Jeho dostatočný príjem je pre vaše psychické zdravie priam nevyhnutnosťou.

Horčík je potrebný pre viac ako 300 biochemických reakcií prebiehajúcich v našom tele. Okrem iného napríklad pomáha udržiavať normálnu svalovú a nervovú funkciu, podporuje imunitný systém, či udržuje normálny srdcový rytmus. Ani zďaleka však nie je náhodou, že pri úzkosti, vyhorení, tetanickom syndróme, či pri dlhodobom strese sa odporúča jeho príjem zvýšiť. Ak ho máte nedostatok, telo vás na to upozorňuje týmito 7 varovnými signálmi.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Úzkosť alebo hyperaktivita

Ako úzkosť, tak aj hyperaktivita sú dve neurologické príznaky nedostatku horčíka. Ten je nevyhnutný pre správnu komunikáciu medzi nervovými bunkami v mozgu, no taktiež aj na vyrovnanie hladín elektrolytov v tele. Ak ho máte nedostatok, k týmto procesom nedochádza, čo spôsobí nerovnováhu v mozgu a následný vznik úzkosti alebo hyperaktivity.

#2 Depresia

Depresia je závažné psychické ochorenie, ktoré môže byť spustené viacerými faktormi. V neposlednom rade však môže jej vznik podporiť aj nedostatočný príjem horčíka. Ak práve prežívate náročné obdobie a depresii chcete predísť, zvýšte si jeho príjem, kým nie je neskoro.

pexels.com

#3 Bolesť svalov

Budíte sa niekedy v noci alebo nad ránom na bolestivé kŕče v nohách? Máte nepríjemné tiky na rukách alebo v oku? Aj týmito nepríjemnosťami vás vaše telo upozorňuje na to, že má nedostatok horčíka. Ak ste sa v týchto príznakoch našli, ideálnou kombináciou pre vás bude okrem horčíka zvýšiť aj príjem vápnika.

#4 Časté nevoľnosti

Máte v poriadku tlak aj krv, no napriek tomu vás neustále trápia nevoľnosti? Vinníkom môže byť opäť deficit horčíka. Ak vás nevoľnosti trápia často, určite jeho príjem zvýšte. Mierne nevoľnosti totiž môžu vyústiť do vážnejších žalúdočných problémov, prípadne aj do zvracania.

#5 Vysoký krvný tlak

Viaceré štúdie dokázali, že vysoký krvný tlak môže byť spôsobený aj nízkou hladinou horčíka. Ak vás však trápi hypertenzia, vaše telo pravdepodobne  trápi nedostatok viacerých (pre normálne fungovanie organizmu) nevyhnutných živín.

#6 Nespavosť

Prevaľujete sa v noci z boka na bok a ráno budíte unavení? Aj poruchy spánku môže mať na svedomí horčíkový deficit. Práve horčík totiž napomáha udržiavať zdravý spánok a podporuje prirodzené striedanie jeho cyklov.

pexels.com

#7 Máte málo energie

Viete, že na jarnú únavu sa nemôžete sťažovať po celý rok, no aj tak pociťujete, že máte až žalostne málo energie. Aj týmto signálom vám vaše telo dáva pocítiť, že zvýšenie príjmu horčíka by ho naozaj potešilo.

Ako si hladinu horčíka v tele zvýšiť?

Ak ste sa vo vyššie uvedených príznakoch našli, istotne vám napadla táto otázka. Možnosti máte v podstate dve. Prvou je jeho príjem zvýšiť spestrením svojho jedálnička o potraviny ako napríklad banány, ďatle, artičoky, špenát, bulgur či iné. Druhou možnosť je kúpa horčíka v tabletách, pričom najdostupnejšou formou sú tablety rozpustné vo vode.

Platí pritom, že dospelí muži by mali denne prijať 400-420 mg horčíka a dospelé ženy 350-400 mg horčíka. Väčšie množstvo má laxatívne účinky, takže aj tu platí staré známe – všetko s mierou.

Pozri aj: Tetanický syndróm: choroba mladých 21. storočia spôsobená stresom

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov