Ako vysvetliť to, že s našimi bývalými zostávame priatelia aj po rozchode?

S vaším partnerom ste prežili nádherný vzťah plný krásnych chvíľ. Sem tam sa to nezaobišlo bez hádky, no to k tomu jednoducho patrí. Potom sa však niečo pokazilo. Jednoducho ste zistili, že ste si úplne cudzí, a že už viac nechcete pokračovať v spoločnej ceste. Rozhodli ste sa však, že aj napriek rozchodu zostanete priateľmi. Na tom určite nie je nič zvláštne, ba naopak, je to celkom bežná vec. Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, prečo aj po rozchode zostávate priatelia? Podľa psychológov je toto 5 dôvodov, prečo sa s vami vaši ex snažia zostať v priateľskom vzťahu aj po rozchode.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Stále chcú čerpať isté výhody

Toto podľa výskumov naznačuje, že niektorí jednotlivci sa snažia udržať priateľstvo aj po rozchode z dôvodov, ktoré možno nie sú bežné pre „obyčajných“ priateľov. Hovoríme o peniazoch, sexe alebo aj o ďalších veciach, ktoré boli výhodami vzťahu. A tak si niektorí povedia – prečo v tom nepokračovať? Aj napriek tomu, že vzťah už skončil.

#2 Chcú mať kontrolu

Teraz do hry vstupuje narcistický faktor. Ľudia, ktorí majú sklony k narcizmu, zostávajú so svojím ex v priateľskom vzťahu aj po rozchode, a to z toho dôvodu, že nad ním chcú mať ešte stále kontrolu. Platí to najmä vtedy, keď cítia, že spolu s ukončením vzťahu stratili aj určitý druh nadvlády nad druhou osobou.

#3 Chcú sabotovať vaše ďalšie vzťahy

Udržiavanie priateľstva s ex niekedy môže ohroziť aj všetky vaše budúce vzťahy. Nezáleží na tom, či pôjde len o ďalších priateľov, alebo v tom bude niečo viac. Ak zachytia vlny akéhokoľvek „potencionálneho“ romantického záujmu, môžu sa ho pokúsiť narušiť alebo až zničiť. Niekedy je ich činnosť vedomá, inokedy nevedomá, no môže ovplyvniť vaše budúce vzťahy.

pexels.com

#4 Chcú využiť vašu láskavosť

Ak sa ich sebecká povaha neprejavila počas vášho vzťahu, alebo ak ste si to nevšimli, tak sa to môže celkom určite prejaviť počas vášho „priateľstva“. Všimnite si tie úvodzovky, nie, nie sú tam náhodou. Možno celý váš kamarátsky vzťah je len predstieraný, pretože z neho chcú vyťažiť čo najviac.

#5 Chcú pomstu

Pomsta sa najlepšie podáva za studena. Ak ste narazili na nesprávneho človeka a vzťah ste ukončili, zostaňte opatrní, keď sa navzájom budete nazývať priateľmi. Niekedy je možno celé priateľstvo predstierané, len aby dosiahli jedno, a tým je pomsta.

Samozrejme to, že zostávate so svojím ex aj po rozchode, nemusí hneď nevyhnutne znamenať žiaden z týchto bodov. Ak ste sa však v niektorom z nich spoznali, určite sa majte na pozore.

Pozri aj: Ďakovný list všetkým ľuďom, ktorí ma oklamali, sklamali alebo zradili

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov