foto: Ewel Tattoo

Aké najväčšie chyby robia ľudia predtým, ako sa idú dať tetovať?

Mnohí z vás si určite položili otázku pred alebo po zajednaní termínu na tetovanie, čomu sa vlastne vyhnúť a ako nepokaziť deň D prípadne samotné hojenie kerky po zákroku. Príprava pokožky pred ním je rovnako nevyhnutná ako následné doliečenie miesta, preto je dôležité nepodceniť ju. Počas svojej praxe som nazbierala zopár postrehov a „vychytávok“ ako prísť na termín sedenia čo najviac pripravený. Postupne sa vám ich budem snažiť zhŕňať vo svojom blogu a budem sa tešiť, ak komukoľvek z vás pomôžem odbúrať stres.

Čo určite nerobiť pred tetovaním? 

Solárium a slnko

Ani pred ani po. Minimálne 2 týždne. Solárium a slnko pokožku namáhajú a vysušujú. Pred zákrokom musí byť v tip-top stave preto si solárko aj vypekanie sa na dovolenke alebo na kúpalisku treba odpustiť. Pokožku je potrebné vopred pripraviť na tetovanie – krémovať a používať opaľovací krém s vyšším faktorom. Je veľmi dôležité nespáliť sa — pri poranenej pokožke je práca žiaľ nemožná.

foto: Unsplash

Meniť návrh na poslednú chvíľu

Dohodnutý termín tetovania sa blíži a ty ešte stále nevieš napevno čo si dáš vytetovať? V prípade prvého tetovania alebo veľkej nerozhodnosti je fajn viazať sa na niečo, čo pre teba má aj hlbší význam  — tetovanie ťa neomrzí po krátkom čase. Prípadne tetovanie odložiť na neskôr a včas svoj termín zrušiť. Pomôže aj vytlačenie motívu na obyčajný papier v rôznych veľkostiach a priloženie na želané miesto tetovania. Ľahšie odhadneš s akou veľkosťou si spätý a či vôbec design vyzerá dobre na danom mieste. Ak máš po ruke kamaráta popros ho, aby ťa odfotil a spolu porovnajte jednotlivé možnosti.

foto: Ewel Tattoo

Ak ešte nemáš skúsenosť s tetovaním, objednaj sa na konzultáciu k svojmu tatérovi a porozprávajte sa o možnosti motívov ich veľkosti a umiestnení. Zároveň aj zistíš, či ti daný človek osobnostne sedí, koľko to približne bude stáť a trvať. Neodporúčam prísť na termín a neohlásiť vopred zmenu návrhu. Môže sa stať, že zmenený návrh (bez predošlej konzultácie) ti tvoj tatér nevytetuje, či už skrz zlý podklad alebo rozdielnosť štýlu alebo nedostatku času.

Choroba

Ak ťa skolila choroba, netráp svoje telo tetovaním. Zdravotný stav sa ti môže zhoršiť a celkový priebeh tetovania môže byť výrazne nepríjemnejší. Väčšina z nás pravdepodobne aj tak nepríjme niekoho, na kom už z diaľky vidno, že potrebuje postel a čaj. Taktiež čakacia doba u niektorých z nás je dlhšia — máme naplánované mesiace práce vopred a ak ochorieme, skomplikuje nám to harmonogram na dlhý čas vopred. Ber na to prosím ohľad.

foto: Unsplash

Drsná diéta

Blíži sa leto, rande alebo novoročné predsavzatie – schudnúť. Rýchlo a čo najviac. Prosím príď najedený na termín tetovania, v opačnom prípade je dosť pravdepodobné, že ti bude celý čas zle a večer sa dorazíš v McDonalde. Vlastná skúsenosť.

Suchá pokožka

Ak si to doteraz zanedbal, rýchlo si vstúp do svedomia a začni sa natierať! So suchou pokožkou sa pracuje oveľa horšie.

foto: Unsplash

Párty

Všetci vieme že nemôžeme, že je to zakázané a že to bude krvácať oveľa viac. A predsa sa nájde zopár odvážlivcov, ktorí prežúrujú noc a prídu ráno ešte v náladičke na tetovanie. Nie, nie a nie. Rozchodiť poriadnu párty dá zabrať aj bez toho, aby na teba niekto kreslil ihlou.

Nehol sa!

Hlavne ak si sa neholil predtým, pokožku môžeš zbytočne podráždiť. V štúdiu prebehneme špeciálnou žiletkou miesto tetovania predtým. Samozrejme ak je to nutné.

foto: Unsplash

Modriny a odreniny

Dávaj na seba väčší pozor. Cez odreniny a modriny netetujeme.

Nenechávaj to na poslednú chvíľu

Pekné tetovanie ti máloktoré štúdio urobí hneď na druhý deň alebo na počkanie. K väčšine tatérov sa na termín čaká, preto si urob prieskum a maj kúsok trpezlivosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ewel (@eweltattoo) on

Neužívaj lieky na riedenie krvi a antibiotiká

V prípade užívania akéhokoľvek liečiva vopred informuj svojho tatéra a poraď sa samozrejme aj so svojím lekárom.

Neobliekaj si svetlé a nové oblečenie

Snažíme sa, aby sme nikoho nezašpinili ale z času na čas sa stane, že farba jednoducho frkne. Tetovanie môže po dokončení a prelepení ešte kúsok krvácať a zničiť tak olúbené tričko alebo nohavice. Odporúčame pohodlné a vzdušné oblečenie tmavšej farby.

Ewel je majiteľkou a zakladateľkou tetovacieho a piercingového štúdia v Banskej Bystrici. V súčasnosti sa vyprofiloval na florálne motívy / linework / dotwork a do malého teamu pribudla profesionálna piercerka Eva.
Uložiť článok

Viac článkov