Foto: Unsplash

Nočné vyjedanie chladničky nie je problémom len pre postavu.

To, že nočné jedenie je problémom, vás zrejme neprekvapuje. Problémom je ale tiež to, že niekedy to nie je len o disciplíne — niektorí ľudia napríklad pracujú aj v noci, a tak jednoducho nemajú na výber. Vedcom sa však podarilo zistiť, že jedenie v noci má negatívny dopad na našu psychiku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tejto štúdii napísal portál Spring.

Vedci v rámci nej nasimulovali podmienky na nočnú prácu a následne testovali, ako rôzne stravovacie režimy ovplyvňujú náladu ľudí.

Nočné jedenie môže byť príčinou depresie

Výsledky výskumu znepokojivo poukázali na to, že nočné jedenie zvyšuje riziko vzniku úzkosti i depresie. Vedcom sa tak podarilo dokázať, že naše fyzické i psychické zdravie ovplyvňuje nielen to, čo jeme, ale aj kedy jeme.

U ľudí, ktorí jedli v noci, boli symptómy depresie častejšie až o 26 % a symptómy úzkosti o 16 %. Profesor Frank A. J. L. Scheer, spoluautor štúdie, povedal: „Naše zistenia poskytujú dôkazy o dôležitosti načasovania príjmu potravy ako novej stratégie na potenciálne minimalizovanie zraniteľnosti nálady.”

Unsplash

Denné vs. nočné jedenie

Vedci v rámci tejto štúdie skúmali, ako stravovací režim ovplyvňuje náladu jednotlivých respondentov. V súvislosti s vyššie uvedenými výsledkami preto nie je žiadnym prekvapením, že ľudia pracujúci na smeny majú až o 40 % vyššie riziko vzniku depresie.

Dr. Sarah L. Chellappa, spoluautorka štúdie, však hovorí, že ich zistenia môžu mnohí ľudia využiť vo svoj prospech, a svoj stravovací režim si “prestaviť” — aj keď pracujú v noci. Pocítia to na svojej lepšej nálade, čo môže následne viesť k zníženiu rizika vzniku depresie či úzkosti.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov