Foto: Photo by Polina Zimmerman from Pexels

Vôbec to nemusíte myslieť zle, no táto veta vôbec nepomáha.

“Viem ako sa cítiš” je vetou, ktorú mnohí používajú, keď chcú niekoho utešiť. Pravda je však taká, že ide o jeden z najhorších spôsobov, ako na to. Ak vás to prekvapuje a pýtate sa prečo, tu sú hneď 4 dôvody. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Bližšie sa na ne pozrel portál Brightside. 

#1 V skutočnosti to neviete

Povedať Viem ako sa cítiš nám veľakrát príde ako univerzálna odpoveď, ktorou predsa nič nemôžeme pokaziť. V skutočnosti však väčšinou nemáme ani len tušenia, ako sa daná osoba naozaj cíti. To, že sme si možno v minulosti prešli niečím podobným, neznamená, že jej teraz vidíme do hlavy. Sto ľudí totiž bude rovnakú situáciu vždy vnímať a zvládať inak, preto nedokážeme odhadnúť, aké pocity či myšlienky vyvoláva daná situácia práve v nej. Hovoriť preto túto vetu len zo slušnosti by sme naozaj nemali (pretože aj keď si myslíte, že NAOZAJ viete, ako sa niekto cíti – neviete to). 

#2 Pozornosť tým preberáte na seba

Keď túto vetu vyslovíme, pravdepodobne ju hovoríme preto, že niekto sa nám na niečo práve sťažuje, alebo sa nám s niečím zdôveruje. Zrejme to teda robí buď preto, aby ste mu nejakým spôsobom poradili či pomohli, alebo sa len potrebuje vyrozprávať. Vetou Viem ako sa cítiš však celú pozornosť presmerujete na seba. V najhoršom prípade ešte danej osobe skočíte do reči, vezmete jej slovo a začnete hovoriť o tom, že niečo podobné sa stalo aj vám. 

Photo by Polina Zimmerman from Pexels

#3 Môže to znieť necitlivo

Mnohí ľudia si to neuvedomujú, no veta Viem ako sa cítiš môže niekedy znieť aj poriadne necitlivo. Ide o prípady, kedy ste vy a osoba, ktorá sa vám práve s niečím zdôveruje, na úplne inej lodi a v úplne rozdielnych životných situáciách – pričom vy ste na tom oveľa lepšie. Povedať v tomto prípade možno dobre mienenú vetu Viem ako sa cítiš môže znieť tak, ako by ste problémy danej osoby znevažovali. 

#4 Môže to znieť aj ako pokus o “umlčanie”

Problémom je aj to, že keď túto vetu vyslovíme, ako by sme tým dávali najavo, že o danom probléme už nechceme počúvať, a je to zbytočné, nakoľko vieme, ako sa dotyčná osoba cíti. Vo väčšine prípadov je preto oveľa lepším riešením než táto veta napríklad objatie, potľapkanie po pleci či ochotné vypočutie si daného problému. Aj keď nebudete schopní poskytnúť nejakú radu, skvelým liekom je niekedy už len samotné vyrozprávanie sa. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov