Foto: Photo by Gift Habeshaw on Unsplash

Ak chcete mať šťastnejší život, tieto myšlienky musia ísť preč.

Ak medzi vaše predsavzatia na tento rok patrí aj zdravší či šťastnejší život, potom by ste nemali zabúdať na to, že zdravá strava či fyzická aktivita nestačia. Rovnako dôležité by malo byť aj vaše mentálne zdravie. Takže dobrý spôsob, ako začať, je nahradiť všetky negatívne myšlienky tými pozitívnymi. A sami uvidíte, že len čo sa vzdáte všetkého toxického vo vašom živote, šťastie si k vám nájde cestu aj samo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ktorých myšlienok by ste sa mali zbaviť, aby ste boli šťastnejší?

#1 „Urobím to neskôr.“

Psychoterapeut Lucas D. Saiter tvrdí, že motivácia a systém vo vašej každodennej rutine sú veľmi dôležité a pomáhajú bojovať proti prokrastinácii. Taktiež odporúča, aby ste si vytvorili zoznam vecí, ktoré chcete počas dňa urobiť a postupne ich zo zoznamu odškrtávali. Takže žiadne odkladanie vecí na neskôr. Urobte ich hneď.

#2 Akýkoľvek druh katastrofických myšlienok

Robyn Gold, ďalší významný psychoterapeut z New Yorku tvrdí, že jedna negatívna myšlienka podnecuje ďalšiu a ďalšiu, až sa nakoniec dostanete do začarovaného kruhu, z ktorého niet cesty späť. Napríklad: ak neurobím tento test, vyhodia ma zo školy, potom si nikdy nenájdem prácu a potom budem žiť s rodičmi až do konca života. Aby ste zabránili takýmto myšlienkam, Gold odporúča zamerať sa na tie pozitívne možnosti, ktoré sa môžu stať.

unsplash.com

#3 „Sebaláska je sebecká.“

Vo väčšine prípadov potláčame naše vlastné potreby do úzadia, len aby sme sa mohli najskôr venovať ostatným. Ale spomeňte si: keď ste v lietadle, čo väčšinou povie letuška, kým rozdáva inštrukcie? Povie, aby ste v prípade nebezpečenstva nasadili kyslíkovú masku najskôr sebe, až potom ostatným. A tejto rady by ste sa mali držať aj v budúcnosti. Sebaláska nie je sebecká.

#4 „Môj život je v porovnaní s ostatnými úplne o ničom.“

Psychológ Ree Langham pripomína, aby sme nezabúdali na to, že to, čo vidíme na sociálnych sieťach, sa často líši od toho, aká je skutočnosť. Ľudia ukazujú iba tie krásne veci, no každý si v sebe nosí démonov a iné problémy, ktoré nedáva najavo. Takže porovnávať váš život so životom ostatných je úplne nemožné.

#5 „Budem šťastný, keď…“

Tvrdiť, že skutočné šťastie nájdete práve vtedy, keď konečne schudnete päť kíl alebo si kúpite ten drahý spotrebič, je podľa Nicole Issa, americkej psychologičky, veľmi nebezpečná hra. Tieto veci vás môžu urobiť šťastnejšími, no skutočné šťastie aj tak nakoniec pramení z vás. A šťastní môžete byť hocikedy, pokojne aj hneď teraz.

unsplash.com

#6 „Nemal by som sa tak cítiť…“

Tina Gilberston, psychoterapeutka a autorka knihy „Constructive Wallowing: How to Beat Bad Feelings by Letting Yourself Have Them“, tvrdí, že trestať sa za to, čo cítime, je rovnaké, akoby ste sa trestali za to, akú má vaše telo teplotu. Srdcu jednoducho nerozkážete a nemá význam potláčať vaše pocity – potom to dopadne ešte horšie.

#7 „Vždy sa mi stávajú takéto veci…“

Zostanete v dopravnej zápche, niekto vás predbehne na pošte alebo vám pred nosom ujde autobus či zavrú obchod. Aká je vaša prvá myšlienka? „Takéto veci sa mi stávajú vždy…“ Skúste sa zamyslieť, naozaj? Naozaj sa vám to vždy stáva? Takými myšlienkami si len zbytočne budujete zlú a negatívnu predstavu o svete a pritom to vôbec nie je také zlé. Je čas zbaviť sa ich.

#8 „Želám si, aby som bola ako ona/on…“

Keďže z každej strany sa na nás hrnú „dokonalé“ obrázky „dokonalých“ ľudí, aj naša hlava nám niekedy naservíruje poriadnu dávku kritiky. Ale viete, čo musíte urobiť? Povedať: „Nie, ďakujem. Radšej dnes budem sám/sama sebou.“

#9 “Mal/a by som…“

Jennifer Huntová, patologička z Univerzity v Arkansase, sa o týchto slovách vyjadrila nasledovne: “Najradšej by som ich naložila na vesmírnu loď a vystrelila na mesiac“. A presne niečo podobné by ste mali urobiť aj vy. Slová “Mal/a by som…” vytvárajú viac škody, než ktorékoľvek iné. Všetko, čo po nich totiž nasleduje, odkazuje na sklamanie, premrhané šance či neúspech.

unsplash.com

#10 „Som taký hlúpy.“

Aj na tom, ako sa rozprávate sami so sebou záleží, a nemali by ste to podceňovať. Takže je čas prestať si podrážať nohy a namiesto toho sa o sebe začať vyjadrovať pekne.

#11 „Vyskúšam to.“

Nie, nevyskúšate to, pretože ak to „vyskúšate“, tak už teraz je to odsúdené na neúspech. Vy to „urobíte“.

#12 „Ak to nie je dokonalé, tak to nestojí za nič.“

A opäť sme pri tej dokonalosti. Jude Treder-Wolff, kvalifikovaná psychoterapeutka tvrdí, že ak chcete niečo urobiť perfektne, potom to nikdy neurobíte. Ak však do niečoho dáte všetko a urobíte maximum, čo je vo vašich silách, potom to úplne stačí.

#13 „Neviem ako…“

Tajomstvo toho, aby ste urobili niečo, čo je pre vás ťažké, je zamerať sa na to, čo už viete, nie na to, čo neviete. Sumayya Essack, mentálna koučka odporúča, aby ste na všetko išli postupne – krok za krokom. A potom si uvedomíte, že cesta sa vám bude ukazovať aj sama. Nemusíte hneď spočiatku všetko vedieť.

unsplash.com
huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov