Foto: Photo by Craig Adderley from Pexels

Ak trpíte úzkosťami, potom je pravdepodobné, že ste vysoko inteligentný.

Vedeli ste o tom, že ľudia trpiaci úzkosťami sú zvyčajne vysoko inteligentný? Ak sa na to pozriete hlbšie, zistíte, že niektoré vlastnosti inteligentných a úzkostlivých ľudí sú totožné. Nie, nie je to žiadna náhoda a je to tak. Toto tvrdenie dokonca vo veľkej miere podporili aj samotní vedci prostredníctvom rôznych štúdií.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Ľudia trpiaci úzkosťami majú schopnosť odhaliť hrozby, ktoré nie sú viditeľné pre ostatných

Napríklad, vedci uskutočnili štúdiu, pri ktorej zistili, že takíto ľudia boli schopní odhaliť vôňu dymu ďaleko pred ostatnými. To znamená, že ľudia trpiaci úzkosťami sú veľmi citliví na rôzne chute, zvuky či vône a preto sa často môžu cítiť znepokojene.

#2 Ľudia trpiaci úzkosťami sú uvedomelí

Vo veľkej miere si uvedomujú nielen samých seba, ale aj ostatných. Neustále premýšľajú nad tým, čo by asi druhý človek mohol urobiť alebo povedať. Premýšľajú veľa a premýšľajú často.

unsplash.com

#3 Úzkostlivá myseľ je hľadajúca myseľ

A presne takou je aj inteligentná myseľ. Čo sa pod tým rozumie? Vedci počas jednej štúdie zistili, že deti s úzkostnou poruchou dosahujú vyššiu úroveň kognitívnych schopností a usilovnosti jednoducho preto, že neustále všetko skúmajú, hľadajú teórie a vysvetlenia, snažia sa racionalizovať a vyhodnocovať informácie z viacerých uhlov, a to všetko robia naraz.

#4 Ľudia s úzkosťami dosahujú vyššie skóre v testoch

Takíto ľudia vnímajú svet inak. Snažia sa prísť veciam na koreň, dokážu si dať dokopy súvislosti, ktoré sa vám na prvý pohľad môžu javiť ako úplne nezmyselné a snažia sa za všetkým hľadať nejaký význam.

#5 Ľudia trpiaci úzkosťami sú empatickí

Aj empatia je prejavom vysokej inteligencie. A práve ľudia trpiaci úzkosťami v sebe majú obrovskú dávku empatie. Vedia totiž, aké je všetko ťažké a čo to znamená trpieť. Aj preto sa oveľa rýchlejšie a jednoduchšie dokážu vcítiť do iného.

unsplash.com

#6 Ľudia trpiaci úzkosťami sú vždy o krok vpred

Pretože neustále premýšľajú, dalo by sa povedať, že sú o krok vpred. Sú pripravení na akýkoľvek možný scenár a preto dokážu iných veľmi jednoducho a rýchlo prekuknúť.

#7 Ľudia trpiaci úzkosťami dokážu vytvárať priateľstvá na celý život

Úzkostliví ľudia možno nemajú príliš veľa kamarátov, no zato sú veľmi pozorní, aby sa obklopovali iba ľuďmi, ktorí ich život nejakým spôsobom obohacujú, zlepšujú, a ktorým môžu na sto percent dôverovať.

#8 Využívajú skúsenosti z vlastného života, aby vyvodili závery

Inteligentní ľudia sa v živote snažia vychádzať zo svojich vlastných skúseností. Neboja sa zlyhať a poučiť sa na svojich chybách. A presne to isté robia aj všetci ľudia, ktorých trápia úzkosti.

unsplash.com

#9 Ľudia trpiaci úzkosťami vychádzajú z logiky

Inteligentní ľudia sa vedia najlepšie popasovať s vecami, ktoré sú logické. Na sociálne interakcie rozhodne nie sú stvorení a presne na podobnom princípe to funguje aj u ľudí trpiacimi úzkosťami. Preto je pre nich čas strávený v spoločnosti tak náročný.

#10 Inteligentní ľudia neustále premýšľajú

A rovnako tak neustále premýšľajú aj všetci ľudia trpiaci úzkosťami. Neustále sa zamýšľajú nad otázkou „čo ak…“, ktorá im nedá spávať. A tieto myšlienky nedokážu len tak utíšiť.

#11 Ľudia trpiaci úzkosťami sa snažia viac zameriavať na úmysel, než na výsledok

Úmysly sú pre nich dôležité. Nie je pre nich až tak podstatný výsledok, teda to, čo vidia teraz, ale skôr to, aký tomu predchádzal úmysel. Vždy sa pozerajú na každú vec od jej koreňa.

#12 Ľudia trpiaci úzkosťami môžu mať viac predsudkov voči všetkému, než ostatní

Pramení to z toho, že sa nedokážu pozerať na veci na zjednodušenej úrovni. Všetko musia preskúmať do hĺbky a musia popremýšľať nad každým jedným detailom.

unsplash.com
thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov