foto: Ewel Tattoo

Dožili sme sa doby, kedy s veľkým šťastím môžeme začať hovoriť o tetovaní ako o štýlovom doplnku.

Dokážeme ním podčiarknuť svoju osobnosť, spečatiť priateľstvo, vyjadriť názor, zakonzervovať spomienku alebo len skrášliť telo.

Nie všetci však túžia a rovnako ani nie každému sa hodí veľké a výrazné tetovanie. Preto sa vám pokúsim priblížiť, aké sú výhody a nevýhody menších motívov.

foto: Michal Čerňanský

Tetovanie sa môže zliať

Nevýhodou malinčkého tetovania je možnosť, že sa časom zleje — preto odporúčam vybrať si zjednodušený motív, ktorý neobsahuje línie tesne pri sebe. Vytetovaná línia totižto aj po rokoch pracuje — stáva sa kúsok hrubšou, preto by sa mohlo stať, že detaily zaniknú a zlejú sa do čiernej machule.

foto: Ewel Tattoo

Výborným príkladom sú napríklad veľmi obľúbené odtlačky prstov, ktoré sa jednak ani nedajú vytetovať podla pôvodného podkladu a časom sa zlejú. Dá sa jedine urobiť ich zjednodušená verzia, ktorá však vyžaduje predošlú grafickú úpravu.

Pri písme je fajn sústrediť sa skôr na fonty, ktoré sú tetované “jedným ťahom”, čiže fonty evokujúce rukopis, ktoré sú vzdušné a je tam priestor na starnutie tetovania tak, aby bol pôvodný nápis aj po rokoch stále čitateľný.

Vhodný výber miesta pre tetovanie

Výber miesta záleží od osobitného vkusu. Motív alebo aspoň podobný motív je fajn si vopred vytlačiť v rôznych veľkostiach a priložiť na miesta na tele, medzi ktorými váhaš. Niekedy zistíš, že ho musíš zväčšiť a, naopak, občas, že sa jednoducho nezmestí.

foto: Ewel Tattoo

Obľúbené a trendy sú nápisy medzi prstami na ruke. Je to jedno z najhorších miest na tetovanie, ktoré vypadáva a po pár týždňoch tak dosiahneš jedine efekt špinavých rúk (pigment sa uchytí len kade-tade). Je tu pár šťastlivcov, ktorí to majú jedna ku jednej aj po zahojení, ale je ich naozaj veľmi málo. Preto stojí za zváženie, či zariskuješ.

Výber tatéra

Nie všetci tatéri majú v obľube maličké motívy, preto sa určite vopred informuj. Napriek tomu, že dvojcentimetrová práca v linke pôsobí technicky veľmi jednoducho, opak je pravdou — vyžaduje maximálnu presnosť, nie je tu priestor na opravu a kamufláž.

foto: Ewel Tattoo

Taktiež umelci, ktorí sa napríklad špecializujú na realistické portréty, watercolour alebo iný štýl, uprednostnia vyslovene práce, ktoré im sedia.

Koľko to bude trvať?

foto: Ewel Tattoo

Malé motívy sú väčšinou vytetované za 15-30 minút, rátaj si však čas aj na konzultáciu, prípravu, prípadne redesign motívu, doladenie veľkosti, otláčanie a podobne. Vo finále môže zabrať aj hodinu nášho času. Samozrejme však môžem hovoriť len za seba — ak potrebuješ presnejší časový odhad skrz prácu, malé dieťa alebo cestovanie, opýtaj sa.

Koľko to bude stáť?

Odporúčam informovať sa vopred u svojho tatéra o orientačnej cene, pretože tak, ako u väčšiny služieb, sa ceny mierne líšia. Vo všeobecnosti sa však malé motívy ako napríklad srdiečko či jednoslovný nápis pohybuje medzi 30-50 eur u nás na Slovensku.

Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov