Je len málo vecí, ktoré sú neustálou témou našich životov. Nepochybne medzi ne však patria vzťahy, a to najmä tie partnerské.

Milujeme, keď sa zamilujeme a užívame si to obdobie, kedy je náš vzťah ako zabalený do cukrovej vaty. No chtiac-nechtiac po čase prídu problémy a ak chceme, aby sa to nerozpadlo ako domček z karát, sme nútení im čeliť. Často si to ani neuvedomujeme, no mnohé ťažkosti a nedorozumenia si vytvárame my sami. Neveríte? Čítajte ďalej, možno sa presvedčíte o opaku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Takto si vzťahy komplikujú mnohí z nás…

Nevieme, čo chceme

Ísť do vzťahu a nemať predstavu o tom, čo od neho očakávate, je trochu detinské. Nepomáha, ani keď svoju víziu odpozorujeme od fungujúcich vzťahov iných. Skrátka, mali by sme vedieť, čo chceme a ako si partnerský život predstavujeme. Rovnako by sme mali myslieť aj na to, čomu by sme sa chceli vyhnúť, čo je proti našim zásadám a čoho sa bojíme. Keď sa nad tým poriadne zamyslíme a dáme si odpovede, pomôže nám to pri hľadaní tej správnej osoby a vyhneme sa tak zbytočným zraneniam.

Unsplash.com/Brooke Cagle

Veľa premýšľania

Niekedy chceme všetko vedieť dopredu a preto si rýchlo robíme úsudky, ktoré často bývajú subjektívne a krátkozraké. Ovplyvňujú naše správanie a zbytočne si nimi vieme veci skomplikovať. Aj tie najsilnejšie vzťahy sa budujú postupne a v priebehu času. To, čo sa vám teraz zdá ako problém, môže byť zanedlho silný impulz, ktorý vás posunie ďalej a upevní vaše vzájomné puto.

Nepremýšľajte preto veľa, riešte to, čo je a nie to, čo bude, alebo čo by mohlo byť. Buďte trpezliví, úprimní a majte vieru, že všetko sa dá vyriešiť a ak spolu máte byť, tak budete. Vychutnávajte si prítomné momenty a keď budete mať chuť čím skôr zistiť, na čom ste a kam to celé smeruje, doprajte si chvíľu oddychu, zhlboka sa nadýchnite a počkajte. Väčšinou to prvé riešenie, ktoré nám napadne, nebýva správne.

Ukazujeme svoje lepšie JA

Väčšina vzťahov sa začína skvelo, obaja ukazujú to najlepšie zo seba, robia kompromisy a snažia sa, aby všetko išlo hladko. Lenže postupom času sa veci menia a obaja popustia zo svojho úsilia. Máte dve možnosti, ako konať. Buď začnete ukazovať len svoje lepšie ja a potom budete čeliť tomu, že na povrch vyplávajú aj vaše negatívne stránky, alebo budete od začiatku autentickí – takí, akí ste, aj so svojimi kladnými i zápornými vlastnosťami.

Unsplash.com/Eric Ward

Chystáme si reakcie

Priznajte sa, že aj vy to robíte; keď vás niekto nahnevá, vopred premýšľate nad tým, čo mu poviete a čo spravíte. A potom, miesto toho, aby ste konali ‚tu a teraz‘, hráte akési divadlo podľa vopred pripraveného scenára. Ďalším kameňom úrazu je, že predpokladáme, ako ten druhý bude reagovať, keď povieme niečo nepríjemné alebo vyjadríme svoj názor.

V zdravých vzťahoch sa ľudia neboja hádať sa, ani povedať opačný názor. Miesto toho, aby ste uvažovali nad tým, čo spravíte, sa radšej zamerajte na to, čo cítite, prečo vás niečo rozčuľuje alebo čo vám vadí. Predpokladanie a chystanie si reakcií zničilo už veľa vzťahov, nedajte si nimi pokaziť ten váš.

Nedoriešené záležitosti

Toto je vecou našej lenivosti a pohodlnosti. Nechceme problémy a keď príde hádka, najradšej by sme boli, keby už čím skôr skončila. Potláčame v sebe pocity, nepovieme, čo máme na srdci a tým nechávame ranu hnisať ďalej. A všetko len preto, lebo chceme, aby to bolo opäť fajn. Lenže nebude, ak si nevydiskutujete všetko, čo vás oboch trápi. Otvorená komunikácia je vo vzťahu nesmierne dôležitá, to všetci vieme, len podľa toho nekonáme. Učte sa povedať nahlas aj nepríjemné veci a neduste v sebe nič, čo vás trápi. Možno to celé dopadne úplne inak, než ste si mysleli.

Unsplash.com/Norman Toth

Sabotujeme

Je jednoduché odísť od niečoho, čo sa zdá byť nefunkčné a začať od znova – tak nám to diktuje aj dnešná doba. No vzťah vydrží, len ak v ňom vydržíme my, ak naberieme odvahu a začneme rozprávať aj o svojich chybách a neúspechoch, ak sa tomu druhému ukážeme aj ako zraniteľní, ak neutečieme pri prvej vážnej prekážke.

Poučte sa aj zo svojej minulosti a uvažujte nad tým, kedy ste mali chuť odísť, či kedy ste od niekoho odišli a prečo. Ak budete otvorení, môžete sa poučiť a neopakovať tie isté chyby.

Chceme len medové týždne

A žili šťastne, až kým nepomreli… Zdá sa, že takto si väčšina z nás predstavuje ideálny vzťah. Lenže realita je od toho na míle vzdialená. Ak chcete mať zdravý a funkčný vzťah, musíte na ňom tvrdo pracovať, čeliť výzvam, meniť sa a prechádzať istým vývinom.

Je úplne v poriadku, ak prežívate náročné obdobie, veď nie každý deň je slnečný. Berte to ako súčasť života a kráčajte ďalej, veď po každej búrke vyjde slnko. Ide len o to, či si naňho počkáte.

Nepohodlie a nuda

Toto z nás nikto nechce, no aj ponorková choroba a nuda sú súčasťou spoločného života. Práve tieto stavy sú previerkou toho, či sa k sebe naozaj hodíte. Skúste sa k tomu postaviť s týmto vedomím a uvedomte si, prečo máte svoju polovičku radi, aj keď vám občas lezie na nervy. Ako to cíti on či ona, to vám napovedia reakcie a správanie, ktoré budú nasledovať.

Unsplash.com/Eric Lucatero

Priatelia a rodina

Áno, aj tí dokážu niekedy riadne zavariť. Občas tým, že sa do všetkého miešajú, inokedy tým, že jeden z partnerov nalieha na toho druhého, aby sa čím skôr zoznámil a spriatelil s jeho známymi a rodinou. Aj toto potrebuje čas. Aj keď ste nadšení a máte pocit, že váš partner je ten pravý, neponáhľajte sa s tým, aby ste ho čím skôr zoznámili s rodičmi. Predsa len, je to celkom dôležitý krok a váš partner potrebuje byť na to pripravený. Choďte na to radšej pozvoľna ako po hlave.

Malá rada na záver: keď budete mať nabudúce chuť posunúť váš vzťah niekam ďalej alebo ho ukončiť, spomaľte, pouvažujte nad svojimi chybami a snažte sa poučiť z minulých skúseností.

Pozri aj: Žena zverejnila kontroverznú radu o mužoch, ktorú napísala jej babička v roku 1925. Okamžite sa stala hitom internetu

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov