Foto: Photo by Martin Péchy from Pexels

To, čo hovoríme, o nás prezradí viac, než by sme chceli.

V každodennom živote sa nám stávajú rôzne udalosti, na ktoré väčšina z nás reaguje šablónovito. Keď niečo nevyjde podľa našich predstáv, začneme reptať a hľadať vinníka. Avšak bystrí ľudia si vedia vytvoriť nadhľad a nesplývajú s davom. Toto je 10 viet, ktoré na verejnosti nikdy nevyslovia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Potvrdzujú staré známe príslovie – vtáka spoznáš po perí a človeka po reči. A je to naozaj tak. Tu je podľa portálu mesmerizingwords 10 zbytočných viet, ktoré bystrý človek z úst len tak ľahko nevypustí.

#1 To nie je fér!

Táto veta je absolútne neproduktívna a ukazuje na našu vnútornú nezrelosť. Život nebýva vždy ľahký, ale práve vďaka tomu prechádzame cez výzvy a skúšky, ktorými dozrievame. Všetko sa dá prekonať. A každá negatívna situácia je pre nás dôležitým učiteľom.

Photo by Allef Vinicius (ig: @seteales) on Unsplash

#2 Vyzeráš unavene.

Keď to povieme cudziemu človeku, určite mu tým nezdvihneme sebavedomie. Pri tejto vete sa  nebude cítiť komfortne naozaj nikto. Osoba, ktorej ste adresovali tieto vety, sa bude cítiť ako nahá. Miesto nich  sa len spýtajte: „Je všetko v poriadku?“ Vytvoríte tak bezpečný priestor, v ktorom sa druhý človek môže podeliť o svoje pocity. Teda, ak naozaj chce.

#3 Na to, že si…

…žena/primladá/chalan/bez vysokej školy… Miesto troch bodiek si môžete dosadiť čokoľvek. Začiatok tejto vety však škatuľkuje človeka a diskriminuje ho na základe vekovej, sexuálnej či inej príslušnosti. Všetci sme ľudia. Nemali by sme robiť rozdiely.

#4 Ako som minule vravel/a…

Naše slová si zriedkakedy pamätáme my sami. Prečo to teda chceme od druhého? Ak na niečo narážame, tak to spomeňme. Inak budú vznikať nedorozumenia, ktorým sa dá ľahko vyhnúť.

Photo by Headway on Unsplash

#5 Ty vždy/nikdy…

Táto veta je tiež veľmi nešťastne postavená, a to preto, že zachádza do absolútnych (a väčšinu nepravdivých) extrémov. Ak partnerovi vyčítame, že nikdy nevyniesol smeti, konfrontujeme ho klamstvom. Určite sa mu aspoň raz podarilo nájsť ten správny kontajner na odpadky.

#6 Veľa šťastia.

Dve slovíčka, ktoré používame takmer všetci. Čo je na nich teda nevhodné? Predpoklad, že šťastie je vecou náhody, niečo vrtkavé, čo sa nedá dosiahnuť vlastnými silami. Ak chcete nakopnúť sebadôveru druhého človeka, radšej mu povedzte, že má všetky predpoklady na to, aby dosiahol daný cieľ.

Photo by Lukas from Pexels

#7 Mne je to jedno.

V skutočnosti vyslovením tejto vety ukazujeme nielen maximálnu ľahostajnosť, ale zároveň sa ňou zbavujeme akejkoľvek zodpovednosti. Všetko sa nás však nejakým spôsobom dotýka. Na to treba pamätať.

#8 Pri všetkej úcte…

Pokračovanie týchto viet bude všakovaké, len nie pozitívne. Už začiatok tejto vety nás núti byť v strehu. Bystrý človek, ktorý naozaj cíti úctu k druhej bytosti, tieto slová nebude nikdy používať.

#9 Veď som ti povedal/a, že…

Táto veta ukazuje, že chceme mať prevahu a moc nad druhým človekom. Nejednáme s ním z pozície rovnosti. Používajú ju aj deti na pieskovisku. My sme však dospelí ľudia, ktorí si už fakt nepotrebujú nič dokazovať.

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

#10 Vzdávam sa!

Nikdy sa netreba vzdať. Naozaj nikdy, aj keď všetky vonkajšie okolnosti ukazujú, že niet svetla na konci tunela. Vzdať sa je ľahké. Oveľa ťažšie je zvíťaziť práve v boji so samým sebou. A to dokážu len ľudia, ktorí neplávajú s davom.

mesmerizingwords
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov