Takýto desivý osud postihol aj jedného spisovateľa, ktorému táto porucha takmer ukončila kariéru.

Pokým dyslexici bojujú so svojou poruchou a učia sa ju zvládať celý život, alexia, ktorá je formou dyslexie, vám môže pripraviť vskutku desivé prekvapenie. Môže postihnúť kohokoľvek a kedykoľvek. Či už ako následok iných zdravotných problémov, alebo iba nešťastnej náhody. Táto porucha a jej následky sa však dajú zmierniť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Alexia je forma dyslexie. Hlavný rozdiel je, že pokým dyslexia je vrodená porucha, alexiu nadobudnete. Alexia vzniká ako následok mŕtvice alebo úrazu hlavy. Nastávajú problémy rôznej intenzity, od problémov s pozornosťou, cez problémy s čítaním krátkych slov, až po absolútnu neschopnosť čítať, kedy pre vás všetky slová vyzerajú ako nezmyselné znaky.

pixabay

Predstavte si, že sa raz zobudíte a začnete svoj deň tak, ako každý iný. Pre mnohých z nás, prvá vec, ktorú ráno spravíme, je, že do ruky vezmeme mobil. Všetko, čo uvidíte, vám príde ako nezmyselné čarbanice. Znepokojíte sa, no okamžite to zvalíte na chybu v mobile.

Idete do kuchyne či obývačky a len tak na skrátenie času, kým sa vám varí káva alebo čaj, si niečo prečítate, napríklad noviny či poštu. Všetko vyzerá ako úplný nonsens. Žiadne zo slov vám nedáva zmysel. Začnete behať po dome a snažiť sa prečítať hocičo od názvov kníh až po inštrukcie na spotrebičoch. Stále nič. Aj takto to môže vyzerať, keď si niekto uvedomí, že má alexiu.

Alexia často ide ruka v ruke s afáziou, čiže poruchou schopnosti vyjadrovať sa a agrafiou, čiže stratou schopnosti písať. Problémy v tejto kombinácii by mohli znamenať, že nielenže vám slová nedávajú zmysel pri čítaní, ale nedokážete ich ani napísať či vyjadrovať sa v koherentných vetách. Alexia je permanentná porucha, na ktorú neexistuje liek. Sú však možnosti, ako s ňou čo najlepšie žiť.

pixabay

Alexia sa ozaj môže stať hocikomu a nečakane. Ukážkovým príkladom toho je človek, ktorý sa čítaním a písaní živí, a to kanadský spisovateľ, Howard Engel. V roku 2001 v spánku prekonal porážku a ráno sa prebudil s alexiou. Porážka mu poškodila časť mozgu, ktorú využívame na čítanie, takže slová a písmená sa mu odrazu zdali úplne nezmyselné. Tieto desivé udalosti sú o to horšie pre spisovateľa.

Skúšal rôzne metódy, aby toto poškodenie napravil. Skúšal písmená sledovať a kresliť, či už na papier alebo do vzduchu. Dokonca ich skúšal kresliť aj jazykom na vnútrajšok svojich úst. Práve táto posledná metóda v jeho prípade zabrala. Dokázal si navrátiť schopnosť čítať až tak dobre, že takmer stíhal držať krok s titulkami vo filmoch, čo pomalým čitateľom môže robiť problémy aj v normálnom živote.

Aj keď je alexia skutočne nepríjemnou poruchou, príbeh Howarda Engela poukazuje na to, že život s ňou nemusí byť úplným koncom, a že sa jej vplyvy často dajú takmer úplne minimalizovať.

Pozri aj: Anhedóniou trpí čoraz viac ľudí a možno medzi nich patríte aj vy. Viete, čo toto pomenovanie označuje?

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov