Smútok netrvá večne. Aj po zlých dňoch sa nakoniec na každého obráti šťastie.

Prečítajte si to, keď bude vaše srdce zlomené na tisícky malých kúsočkov, vaša duša bude boľavá, smútok a bolesť vám budú prúdiť žilami a lámať kosti. Prečítajte si to, keď už budete úplne na dne, porazení, zmorení a utrápení, ale stále bude vo vás malinká časť, ktorá bude kričať, aby ste sa pozbierali. Prečítajte si to, keď pocítite, že váš život sa zmenil na obrovskú čiernu dieru – každý deň je rovnaký, plný bolesti a smútku a vy máte pocit, že už neexistuje žiadna cesta von.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečítajte si to a zhlboka sa nadýchnite. Smútok, bolesť a žiaľ vás ovládali, ale odteraz to tak nebude. Pravdou je, že smútok je pre náš život rovnako potrebný ako radosť. Slzy sú rovnako potrebné ako úsmev. Možno to teda bude znieť ako maximálne klišé, ale naozaj:

 Potrebujeme zlé dni na to, aby sme mohli mať tie dobré.

Potrebujeme všetko to zlé, aby sme si vážili to dobré.

Vlastne, bez smútku by žiadna radosť neexistovala.

Život nám každému dokáže uštedriť poriadne silné rany. Aj keď si myslíme, že sme na ne pripravení, vždy tu bude niečo, čo nás prekvapí a opäť zrazí na kolená. Bolesť sa usídli v našom živote a obtočí sa okolo nás tak natesno, až nás nenechá dýchať. Ale viete čo?

Aj v celom tom obale z bolesti sú určité trhliny. Sú tam medzery, cez ktoré sa dá dostať.

unsplash.com

Na konci tmavého tunela je vždy svetlo. Na konci noci vždy vyjde slnko. Smútok nie je permanentný. Vieme, že už nevládzete. Ste unavení z neustáleho hľadania šťastia. Ste unavení zo všetkého, čo sa vám deje a máte pocit, že si to nezaslúžite. Ale vždy sa dá cez to dostať. Ste silný človek a nikdy by na vašich pleciach nebolo viac, než dokážete uniesť.  Vždy sa tu nájde nejaký dôvod, pre ktorý musíte bojovať.

Proces hojenia nie je beh na krátke trate, ale skôr maratón. Kým opäť budeme vnímať radosť, kým opäť budeme šťastní, potrvá to istý čas. Niekde som sa dočítala, že po tom, čo zažijeme nejakú zlú udalosť, potrebujeme, aby sa v našom živote udiali tri dobré udalosti, aby ju odčinili – teda vynulovali. To znamená, že potrebujeme minimálne tri dobré na to, aby sme mali pocit, že všetko ide zrazu lepším smerom.

Takto to teda funguje.

1 zlá udalosť + 3 dobré = 0.

Všetko, čo musíte urobiť, je pozbierať sa, vstať a utrieť si slzy. Áno, zase. Každým razom je to ťažšie a ťažšie, ale nikdy nie nemožné. Keď sa zdá, že dobro nechce prísť do vášho života, musíte prísť vy za ním. Začnite hľadať šťastie vôkol vás a dovoľte, nech vás aj tie najmenšie veci naplnia radosťou.

Je čas bojovať za to, kto ste.

Je čas bojovať za svoj život.

Zase.

Vždy a znova.

unsplash.com

Pozri aj: Ráno po tom, ako som si vzala život

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov