Foto: Pexels

Žiaľ, takých vzťahov je čoraz viac.

Vzťahy sú zložité a niekedy môže byť ťažké rozpoznať, či nám náš partner skutočne prináša radosť a podporu, alebo naopak – či nás neustále dusí a brzdí. Pravdou je, že nie každý vzťah je udržateľný a zdravý, a ak sa cítite vyčerpaní a bez energie, možno je čas zamyslieť sa nad tým, či naozaj stojí za to pokračovať v spoločnom živote.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak chcete zistiť, či váš vzťah vám viac berie, ako dáva, pozrite sa na týchto 5 znamení.

1. Neustále kompromisy

Je normálne občas ustúpiť svojmu, alebo sa dohodnúť na kompromise. Avšak ak si uvedomujete, že vo vašom vzťahu neustále ustupujete a robíte kompromisy len vy – napríklad ohľadom spoločného bývania, voľnočasových aktivít alebo plánov do budúcnosti -, možno je na čase zamyslieť sa nad rovnováhou vo vašom vzťahu. Dobrý vzťah by mal byť založený na vzájomnom rešpekte a ochote obetovať sa pre druhého, nie na jednostrannej obetavosti.

2. Emocionálne vyčerpanie

Ak sa často cítite unavení, smutní alebo podráždení po stretnutiach s partnerom, mali by ste sa zamyslieť nad tým, či váš vzťah skutočne funguje. Vzťahy by nám mali dodávať energiu a pocit šťastia, nie naopak. Ak vás váš partner neustále kritizuje, ponižuje, alebo vás ovláda svojimi náladami a emocionálnymi výbuchmi, je to jasný signál toho, že váš vzťah vám viac berie, ako dáva.

Pexels

3. Strata osobnej slobody

V zdravom vzťahu by sme mali mať priestor na sebarealizáciu a rozvoj osobných záujmov a koníčkov. Ak máte pocit, že váš partner vás brzdí vo vašich snahách rásť a napredovať – napríklad tým, že vás odhovára od nových príležitostí alebo zdieľania vašich túžob s priateľmi -, je to ďalší znak toho, že váš vzťah neposkytuje dostatočnú oporu.

4. Nedostatok komunikácie a podpory

Základom každého úspešného vzťahu je otvorená a úprimná komunikácia. Ak cítite, že s vaším partnerom nemôžete hovoriť o svojich pocitoch, strachoch alebo túžbach, môže to byť signálom, že váš vzťah nefunguje tak, ako by mal. Rovnako dôležitá je aj schopnosť partnera ponúknuť vám podporu v ťažkých chvíľach – ak sa cítite osamotení a bez opory práve vtedy, keď ju najviac potrebujete, možno je čas zamyslieť sa nad tým, či váš partner naozaj stojí za to.

5. Neustále spory a hádky

Každý pár občas prechádza konfliktmi a nedorozumeniami. Avšak ak sú hádky vo vašom vzťahu neustálou súčasťou každodenného života a riešenie problémov sa stalo skôr výnimkou ako pravidlom, mali by ste si položiť otázku: „Je tento vzťah skutočne udržateľný?“ Neustále spory a negatívna atmosféra môžu mať ničivý dopad na vaše psychické zdravie.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov