Foto: Photo by Ike louie Natividad from Pexels

Určite by ste ich nemali brať na ľahkú mieru.

Život s emocionálne labilným človekom nie je ľahký. Najmä ak si za nič na svete nebude vedieť priznať, že má problém udržať si na uzde svoje emócie. Zatiaľ čo v jednu chvíľu môže z jeho tváre žiariť úplné slnko, o pár sekúnd sa môže zmeniť na absolútne inú bytosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Odhaliť emocionálne labilného človeka je dobré čo najskôr. Pomôže vám to lepšie mu porozumieť. Stačí, ak si budete všímať týchto 10 znamení:

#1 Nízka sebadôvera

Photo by Gabriel Nunes on Unsplash

Nízka sebadôvera je problémom mnohých ľudí, avšak je špecifickým znakom najmä emocionálnej labilnosti. Takýto človek v okolitých ľuďoch hľadá predovšetkým záchranu. Jeho nízke sebavedomie neraz vzniká ako dôsledok traumatického detstva.

#2 Má viaceré fyzické problémy

Všetko so všetkým súvisí. Zdravie nášho fyzického tela je úzko spojené s psychikou. Práve emocionálna labilnosť má na svedomí množstvo ochorení. Ak je váš blízky neustále chorý, má problémy s imunitou a kolí ho jedna choroba za druhou, príčina môže byť aj v tomto.

#3 Často ruší plány a nedodržuje záväzky

Photo by Gregory Hayes on Unsplash

Takýto človek vám môže nasľubovať hory-doly, avšak máločo z toho, čo sľúbi, naozaj dodrží. Často je to aj preto, pretože má čo robiť, aby dokázal zvládnuť to, k čomu dochádza v jeho vnútri.

#4 Bojuje so závislosťou

Nemusia to byť vždy drogy. Emocionálne labilný človek sa často snaží nájsť pokoj prostredníctvom závislosti od nikotínu, kofeínu či rôznych narkotík. To však neraz len prehlbuje jeho problémy.

#5 Nevie si stanoviť hranice

Photo by Ayo Ogunseinde on Unsplash

Preto neraz celé roky zotrváva v nefunkčnom vzťahu, a to napriek tomu, že ho ničí. Práve nízke sebavedomie mu nedovoľuje správne si stanoviť hranice, ktorými vyjadrí rešpekt k svojmu vlastnému ja. Takíto ľudia sa dostávajú z toxických vzťahov len veľmi ťažko.

#6 Pesimistický prístup k životu

Takýto človek bude s ľútosťou spomínať na „staré dobré časy“ a tvrdiť, že nič dobré ho nečaká. Ak však sám nezmení prístup k svojmu životu, jeho cesta určite nebude vystlaná ružami. Čo vysiela, to aj dostáva. Je to nepísaný zákon.

#7 Prirýchlo vycúva

Photo by Morgan Sessions on Unsplash

Každý má právo na vzťah, avšak emocionálne labilní ľudia zaň nevedia prijať zodpovednosť. Neraz zo vzťahu vycúvajú už pri prvom probléme, pričom vina je podľa nich vždy na strane partnera. Napriek tomu sa rýchlo zaľúbia, no aj “odľúbia“. Myslia si, že tentokrát to bude inak. Postupujú však podľa tej istej šablóny.

#8 Nulové prejavovanie emócií

Emocionálna labilita sa môže prejavovať aj absolútne neštandardne, a to nulovým prejavovaním emócií. Avšak ani absolútne vyhýbanie sa citom nie je žiadne riešenie. Človek je predsa len bytosťou a nie neživou skalou.

#9 Nevie prijať zodpovednosť za svoje správanie

Photo by Ammar Rizwan on Unsplash

Priznať si chybu a vedieť prijať zodpovednosť za svoje správanie je znakom vnútornej zrelosti. Emocionálne nestabilný človek toho však nie je schopný. Oveľa ľahšie je preňho hodiť vinu na druhého človeka, no to nie je žiadne riešenie.

#10 Miluje drámu

Ďalšou črtou emocionálne nestabilných ľudí je fakt, že na seba veľmi radi priťahujú pozornosť. Neváhajú sa postarať o poriadny škandál či vyvolať nezmyselnú hádku len preto, aby sa aspoň na chvíľu celý svet krútil len okolo nich. Neuvedomujú si však, že tým škodia predovšetkým sami sebe.

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov