foto: Ewel Tattoo

Konečne máš po tom.

Prežil si celý zákrok, opadol ti stres a vytešuješ sa z novej ozdoby. Po vykročení zo štúdia ťa však môžu obkľúčiť pochybnosti a zneistiť reakcie tvojho tela. Poďme si spolu prejsť, čo ťa môže najčastejšie potrápiť.

Tetovanie mám rozmazané

Po vytetovaní motívu sa pokožka prelepí ochrannou fóliou. Bude slúžiť na to, aby si si nevniesol do poranenej pokožky infekciu. Keďže sú v dnešnej dobe dostupné špecializované fólie na tetovanie (dermalize, easy tattoo alebo iné), je dosť pravdepodobné, že plochu budeš mať pár dní prelepenú. Po prelepení miesta sa z pokožky uvoľní kúsok krvi, kúsok farby a vytvorí sa tak zmeska väčšinou tmavohnedej až čiernej farby.

foto: Ewel Tattoo

Je to úplne prirodzené, tetovanie však pod fóliou môže vyzerať rozmazane, prípadne rozpite a môžeš sa cítiť zneistene. Nemusíš sa ľakať, tetovanie sa ti nerozlieva ani nemení svoju podobu, tento proces je súčasťou hojenia. Po odlepení a umytí motív nadobudne svoje pôvodné črty.

Tetovanie mi vypadáva 

Nevypadáva. Tretí až štvrtý deň (záleží od rýchlosti hojenia) sa zo vzniknutej chrastičky začnú odlupovať malinké kúsky farby. Väčšinou je tento proces najviac viditeľný pri umývaní alebo natieraní tetovania.

foto: Pixabay

Ak ti na ruke ostane kúsok farby nemusíš byť v strese — tetovanie ti nevypadáva, len podobne, ako pri inom poranení, sa pokožka hojí a obnovuje. Je však hrozne dôležité chrastičky nestrhávať a neškrabať — týmto zásahom môže naozaj totižto dojsť k vypadnutiu farby.

Postupne, každým dňom, si budeš čoraz viac a viac všímať, že tvoj obrázok nadobúda svoju pôvodnú podobu.

Mám modrinu 

Ak si sa dával tetovať na citlivejších miestach, môžu vzniknúť drobné modrinky. Mne sa napríklad urobili na rebrách. Tak, ako akékoľvek iné, sa aj tieto za pár dní vstrebú.

Miesto mám začervenané, opuchnuté 

Pokožku sme holili, nanášali rôzne dezinfekcie, poranili, utierali, vnášali do nej farbu, prelepovali. Podráždenie je prirodzené a taktiež za pár hodín či dní ustúpi. Ak ťažkosti pretrvávajú, kontaktuj svoje tetovacie štúdio a poraď sa alebo sa príď ukázať.

foto: Ewel Tattoo

Prilepilo sa mi oblečenie na tetovanie 

Hlavne nespanikár a nestrhávaj! Ak sa ti prilepí oblečenie na tetovanie, stačí dané miesto navhlčiť vlažnou vodou, aby sa odmočilo a opatrne stiahnuť dole. Samozrejme, tetovanie si po takejto nehode ošetri podľa pokynov svojho tatéra. 

Zliezla mi fólia 

Žial, aj to sa z času na čas stane. Ochranná fólia sa z prelepeného miesta jednoducho zošmykne a ty ostaneš v strese — čo teraz?! Nič hrozné sa nedeje, tetovanie jednoducho treba umyť antibakteriálnym mydlom, vysušiť a natrieť (ja odporúčam Bepanthen, samozrejme, však dodržuj pokyny svojho tatéra).

Ak si ešte v meste a nie na ceste domov, pokojne sa vráť  — tetovanie ti ošetríme a prelepíme nanovo.

Nevyzerá to dobre 

foto: Ewel Tattoo

Tetovanie počas hojenia mení svoje podoby. Musíš brať do úvahy, že vytúžený obrázok bol kreslený na kožu, tá sa potrebuje zregenerovať a obnoviť. Motív sa do pôvodného stavu vráti maximálne do dvoch týždňov.

Cítim sa divne

Po tetovaní sa môžeš cítiť unavene a mať pocit mierne zvýšenej horúčky. Niektorí naopak zimnicu. Deje sa to najmä vtedy, ak si v kresle strávil viac hodín a tvoje telo je vyšťavené. Je dôležité ísť sa najesť a oddychovať,  zajtra alebo pozajtra si späť v hre.

Všetci mi radia niečo iné 

Ako sa o tetovanie postarať, čo môžeš a nemôžeš, aký krém používať  a ako často, to všetko ti najlepšie vysvetlí tvoj tatér. Rešpektuj jeho inštrukcie, tetoval ťa predsa on a nie kamaráti.

Rada na záver

Ak máš akékoľvek pochybnosti alebo ťažkosti, kontaktuj svoje tetovacie štúdio.

Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov