O Einsteinovi sa hovorí všeličo, jeho najznámejším prívlastkom je však genialita. Je možné, že objavil recept na šťastie?

V roku 1922 podal Albert Einstein japonskému kuriérovi dva lístky, na ktoré napísal poznámky k svojej „teórii šťastia“. Vedci doteraz o lístkoch nevedeli. Na svetlo sveta sa dostali takmer po storočí. V posledný októbrový deň sa na dražbe v Jeruzaleme Einsteinov recept na šťastie vydražil za viac než 1,3 milióna eur. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Na prvý lístok napísal:

Tichý a jednoduchý život prináša viac šťastia, ako snaha o úspech spojená s večným nepokojom.

 Druhá poznámka je naškrabaná na obyčajný kúsok papiera a hovorí:

 Kde je vôľa, tam je aj cesta.

Predajca, ktorý si želal ostať v anonymite tvrdí, že nemecký fyzik prebýval v hoteli Imperial v Tokiu. Predajcov príbuzný bol kuriérom, ktorý sa domov vrátil aj s lístkami. V tom čase Einsten pracoval na univerzite v Berlíne a do Japonska odcestoval kvôli sérii prednášok.

Throwback Thursday: That time in 1948 when Einstein hosted Madame Irene Joliot Curie in his study at his home in…

Gepostet von Albert Einstein am Donnerstag, 19. Oktober 2017

Ďalšia časť príbehu ostáva nejasná, sú však dve možnosti. Buď Einstein v tom čase nemal dostatok drobných, aby dal kuriérovi sprepitné, alebo drobné mal, ale kuriér ich odmietol, ako je v Japonsku zvykom. Nech už sa stalo čokoľvek, Einstein dal mužovi do ruky dva vlastnoručne napísané lístky, aby kuriér neodchádzal z hotela s prázdnymi rukami. Údajne mu pri podávaní lístkov povedal: „Ak budete mať dostatok šťastia, poznámky sa pre vás stanú omnoho cennejšími, ako obyčajné sprepitné.“

Napriek tomu, že lístky nemajú žiadnu vedeckú hodnotu, môžu poskytnúť náhľad do myšlienkových pochodov jedného z najznámejších vedcov na svete. To aspoň tvrdí Roni Grosz, archivár jednej z najrozsiahlejších zbierok po Einsteinovi, ktorá sa nachádza na pôjde Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme.

Poznámky sú o to cennejšie, že ich Einstein napísal v čase, keď bol ocenený Nobelovou cenou za prínos pre vedu v oblasti fyziky. Práve v tých časoch sa mu podarilo získať si status celebrity aj mimo univerzitnej pôdy. Myšlienky, ktoré na lístky napísal, mohli byť odrazom jeho aktuálneho duševného rozpoloženia, ktoré sprevádzalo jeho novo nadobudnutú slávu.

Somewhere in the ether of the universe, Arthur Eddington and Albert Einstein are smiling down following the occurrence of yesterday's total solar eclipse.

Gepostet von Albert Einstein am Dienstag, 22. August 2017

Grosz sa pre Deccan Chronicle vyjadril: „To, čo tu robíme, je maľovanie Einsteinovho portrétu. Portrétu muža a vedca, ktorý svojimi slovami ovplyvnil celý svet. Je to kúsok skladačky zapadajúci do mozaiky.“ Dva lístky s poznámkami od Einsteina sa predali len nedávno, 31. októbra v Jeruzaleme. Okrem toho sa predali aj dva listy, ktoré Einstein napísal o niekoľko rokov neskôr.

Aj keď sú to jednoduché rady, keď sa nimi riadil génius svetového merítka, zrejme na nich niečo bude, nemyslíte?

Pozri aj: Génius Albert Einstein a jeho 10 skvelých životných lekcií, ktoré vás opäť posunú o level vyššie

iflscience
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov