Foto: Unsplash/Juliane Liebermann

Ste najstarším súrodencom aj vy? Občas je to ťažké.

Byť najstarším súrodencom môže byť ťažké. Mnoho týchto ľudí sa pre svojich rodičov stáva pokusným králikom, ktorého učia byť rodičom číslo tri. Znie to priemerne, ale zamyslite sa nad tým. Vtedy, keď vaši rodičia pracovali alebo nemal kto strážiť vášho mladšieho súrodenca, prišli ste na scénu vy. Takto sa začal u vás syndróm najstaršieho dieťaťa. Ak ste najstarším so súrodencov, môže to mať svoje výhody, no prichádza s tým aj množstvo problémov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Learning Mind uvádza niekoľko príznakov syndrómu najstaršieho dieťaťa.

#1 Byť za každú cenu úspešný

Prvorodení sú často perfekcionisti. Vnímajú vibrácie, ktoré im vravia, že ostatní od nich neustále očakávajú určité veci. Sú to len obyčajné vibrácie, no pre najstaršie dieťa, ktoré musí byť za každú cenu úspešné, ide o očakávania, ktoré musí splniť. Chcú urobiť na rodičov a priateľov dojem, spravia pre to takmer všetko. Tento prístup, aj keď je napätý, môže viesť k úspechu v ich živote. Budú sa snažiť vynikať v štúdiu a v športe, pričom sa nezastavia, kým nebudú mať pocit, že ich úsiliu nič nechýba.

Foto: Unsplash/Joshua Golde

#2 Žiadne použité veci

Hádajte čo? Môžete mať syndróm najstaršieho dieťaťa, aj keď máte neustále nové oblečenie. Všetko, čo máte, je najskôr vaše. Až potom, keď prídu vaši súrodenci, toto oblečenie poputuje k nim. Cítite sa privilegovaní, ak nad tým dlhšie premýšľate?

#3 Tajný odpor k mladším súrodencom

Prvorodení – vždy dostane doslova všetko, čo chce. Neustále sú rozmaznávané, všetci sa s nimi hrajú a dostávajú tie najlepšie rozprávky na dobrú noc. Potom zrazu príde nové dieťa a veci sa začnú meniť. To sa prvorodenému dieťaťu nikdy nepáči. Rodina a ostatní naokolo mu nevenujú toľko času ako predtým.

Foto: Unsplash/Annie Spratt

#4 Neustále vážni a občas osamelí

Najstaršie dieťa to myslí s väčšinou vecí vážne, a rovnako miluje samotu. Bolo to tak aj pred príchodom jeho mladších súrodencov. Nejde o hnev a ani o depresiu, je to iba čisto o jeho osobnosti.

#5 Silná alebo slabá vôľa

Najstaršie dieťa môže mať pevnú vôľu a byť mimoriadne nezávislé. Na druhej strane môže byť tiež závislé na každom, mať strach a vždy sa snažiť každému vyhovieť. Keď teda príde druhé dieťa, najstaršie bude buď rebelantské alebo vo všetkom poriadne.

Foto: Unsplash/sankavi

#6 Rola učiteľa

Najstaršie dieťa miluje úlohu učiteľa svojich mladších súrodencov. Keď však staršie dieťa učí svojich súrodencov rôznym veciam a zistí, že sa mýlia, pomáha mu to rásť. Avšak môže to mať zásadný vplyv na myseľ menších detí.

Ako prekonať tento syndróm?

To, ako najstaršie dieťa koná, nemusí byť syndróm, ale môže. Existujú pozitívne veci, ktoré môže najstarší člen rodiny urobiť, aby využil schopnosti svojho prvorodeného dieťaťa naplno. 

  • Povzbudzujte najstaršie deti, aby pomáhali s prácami bez toho, aby niečo vyžadovali. Nahovorte ich, aby sa naučili rovnováhe.
  • Uistite sa, že cítia vaše uznanie, keď spravia niečo správne. Všímajte si aj maličkosti.
  • Rodičia by mali tráviť kvalitný čas s každým dieťaťom, najmä s tým najstarším. Toto mu zabráni v tom, aby si myslelo, že jeho čas s vami a ostatnými už nie je dôležitý.
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov