Či už chcete len zažiť ten príjemný sčítaný pocit, keď utrúsite niečo po latinsky, alebo chcete ohúriť či prekabátiť vašich známych, na latinčine je ešte stále niečo pôvabné...

Na latinčine je stále niečo krásne a nevysvetliteľne príjemné. Možno je to práve ten pocit akademika, keď sa zaryjete do reči dávnych mysliteľov, z ktorých mnohých uznávame dodnes a reči, ktorá je dnes úzko limitovaná na odborné termíny či honosné mottá. Stále je to jednoducho úžasný pocit len tak niečo „utrúsiť“ v latinčine. Okrem toho, ohúrite ľudí a donútite ich so sklonenou hlavou rýchlo googliť, čo ste to práve povedali. Poprípade ich môžete veľmi luxusne uraziť, či prekabátiť. Predovšetkým, ak je to veľmi múdra veta. Tu je 10 znamenitých a nadčasových latinských fráz, ktoré vám naozaj učarujú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Gladiator in arena consilium capit – Gladiátor sa rozhoduje až v aréne

pixabay

Autorom tohto výroku je rímsky filozof, štátnik a spisovateľ Seneca. Hovorí o momente, v ktorom je gladiátor už v aréne a neodvratne sa musí pripraviť na boj, všimnúť si všetky nepredvídateľné maličkosti a fungovať aj s nimi. Inak povedané, vyjadruje to niečo v zmysle: „Stalo sa a teraz s tým nejako musíme žiť,“ a zároveň tak postranne niečo v zmysle: „Som vždy a na všetko pripravený.“

Non ducor, duco – Nie som vedený, vediem

Táto fráza je zároveň mottom brazílskeho mesta São Paulo. Aj keď je to pomerne agresívny spôsob, ako si slovne vybojovať dominanciu, treba uznať, že honosnosť tejto frázy dodá vášmu vyjadrovaniu punc elegancie, že šéfom ste tu vy.

Aqua vitae – Voda života

pixabay

Alkohol. Presne to znamená táto milá fráza. Je jedno, či rozprávate o drahej, dlho uchovanej fľaši kvalitného alkoholu, alebo o lacnej borovičke, fráza o vode života dodá vášmu prehláseniu nový život. Predsa len, znie to snáď miliónkrát lepšie a honosnejšie, ako hocijaké iné pomenovanie.

Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendo – Kvapka prehlbuje kameň nie silou, ale častým padaním

Často zabúdame, že všetko raz prejde a všetko sa raz zničí. A tak, ako kameň vnímame ako niečo, čo sa ťažko zmení, rovnako vnímame aj naše problémy. Táto pekná fráza nás učí práve tomu, že malými zmenami môžeme časom dosiahnuť niečo veľké.

Sic semper tyrannis – To sa vždy stáva tyranom / Tak skončia tyrani

wikipedia

Táto fráza bola spojená s mnohými historicky významnými vraždami. Povráva sa, že ju zakričal aj John Wilkes Booth predtým, ako zastrelili Abrahama Lincolna. Keďže táto fráza hovorí o tom, že tyranov zvykne postihnúť brutálny osud, nečudo, že je veľmi blízko spojená s ešte dávnejšou vraždou a to tou Júlia Cézara. Má však aj trochu pokojnejšie a praktickejšie využitie. Na obrázku je pečať amerického štátu Virginie, na ktorom je spolu s touto frázou zobrazená žena, bojovníčka, reprezentujúca cnosť, ktorá stojí na porazenom kráľovi, ktorý predstavuje tyraniu.

Oderint dum metuant – Nech ma nenávidia, len nech sa ma boja

Táto fráza je v preloženej forme pomerne obľúbená dodnes. Použili a citovali ju viaceré veľké osobnosti. V náramnej obľube ju mal aj jeden z najbrutálnejších rímskych diktátorov, cisár Caligula. Jej autorom je však rímsky autor tragédií a vzdelanec Lucius Accius, ktorý bol zhodou okolností na staré kolená veľavážený, ale veľmi márnomyseľný starec.

Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo – Ak nedokážem dojať nebesá, pohnem peklom

wikipedia

Najznámejšia je zrejme z úvodu diela Sigmunda Freuda: „Výklad snov“. Objavuje sa viacero prekladov tejto frázy, čiže by sa dalo povedať, že jej preklad je voľnejší a môžete si ho, za predpokladu zachovania zmyslu, podľa chuti meniť. Môžete povedať napríklad aj: „Ak nedokážem pohnúť nebom, rozpútam peklo,“ a podobné. Koniec koncov, je to teda celkom flexibilná fráza, ktorá sa hodí do momentov, keď sa vám nedarí, no vy sa odmietate vzdať.

Amor et melle et felle est fecundissimus – Láska oplýva medom a žlčou

Aj keď asi každý z nás už aspoň raz cítil lásku, vieme, že napriek tomu, koľko obyčajných ľudí, no aj uznávaných umelcov a spisovateľov sa ju už snažilo zachytiť, jej podstata nám stále uniká. Cez milióny citátov o láske sa prediera aj tento starý rímsky výrok. Láska vie byť ten najhorší, no aj ten najkrajší pocit, a to naraz, v jednom momente. Vie byť komplexná a pritom je taká jednoduchá. Autorom tohto výroku je Plautus, ktorého komédie sú jedny z tých najstarších zachovaných diel latinskej literatúry.

Homo homini lupus – Človek človeku vlkom

pixabay

Táto fráza je snáď jedna z tých najznámejších a najčastejšie používaných latinských fráz. Človek, zmýšľajúci tvor, vo svojej hlave často vymyslí väčšie zverstvá, než samotné zvieratá. Táto fráza by sa dala pretransformovať na vzor neslávne slávneho slovenského výroku, a to takto: “Iba človek človeku dokáže byť vlkom tak, ako človek človeku,“ a pritom napriek tomu, že nie je významovo až tak ďaleko od pôvodného znenia výroku, rozdiel by bol v tom, že táto fráza by bola ešte stále zmysluplná.

Aut cum scuto aut in scuto – So štítom, alebo na ňom

Tento výrok pochádza zo Sparty a hovorili ho matky svojim synom, ktorí išli do boja. Sparťanské štíty boli veľké a ťažké, preto dezertéri utekali bez nich a padnutí vojaci boli na nich nosený späť domov. Znamená to teda, že nech sa buď vrátia ako vojaci, alebo padnú so cťou, či adaptované na širší a nadčasovejší význam, aby sa nikdy nevzdávali.

Bonus: Memento mori vs. Carpe diem – Pamätaj na smrť vs. Užívaj dňa

Dve slávne frázy, protiklady, ktoré sa stali heslami dvoch protikladných historických období. Pôžitkárske „užívaj dňa“ pre renesanciu, znovuzrodenie antiky, v ktorom sa upriamil pohľad na človeka, vs. schladzujúce „pamätaj na smrť“ pre barok, ktorý sa otáčal späť k bohabojnosti.

Pozri aj: Platón – výroky a citáty

geek.com, geek.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov