Foto: Photo by Whicdhemein One from Pexels

Považujete sa za šťastného človeka?

Život so sebou niekedy prináša aj situácie, v ktorých sa budeme cítiť ťažko, beznádejne a veľakrát doslova až mizerne. Ak to trvá pridlho, začíname uvažovať, či ešte niekedy vôbec budeme šťastní. Pravdou však je, že odpoveď na túto otázku záleží len a len na nás a na tom, aký postoj k danej situácii zaujmeme. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Niektorí ľudia sú však v pocite nešťastia uväznení naozaj dlho, a nedokážu sa z neho dostať. Portál The Minds Journal popísal 3 najčastejšie dôvody, prečo sa tak deje (a možno sa to práve deje aj vám). 

#1 Ste upätí na svoju predstavu o tom, ako by sa mali veci vyvíjať

Život každého človeka je plný neočakávaných zvratov a situácií, preto je takmer nemožné niečo si do bodky naplánovať, a následne sa tohto plánu striktne držať. Každý z nás má samozrejme nejaké želania, sny a predstavy, no dôležité je prijať skutočnosť, že ak je vám niečo súdené, a vynaložíte preto nejakú snahu, príde to k vám – či už plánom A, plánom B alebo akýmkoľvek ďalším. 

Upínať sa však na nejakú presnú predstavu o tom, čo sa stane a ako sa veci vyvinú, je veľmi kontraproduktívne a oberá vás to nielen o čas a o energiu, ale aj ošťastie. 

#2 Dovolíte svojim emóciám, aby vás ovládli

Naše myšlienky ovplyvňujú naše emócie. Preto je prirodzené, že ak sú vaše myšlienky negatívne, negatívne budú aj vaše pocity, a budete sa cítiť nešťastne. Jediným riešením (ktoré je zároveň najviac efektívne) je nad všetkým až toľko nepremýšľať, a neanalyzovať rovnaké veci dookola. 

Photo by Whicdhemein One from Pexels

Tak napríklad, keď vám priateľ/ka týždeň neodpíše na správu, aj keď ste si predtým napísali každý deň aspoň raz, je pravdepodobné, že si budete myslieť, že sa na vás hnevá, a že ste urobili niečo zlé. Pravda je však taká, že táto osoba môže byť v práci maximálne vyťažená, alebo môže riešiť nejaké rodinné problémy, o ktorých nechce hovoriť. Možností sú desiatky, naša myseľ je (žiaľ) naprogramovaná tak, že vždy rátame s tou najhoršou. Zmeniť to však nie je až také náročné – všetko, čo musíte spraviť, je silou vôle tieto negatívne myšlienky “umlčať”. 

#3 Žijete v minulosti alebo v budúcnosti

Mnohí ľudia sa upínajú buď na minulosť alebo na budúcnosť, pretože je to pre nich jednoduchšie, ako čeliť prítomnosti. Nenechajte sa však stiahnuť do tejto nebezpečnej pasce – žiť v minulosti ani v budúcnosti vaše problémy nevyrieši, len ich to odďaľuje. Nebojte sa preto čeliť všetkému, čo život prináša, a nezabúdajte žiť tu a teraz. 

Pomôcť vám s tým môže napr. koncept mindfulness, v ktorom ide o to, aby ste naplno vnímali vždy len to, čo prežívate práve teraz. Keď teda napríklad práve teraz obedujete, nepremýšľajte nad tým, čo vás čaká večer. Keď cvičíte, naplno sa sústreďte len na cvičenie. Keď pijete kávu, naplno sa sústreďte na jej chuť. Keď pracujete, naplno sa fokusujte len na danú pracovnú úlohu. Už za krátky čas uvidíte, ako sa celková kvalita vášho života zvýši. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov