OCD nie je len o pričastom umývaní rúk...

O obsedantno-kompulzívnej poruche sa z nejakého dôvodu hovorí minimálne, čo je však veľkou chybou. Hneď po depresii je totiž druhou najčastejšie sa vyskytujúcou psychickou poruchou – trpí ňou ešte viac ľudí ako napr. úzkostnou poruchou, schizofréniou či panickou poruchou. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Obsedantno-kompulzívna porucha trápi v priemere 1 z 50 ľudí, pričom pomer žien a mužov je približne vyrovnaný. Ako ňou trpíte vy alebo niekto z vašich najbližších, určite veľmi dobre viete, že človek máva s jej prijatím obrovský problém. Pre porovnanie – zatiaľčo človek trpiaci depresiou si tento problém prizná a vyhľadá lekársku pomoc v priemere do 1 roka, človek trpiaci obsedantnou-kompulzívnou poruchou tak spraví v priemere až o 7 rokov odvtedy, čo sa uňho ukážu prvé príznaky.

Pacient trpiaci obsedantno-kompulzívnou poruchou si zvyčajne nepriznáva, že by mu niečo bolo a akékoľvek psychické ochorenie striktne odmieta – napriek tomu, že toto ochorenie môže výrazne sťažovať život nielen jemu, ale aj ľuďom v jeho najbližšom okolí.

Toto ochorenie však nie je len o pričastej potrebe oplachovať si ruky vodou. Ide o ďaleko závažnejší problém a v prípade, že nie je včas podchytený, môže viesť k poriadnym nepríjemnostiam. Štatistiky totiž hovoria, že až u 28% pacientov sa časom objaví nutkanie k agresívnym činom.

Ako budete môcť vidieť vo videu, príznakov je mnoho a podrobnejšiemu popisu tohto ochorenia sa budeme venovať v ďalších článkoch. Medzi najčastejšie príznaky však patrí:

  • nutkavá potreba umývať si ruky oveľa častejšie, než je bežné
  • opakovanie určitých úkonov (napr. vloženie kľúča do dverí, zatváranie okna a pod. Ľudia trpiaci obsedantno-kompulzívnou poruchou majú veľmi často všetko opakovať presne 3x, no samozrejme môže ísť aj o iné číslo.)
  • potreba poriadku/symetrie vo všetkom, čo je vôkol nich
  • nutkavé zhromažďovanie vecí

Ako sa však hovorí, lepšie je raz vidieť, ako 100x počuť. Pozrite si preto toto 5-minútové video a skúste sa vcítiť do kože človeka, ktorý obsedantno-kompulzívnou poruchou trpí…

Pozri aj: Dokážete si ho pozrieť celé? Toto 90-sekundové video ukazuje, ako vyzerá bežný deň človeka trpiaceho autizmom

youtube, ocdstop
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov