Foto: Photo by Nathan Cowley from Pexels

Vzťah s osobou, ktorá nevie kontrolovať svoje emócie, môže byť poriadne náročnou lekciou.

Vari neexistuje človek, ktorý by v živote neprešiel nejakou skúškou. Práve takéto životné situácie dostatočne preveria charakter každého z nás. Zatiaľčo niektorí dokážu cez takéto lekcie prejsť dôstojne a poučiť sa z nich, iní sa začnú ľutovať a zo svojho neúspechu obviňovať všetkých navôkol. Nechajú sa strhnúť vírom emócií, pričom neraz zvalia svoj neúspech práve na partnera či partnerku. Ak ste vo vzťahu s takouto osobou, váš vzťah sa môže raz-dva zmeniť na hotové galeje. A bez toho môžete byť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Emocionálne nestabilná osoba sa absolútne nechá ovplyvňovať rôznymi emóciami. Z prehnanej radosti klesne na úplne dno – a to pokojne v priebehu niekoľkých minút. Pre partnerský vzťah to predstavuje nemalé riziká. Toto je podľa portálu The Minds Journal 6 najčastejších:

#1 Robí si z vás otroka

V takomto nevyrovnanom vzťahu s emocionálne nestabilným človekom sa všetko bude točiť len okolo jeho potrieb. Vy pôjdete absolútne na druhú koľaj. Nech sa budete snažiť urobiť čokoľvek, vždy to bude málo. Nenechajte sebou manipulovať. Nepristúpte na jej či jeho hry. Vo vzťahu nie je priestor pre otroctvo.

Photo by Aminsureal on Unsplash

#2 Časom sa nič nemení

Občas sa stáva, že vzťah sa rozbieha ťažšie. Chvíľku môže trvať, kým si s partnerom či partnerkou zvyknete na určitý rytmus. Ak sa však časom nič nevyrieši, práve naopak, so vzťahom to pôjde čoraz viac z kopca, netrápte sa. Druhá osoba má očividne veľa problémov sama so sebou. Určite nie je zrelá na žiaden vzťah.

#3 Nemiluje vás

A to je cítiť. Pretože je rozdiel, keď vás niekto miluje, a keď vás len využíva. Niektorí ľudia vstupujú do vzťahu len preto, aby neboli sami. To býva často prípad práve emocionálne nestabilného človeka, ktorý sa bojí samoty, a preto vstupuje do vzťahu len zo zištných dôvodov. Skutočná láska však nič neočakáva, nemanipuluje, nekalkuluje. Môžete ju neustále cítiť, nepotrebujete na to teatrálne vyznania.

Photo by Anthony Tran on Unsplash

#4 Rozhoduje o všetkom

Vzťah je o vzájomnej spolupráci a neustálych kompromisoch. Rozhoduje váš partner/partnerka o všetkom? Možno si myslí, že vie, čo je pre vás oboch najlepšie. No to je chyba. Každý z nás by sa mal naučiť prijať zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Ak sa vaša milovaná polovička uráža kvôli tomu, že sa absolútne nepodriaďujete jej rozhodnutiam, asi je najvyšší čas popremýšľať nad kvalitou vášho vzťahu.

#5 Je absolútne sebecký

Emocionálne nestabilní partneri často vstupujú do vzťahu len preto, aby vyplnili prázdno. Boja sa byť sami so sebou. No byť s nimi vo vzťahu nie je žiadna výhra. Stále budete mať pocit, že ste len nejakým doplnkom, pričom všetko sa bude točiť len okolo vášho partnera či partnerky. Aj keby ste mu k nohám položili celý svet, vždy si nájde niečo, čo v ňom vyvolá nespokojnosť. To je však jeho problém, nie váš.

Photo by Burst on Unsplash

#6 Nedodržiava záväzky

Často sa môže stať, že zabudne na sľub, ktorý vám dal. Je to logické. Keďže je jeho celá pozornosť sústredená len na jeho ego, neraz sa stane, že zabudne na ostatných. Preto jeho sľuby a záväzky nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Ak však vy na niečo zabudnete, dá vám to poriadne „vyžrať.“

Vzťah s emocionálne nestabilným partnerom nie je prechádzka ružovou záhradou. Je veľkou výzvou aj pre vnútorne silného človeka. Preto ak sa nachádzate v takomto vzťahu, porozmýšľajte, či vám to stojí za to. Našou povinnosťou nie je spraviť šťastného druhého človeka. Šťastie musí každý z nás objaviť v sebe.

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov