Foto: Photo by Enoch Patro from Pexels

Možno ste ju u seba zaregistrovali už aj vy.

V časoch dospievania či ranej mladosti okolo seba väčšina z nás potrebuje množstvo priateľov. Len niektorí jedinci dávajú prednosť samote, ktorá má pre nich liečivý účinok. Avšak podľa záverov jednej zaujímavej harvardskej štúdie to nemusí byť vždy tak. Ako starneme, náš charakter sa začína meniť. Vekom sa u nás čoraz intenzívnejšie začína prejavovať jedna špecifická osobnostná črta.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza portál thepowerofsilence, čím sme starší, tým je u nás menšia potreba tráviť voľné večery v baroch či kaviarniach a miesto toho radšej dávame prednosť „papučovej“ kultúre. Ak niečo také vypozorujete aj na sebe, netreba robiť paniku. Podľa tvrdenia vedcov je to prirodzený proces.

Vek nás mení na introvertov

Photo by Rafael Barros from Pexels

V čase dospievania sme sa čudovali rodičom, ktorí miesto toho, aby vybehli do ulíc, radšej ostali doma. Podľa záverov harvardskej štúdie však to nie je nič nezvyčajné. Čím sme starší, tým viac sa ponárame sami do seba. Oveľa radšej trávime čas s knihou či pred televízorom, ako s ľuďmi, s ktorými si nemáme čo povedať.

To však neznamená, že by priatelia absolútne vymizli z nášho života. Určite sa rapídne znížila ich kvantita, zato vôkol nás ostali ľudia, na ktorých sa môžeme skutočne spoľahnúť. A práve v v tom tkvie zmysel priateľstva.

Vnútorné dozrievanie je prirodzené

Psychológovia túto postupnú zmenu, vďaka ktorej sa väčšina extrovertov mení na introvertov, nazývajú vnútorné dozrievanie. Často aj tí najväčší “šašovia“, ktorí na strednej škole zabávali celú triedu, idú vekom viac do seba a už tak nepotrebujú pozornosť okolia.

pexels.com

Na to, prečo je to tak, existuje logické vysvetlenie. Zatiaľ čo v prvej polovici života neustále spoznávame nových ľudí, situácie a skúmame všetko, čo sa deje vôkol nás, v druhej polovici života potrebujeme dať životu smer. Vytvárame si súkromný okruh blízkych ľudí, pri ktorých sa cítime sami sebou a bezpečne. Samotu prestaneme brať ako hrozbu, naopak, začneme si ju viac vychutnávať, pretože na vlastnej koži zistíme, že môže mať skutočne hojivý charakter.

Ak aj u seba zistíte, že vás to až tak neťahá do ulíc, neznepokojujte sa. Nemusíte mať každý deň nabitý do prasknutia. Vo chvíľach skutočného relaxu sa môžete ponoriť sami do seba a objaviť to, o čom ste ani len netušili.

thepowerofsilence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov