Samovražda je veľmi vážnou témou, tabuizovať by sme ju však určite nemali.

Veľmi veľa ľudí si stále myslí, že samovražda je vecou hollywoodskych filmov či literatúry. Myslia si, že v reálnom živote nemôžeme stretnúť nikoho, kto by skutočne premýšľal o jej spáchaní. Pravda je však úplne inde. Nad ukončením svojho života premýšľa viac ľudí, než by ste hádali. Práve preto by sa o tejto závažnej téme malo hovoriť viac a nemala by sa tabuizovať. Každý ľudský život má predsa nevyčísliteľnú hodnotu  a práve rozpoznanie týchto 5 varovných signálov vám ho môže pomôcť zachrániť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pravda o samovražedných myšlienkach

V spoločnosti prevláda názor, že samovražda je veľmi zbabelým krokom, pomocou ktorého chce človek utiecť pred svojimi problémami bez toho, aby sa ich pokúsil riešiť. Toto mylné presvedčenie je však jedným obrovským omylom.

Nikto z nás si nedokáže ani len predstaviť, čo sa odohráva v mysli človeka, ktorý samovraždu spácha. A nikto z nás sa to ani nikdy nedozvie, keďže ide o tajomstvo, ktoré si títo ľudia vezmú so sebou do hrobu.

Možno ste sa však už niekedy stretli s prípadom, kedy samovraždu spáchal na prvý pohľad „šťastný“ človek. Možno bol mladý, možno mal šťastnú rodinu, možno mal všetko, čo by ste chceli vy a čudujete sa, ako mohol niečo také spraviť. Každý z nás však má nejaké tmavé miesto, o ktorom nik nevie. A práve táto „čierna diera“ je nevyspytateľným miestom, ktoré môže kedykoľvek pohltiť myseľ každého z nás. Neodsudzujte ľudí, ktorí si vzali život. Snažte sa podať pomocnú ruku tým, ktorým ešte môžete.

pexels.com

Týchto 5 varovných signálov vám napovie, že niekto premýšľa nad samovraždou

V prvom rade je nutné povedať, že neexistuje zoznam, ktorý by bol platný na každého a dokázal by odhaliť všetky suicidálne myšlienky. Ak by takýto zoznam existoval, samovraždy by sa pochopiteľne nediali. V správaní ľudí pomýšľajúcich na samovraždu však možno badať isté indikátory, ktoré vám môžu napovedať, že niečo nie je v poriadku.

#1: Ticho

Tento varovný signál dokážete spoľahlivo odpozorovať len u niekoho, koho veľmi dobre poznáte. Len pri takýchto ľuďoch totiž viete, aká je ich prirodzená povaha. Ak napríklad poznáte niekoho, kto je už roky menej spoločenský, nie je až taký výrečný a je prirodzene zádumčivý, je to úplne v poriadku. Ide totiž o jeho prirodzené vlastnosti.

Ak je však niekto spoločenský, komunikatívny a vždy dobre naladený, no zrazu sa jeho povaha zmení a trvá to už týždne, mali by ste byť na pozore. Pokúste sa vášho blízkeho spýtať, či je všetko v poriadku. Možno vám nepovie pravdu, ale ak sa poznáte naozaj dlho, možno už len z reči jeho tela odpozorujete niečo, čo by vás utvrdilo v tom, že sa niečo deje.

#2: Témy konverzácie

Je to trocha paradoxné, ale ľudia, ktorí v skutočnosti premýšľajú nad tým, že si vezmú život, o svojich problémoch väčšinou nehovoria. Práve preto je ich samovražda vo väčšine prípadov niečím, čo by naozaj nikto nečakal.

Určite však buďte na pozore aj v prípade, že niekto hovorí o svojich problémoch či dokonca o samotnej samovražde až pričasto. Ľudia takýto osobám veľakrát nevenujú pozornosť, pretože si myslia, že na seba len chcú upozorniť. Takéto správanie však môže vyvrcholiť až do demonštratívnej samovraždy (pokus o samovraždu, pri ktorej sa však obeť nechce zabiť, chce len poukázať na vážnosť svojich problémov, ktoré jej okolie ignorovalo), takže určite tieto problémy neprehliadajte.

pexels.com

#3: Pocit beznádeje a bezmocnosti

Ak viete o tom, že váš blízky má nejaké problémy, pravdepodobne sa ich snaží aj riešiť. Varovným signálom by pre vás preto malo byť aj to, ak svoje problémy nechal zrazu plynúť a úplne sa nimi prestal zaoberať.

Takéto správanie totiž môže byť dôsledkom toho, že daná osoba už nemá žiadne plány do budúcnosti, nakoľko už vie, že žiadna budúcnosť ju nečaká. Ide o jeden z najzreteľnejších, no zároveň veľmi často prehliadaných varovných signálov suicidálnych myšlienok.

#4: Zvýšené užívanie návykových látok

Ak ste si u vášho blízleho všimli zvýšený nárast spotreby napríklad alkoholu alebo tvrdších drog, ktorými sa snaží riešiť svoje problémy, mali by ste túto situáciu vyhodnotiť ako rizikovú.

Nielen že môže dôjsť k predávkovaniu, no kombinácia jednotlivých návykových látok môže byť veľmi nebezpečná. Kombinácia tvrdých drog s alkoholom, rovnako ako kombinácia antidepresív a alkoholu môže vyvolať náhlu zmenu vzorcov správania sa, ktorá sa môže skončiť samovraždou.

#5: Fyziologické zmeny

Určite viete, že naše telo a naša myseľ sú ako dve prepojené nádoby – čokoľvek sa stane v jednej, okamžite sa odzrkadlí aj v druhej. Inak to nie je ani so suicidálnymi myšlienkami. Ostražití by ste teda mali byť v prípade, ak na svojom blízkom pozorujete nasledovné zmeny:

  • zrazu spí príliš veľa alebo príliš málo
  • jeho hmotnosť a chuť do jedla sa zmenili
  • stratil záujem o akékoľvek aktivity, ktoré mu predtým robili radosť
  • symptómy nejakého duševného ochorenia (napr. depresie, či úzkostnej poruchy)
pexels.com

Na záver

Ak u niekoho z vašich blízkych spozorujete čo i len jeden z týchto varovných signálov, určite ho nepodceňte. Vždy majte na pamäti, že niekedy už len tým, že budete takémuto človeku venovať pozornosť, môžete zachrániť jeden ľudský život.

Pozri aj: TOTO MLADÉ DIEVČA TRPELO DEPRESIAMI, A SVOJE PROBLÉMY ZNÁZORNILA DO TÝCHTO DESIVÝCH ILUSTRÁCII, KTORÉ ZOBRAZUJÚ LÁSKU MEDZI ŽENOU A SMRŤOU

psych.sk (Henrieta Balázsová), learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov