Jeho slová majú obrovskú hodnotu aj dnes.

Niektorí z najväčších vynálezcov všetkých čias boli za svojej doby považovaní za bláznov. A ani Nikola Tesla nebol výnimku. Okrem toho mu táto bádateľská cesta uštedrila poriadne životné lekcie. Tu je sedem z nich, ktoré vám pomôžu žiť plnohodnotnejší život.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Nevenujte pozornosť tomu, čo si ostatní myslia

Nevadí mi, že mi ukradli môj nápad. Vadí mi, že nemajú svoj vlastný.

Radšej, než by sme sa mali zaoberať tým, čo si od nás môže vziať svet, mali by sme premýšľať nad tým, čo môžeme svetu dať. Aj napriek tomu, že práca Teslu bola niekoľkokrát ukradnutá, neustále pokračoval vo vytváraní nových vynálezov. Ak by sme aj my robili to, čo nás robí šťastnými, namiesto toho, aby sme sa neustále strachovali, čo si o nás ostatní myslia, mohli by sme žiť úplne iný život.

#2 Hľadenie dovnútra vám pomôže vidieť veci jasnejšie

Od detstva som bol nútený koncentrovať všetku pozornosť na seba. Spôsobilo mi to veľa utrpenia. Ale taktiež to bolo požehnaním, pretože ma to naučilo oceniť neoceniteľnú hodnotu svojho života a dosiahnutých výsledkov.

Váš vlastný pohľad na vec je veľmi dôležitý, ak chcete v živote robiť to, čo vás baví. Ak si zoberiete nejaký čas a zameriate sa na seba, na vaše silné stránky, na vaše slabé stránky a na to, čo od života chcete, bude sa vám zákonite dariť.

unsplash.com

#3 Je v poriadku byť lepší, než všetci ostatní

Nechajte, nech nám budúcnosť povie pravdu, a nech súdi každého podľa jeho práce a úspechov. Prítomnosť je ich, ale budúcnosť, na ktorej som veľmi tvrdo pracoval, tá je moja.

Ak aj vám bolo niekedy povedané, že vaše nápady či návrhy sú hrozné a neuskutočniteľné, pravdepodobne bolo pre vás jednoduchšie sa vzdať, než ich všetkých presvedčiť, že máte pravdu. Tesla nám pripomína, že je v poriadku, ak ostatní nepríjmu vaše nápady. Takže, ak sa aj cítite, že kráčate na ceste sám, nevzdávajte sa a dotiahnite to do úspešného konca.

#4 Nikdy neprestávajte čítať a učiť sa

Zo všetkých vecí mám najradšej knihy.

Aj keď je internet plný informácii a nápadov, čítanie kníh je stále ten najlepší spôsob, ako sa priučiť novým veciam. Takže, nikdy neprestávajte čítať a vždy si nájdite čas na učenie sa nových vecí.

#5 Buďte trpezliví a odvážni

Vedec nemá za cieľ okamžitý výsledok. Neočakáva, že jeho pokročilé nápady budú ľahko prijaté. Jeho práca je ako práca pestovateľa – pre budúcnosť. Jeho povinnosťou je položiť základy pre tých, ktorí prídu.

Trpezlivosť je kľúč k úspechu. Niektorí ľudia čakajú týždne, mesiace, ba aj roky, kým svoje nápady zazdieľajú so svetom. Neustále ich renovujú, vylepšujú, a čo je hlavné, sú odvážni a strach u nich nemá miesto. Takže, nebojte sa o to, ako dlho bude trvať dosiahnuť vaše ciele, budťe trpezliví a neprestávajte na nich pracovať.

unsplash.com

#6 Nikdy neprestávajte tvoriť

Vynález je najdôležitejším produktom ľudskej mysle. Konečným cieľom je povýšenie mysle nad hmotný svet a využitie ľudskej prirodzenosti pre ľudské potreby.

Nezáleží na tom, čo ostatní hovoria, nikdy neprestávajte tvoriť. Svet potrebuje viac toho, čo môžete ponúknuť, a aj keď to znie niekedy nemožne, vaša kreativita dokáže zmeniť svet. Tesla nám pripomína, že máme zodpovednosť použiť náš talent na to, aby sme zo sveta urobili lepšie miesto.

#7 Peniaze nie sú všetko

Peniaze nepredstavujú takú hodnotu, akú im človek dal. Všetky moje peniaze som investoval do experimentov, s ktorými som objavil nové vynálezy, aby som uľahčil ostatným život.

V dnešnom modernom svete sa všetci ženú len za peniazmi. Tesla nás povzbudzuje, aby sme tvorili – ale nie pre peniaze, ale pre potrebu ľudstva a pre vlastné potešenie. Aj ak si váš nápad nikto nekúpi, to ešte neznamená, že nie je dobrý.

unsplash.com

Pozri aj: Teslov posledný rozhovor: „Som porazený muž. Túžil som osvetliť celú Zem.“

thepowerofideas.ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov