6 veľkostí, no nerozumela tomu, nakoľko predtým problém s nadváhou nemala a svoje stravovacie návyky nijak nemenila. Všetko jej do seba zapadlo až jedného rána, kedy sa zobudila ponorená do rôznych obalov z potravín. Následne sa zistilo, že trpí ojedinelým druhom námesačnosti, dôsledkom ktorej bolo nočné prejedanie sa.

Zasielanie SMS počas spánku

Táto spánková porucha sa rozšírila s príchodom mobilných telefónov a nazýva sa „sleeptexting“. Jednou z najčastejšie sa vyskytujúcich situácií je napríklad prípad dievčaťa, ktoré v noci počas spánku zasielalo veľké množstvo SMS svojmu ex-partnerovi, a to so žiadosťou o obnovenie ich vzťahu. Na základe uznania „sleeptextingu“ ako spánkovej poruchy môžeme len potvrdiť, že mobilné telefóny sa stali naozaj neoddeliteľnou súčasťou nielen našich životov, ale aj nášho podvedomia.

Námesačný umelec

Meet Lee Hadwin z Walesu je schopný vytvoriť ohromujúce umelecké diela, no zaujímavosťou je, že len vtedy, keď je námesačný. V bdelom stave nie je schopný kresliť a dokonca si na svoju nočnú tvorbu ani nepamätá. Tento výnimočný prípad skúmali aj psychológovia a zhodli sa v tom, že muž pravdepodobne v detstve prežil nejakú traumu spojenú s jeho umeleckou činnosťou, ktorá vytvorila psychický blok znemožňujúci tvorbu v bdelom stave.

Pozri aj: SOMNIFÓBIA: OBROVSKÝ STRACH ZO SPÁNKU

psych.sk (Henrieta Balázsová), psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov