Aj vás zaujíma, čo si mysleli ženy o mužoch pred takmer storočím? Prečítajte si kontroverzný odkaz babičky, ktorý hovorí za všetko.

Dnes sa trošku vrátime v čase. Ocitneme sa v roku 1925, z ktorého pochádza odkaz babičky. Jej generácia sa musela zaobísť bez Facebooku či Instagramu, no napriek tomu našla spôsob, ako zverejniť svoje názory. Písali si denníčky, do ktorých si zaznamenávali (takmer) všetko, čo im prebehlo mysľou. Ak si myslíte, že naše babičky či prababičky videli mužov ako stred vesmíru, možno i vás odkaz tejto ženy trochu prekvapí. Ukrýva v sebe na tú dobu dosť revolučné myšlienky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Staré mamy nie sú len prísne stíhačky, ktoré nás pri každej návšteve nútia zjesť trojchodovú večeru. V skutočnosti sú to skvelé ženy, v ktorých vnútri stále drieme nezbednosť. Niekedy možno ťažko pri pohľade na ne uveríme tomu, že tiež mali za sebou prvú lásku, kedysi odvrávali rodičom a tiež nie vždy počúvali rady starších a skúsených.

Ella Roberts je mladá žena z Londýna, ktorá doma našla hotový poklad. Zápisky z denníka svojej prastarej mamy, ktoré ju ukazujú v úplne inom svetle. Táto správa, ktorú zverejnila na internete, sa okamžite stala hitom.

Jej prababička mala o mužoch jasnú predstavu

Neverte žiadnemu mužovi, dokonca ani svojmu bratovi. Dievčatá, ak teda musíte milovať, milujte jedna druhú.

Odkaz mladej ženy z roku 1925 v sebe nesie jednoznačné posolstvo. Mužom sa neoplatí dôverovať. Ktovie, asi ju k tomu viedlo láskou sklamané srdce. Ellin tweet sa však stretol s veľkým úspechom. Páčil sa takmer pol miliónu užívateľov. Samotná Ella sa nad ním usmieva a tvrdí, že to je len babičkina verzia toho, že muži sú „odpad“.

Pod príspevkom sa však rozpútala búrlivá diskusia. Jedna skupina ľudí užívateľov súhlasila s tým, že muži sa v podstate nezmenili a sú egoisti, ktorí nedokážu milovať, pretože vidia predovšetkým len sami seba. Podľa nej nie je rozdiel v tom, či žijeme v roku 2018 alebo 1925. Džentlmeni dávno vymreli a ženy sa na ich pomoc rozhodne nemôžu spoliehať. Druhá skupina však tvrdí, že na základe jednej negatívnej skúsenosti nemôžeme všetkých chlapov hádzať do jedného vreca. A je to skutočne tak.

Ženy v roku 1925 zažívali ťažké časy

Photo by Igor Ovsyannykov on Unsplash

Aby sme mohli plne porozumieť nezvyčajnému „statusu“ prastarej mamy, musíme si uvedomiť, že ženy to pred sto rokmi rozhodne nemali jednoduché. Právo voliť mali len päť rokov, pričom černošským ženám sa v Amerike umožnilo voliť až v roku 1965. Pred takmer sto rokmi bol na svete ešte pevnejšie ako v súčasnosti zakorenený názor, že žena bez muža nič neznamená, pričom jej hlavnou úlohou bolo rodiť deti a starať sa nielen o ne, ale aj o manžela. O práci či osobnom uplatnení väčšinou nemohla byť ani reč. Práve preto sú myšlienky zachytené v krátkom odkaze ženy doslova revolučné. A za svoju odvahu si naozaj zaslúži rešpekt.

Pozri aj: Toto je 10 vecí, ktoré by ste druhým ľuďom NIKDY nemali tolerovať

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov