Každý z nás má nejaký zvyk, ktorého sa nechce (či nemôže) vzdať. Aj slávni géniovia mali svoje netradičné zvyky, ktoré im pomáhali zachovať si tvorivosť. Škoda, že sa nedostali aj do učebníc.

Beethowen spotreboval hektolitre vody, Tesla nadviazal milostný vzťah s holubom. To je len malá ukážka zaujímavostí, ktorými sa géniovia odlišovali od bežného ľudu. Veríme, že tieto „pikošky“ zdvihnú náladu aj vám.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dnes si predstavíme 10 slávnych osobností, ktoré svojím vplyvom zmenili svet. Prečítajte si o nich to, o čo vám asi nepovedala žiadna učiteľka dejepisu. Príjemnú zábavu!

#1 Pytagoras

Pytagorovu vetu nám vtĺkali do hláv, a preto mnohí študenti majú ťažké srdce na jej autora. Pytagoras bol však čudák, ktorý mal nielen zapálenie pre matematiku, ale aj neobvyklý odpor k strukovinám. Neznášal ich až tak, že svojím študentom ich zakázal nielen jesť, ale aj sa ich dotýkať. Bol jedným z prvých známych zarytých zástancov vegetariánstva, ktoré aktívne presadzoval.

#2 Ludwig van Beethoven

Van Beethoven, skladateľ, ktorý je autorom tých najväčších klasických melódií, na sklonku života ohluchol. Pre muža, pre ktorého sa stala hudba zmyslom života, to musel byť poriadny úder pod pás. Mal za sebou však plodný život. Pri komponovaní hudby sa často umýval a neraz si na seba vylial celé vedro vody. Pre neho platilo nielen to, že čistota je pol života, ale aj zdroj tvorivosti.

#3 Honoré de Balzac

Mnoho z nás vyronilo slzu pri čítaní Otca Goriota. Tento francúzsky spisovateľ naozaj vedel písať. Napísal stovky (!) diel, čím sa právoplatne zaradil medzi najproduktívnejších autorov. Možno ale neviete, že mu miesto krvi v žilách koloval kofeín. Denne vypil až 50 šálok kávy, pričom počas 48 hodín spával len tri hodiny. Očividne nechcel strácať drahocenný čas.

#4 Leonardo Da Vinci

Nielen da Vinci ale aj Thomas Alva Edison spali oveľa menej, než priemerný človek. Zatiaľčo bežný občan sa oddával 8-hodinovému spánku, oni pracovali až do aleluja. Preferovali tzv. polycyklický spánok. Počas dňa si zdriemli v krátkych intervaloch a potom sa opäť pustili do tvorenia. Možno aj preto sa zapísali do dejín.

#5 Nikola Tesla

Teslu nikomu z nás netreba predstavovať. Tento srbský vynálezca definitívne predčil svoju dobu. Ani on však nebol veľký fanúšik spánku. Spal iba dve hodiny denne, pričom tvorivosť posilňoval naozaj nezvyčajným spôsobom. Každú noc predtým, než išiel spať,  presne 100-krát pokýval prstami na nohách. Traduje sa o ňom aj to, že mal milostný vzťah s holubom a vyslovene neznášal ženy s nadváhou.

#6 Agatha Christie

Konečne tu máme ženu. Majsterka detektívok taktiež nemala celkom obyčajný život. Pri písaní svojich početných detektívnych románov nikdy nesedela za stolom. Písala tam, kde ju kopla múza. Pokojne aj pri varení večere, pri ceste vlakom či v hotelových izbách.

#7 Albert Einstein

https://twitter.com/DaiIyHistory/status/936723840528519168

Einstein bol naozaj svojský človek. Od detstva sa vyvíjal akosi neštandardne, začal rozprávať pomerne neskoro a jeho rodičia sa obávali, že bude mentálne zaostávať. Stal sa však presný opak. Vedeli ste však, že Einstein nikdy nenosil ponožky a neznášal holičov? Okrem toho vraj zjedol živú kobylku. Dúfame, že mu chutilo.

#8 Friedrich Nietzsche

Filozof Nietzsche, ktorý sa snažil každého presvedčiť, že Boh je mŕtvy, pracoval zásadne postojačky. Tvrdil, že len tak dokáže svoj mozog čo najviac využiť.

#9 Charles Dickens

Dickens nezniesol, keď sa mu skrivil čo i len vlas na hlave. Vraví sa, že trpel obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD), ktorú nevedel nijako držať pod kontrolou. Aj na pracovnom stole museli mať všetky jeho veci presne stanovené miesto. Inak by sa Charles rozčúlil do nepríčetna.

#10 Jane Austen

Jane vedelo extrémne vytočiť, ak sa jej niekto snažil pozrieť do diel ešte predtým, než sa jej ich podarilo dokončiť. Svoje práce si chránila ako oko v hlave. Aj blízkym ich ukazovala až vtedy, keď boli úplne dokončené.

Možno po prečítaní týchto nezvyčajných zvykov géniov aj vy nadobudnete pocit, že ste úplne, ale úplne normálni.

Pozri aj: Spolovice kura, spolovice človek. Takéto dieťa sa v roku 1735 narodilo 28-ročnej Nemke

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov