Foto: Unsplash/Hannah Xu

Je smutné, že čoraz častejšie sa človek vo svojom živote stretáva s ľuďmi, ktorí majú násilnícku povahu.

Mnohí ľudia sa stávajú obeťami násilných rodičov, partnerov, priateľov, spolupracovníkov, manažérov a podobne. Tieto osoby často využívajú rôzne klamlivé výhovorky, aby ospravedlnili svoje násilnícke správanie. Snažia sa vás presvedčiť, že to vy sami ste dôvodom urážania a násilníckeho správania, ktoré sa vám dostáva od nich, či už ide o psychické alebo fyzické násilie. Ak sa chcete chrániť pred ich toxicitou, mali by ste vedieť, ako využívajú vaše emócie proti vám.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál I Heart Intelligence priniesol 10 falošných výhovoriek, ktoré násilníci využívajú, aby vás oklamali.

#1 „Keby si to neurobil …“

Násilnícki ľudia často používajú tzv. blame-shifting ako stratégiu na ospravedlnenie svojho správania. Prekrúcajú fakty tak, že sa z vás stane ten zlý človek. Na ich strane príbehu ste to boli vy, kto ich prinútil konať tak násilnícky. Takto vás zmanipulujú, aby ste veril, že vy ste ten nesprávny – nie oni.

Foto: Pexels/Liza Summer

#2 „Si príliš citlivý.“

Konštatovaním, že iba prehnane reagujete na ich správanie, sa ľudia so zneužívajúcimi osobnosťami cítia lepšie. Znižujú vaše emócie, aby svoje činy prezentovali ako menej závažné, než v skutočnosti sú.

#3 „Je mi to ľúto, ale …“

Pozorne si prečítajte toto: Ospravedlnenie, ktoré obsahuje slovo „ale“, nie je nikdy skutočným ospravedlnením. Je to skôr pokus o to, aby ste sa cítili vinní za správanie druhého človeka. Toto je ďalšia forma presúvania viny. Kedykoľvek sa niekto úprimne ospravedlní, nepožije slovo „ale“.

Foto: Unsplash/Siavash Ghanbari

#4 „Najprv si mi ublížil ty.“

Ublížení ľudia ubližujú druhým. Niektorí ľudia radi používajú túto frázu vždy, keď nechcú prevziať zodpovednosť za svoje činy. To, že ste boli predtým zranení, by nemali nikoho ospravedlňovať, aby sa choval násilnícky a urážlivo voči ostatným.

#5 „Privolal si si to sám.“

Osoba, ktorá to hovorí, vám týmto naznačuje, že ste mali predvídať aktuálnu situáciu. Mali ste vedieť, že vám bude ublížené. Ale sú to práve oni, kto vám ubližuje, takže sa nenechajte oklamať, keď veríte, že by ste mohli zabrániť ich násilnému správaniu.

Sputnik News

#6 „Je to všetko tvoja chyba.“

Toto je opäť presunutie viny na vás. Násilník vám doslova hovorí, že by ste za ich správanie mali zodpovednosť niesť vy. Snažia sa svoje kroky ospravedlniť niečím, čo ste urobili už dávno, čo nemá nič spoločné so súčasnou situáciou.

#7 „Vedel si, že ma to rozladí.“

Opäť to boli vaše kroky ktoré viedli k ich násilnému správaniu. Vyčítajú vám, že ste urobili niečo, na čo sa nahnevali. Inými slovami, tvrdia, že majú právo vám ublížiť, pretože ste ich rozladili. Kde je v tom logika?

Foto: Pexels/Keira Burton

#8 „Ty si taký …“

Násilníci sa často snažia udržať si svoje nadradené postavenie tým, že tvrdia, že sa cítia zle kvôli vám. To však situáciu iba zhoršuje.

#9 „Správaš sa ako …“

Porovnávajú vás s niekým, koho nemajú radi, aby sa cítili ospravedlnení za svoj neprijateľný prístup. Zvyčajne hovoria, že im pripomínate niekoho, kým pohŕdajú, a preto majú pocit, že je ich právo odsúdiť vás za to, že reagujete určitým spôsobom.

Foto: Pexels/RODNAE production

#10 „Mal by si so mnou zaobchádzať s väčšou úctou.“

Úcta k niekomu sa neobjaví len tak. Postupom času si vzájomnú úctu získava každý jeden človek. Mali by si zaslúžiť, aby sa s nimi takto zaobchádzalo. Mnoho ľudí s násilníckou osobnosťou to ale nedokáže pochopiť, takže očakávajú, že si ich budete vážiť len preto, že vám to povedali.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov