Foto: Image by Free-Photos from Pixabay

Vedeli ste, že priemerný človek vyplače za svoj život približne 63 litrov sĺz?

Možno však máte pocit, že vy ste takýto objem už vyplakali za posledné týždne či mesiace svojho života a ich príčinou bol bolestivý rozchod, cez ktorý sa práve snažíte preniesť. Ako sa však hovorí – všetko zlé je na niečo dobré a ak v súčasnej situácii nenachádzate žiadnu útechu, nech je ňou pre vás aspoň toto vedecké zistenie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

S najväčšou pravdepodobnosťou vás to prekvapí, no vedcom sa podarilo dokázať, že plač je skvelým prostriedkom na chudnutie. 

Pravdepodobne ste sa teraz začudovali a povedali si, že je to skôr naopak, nakoľko človek zvykne v stresujúcich obdobiach skôr priberať. Áno, to je síce pravda, avšak iba vtedy, keď v sebe svoje emócie potláča a neplače. Vysvetlenie tkvie totiž v hormóne kortizol – ide jednoducho o to, či zostane vo vašom tele, alebo či sa (slzami) jeho tvorba zredukuje. 

Vysvetlenie je nasledovné. Veľa vecí tkvie v evolúcii a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Jediný stres, ktorí niekedy ľudia prežívali, bol vo väčšine prípadov vyvolaný útokom zvieraťa alebo prírodnou katastrofou. V oboch týchto prípadoch bol jediným možným (a rozumným) riešením útek. V tele sa začal vo zvýšenej miere produkovať kortizol a ten spôsobil zvýšenie telesnej hmotnosti, nakoľko telo jednoducho vyhodnotilo, že organizmus je v ohrození a kilá navyše sa zídu.

Foto: Image by sir5life0 from Pixabay

Dnes už síce pred divokými šelmami utekať nemusíme, no nastavenie nášho tela sa nezmenilo. Keď sme v strese, veľakrát sa nám môže zdať, že priberáme aj zo vzduchu, ktorý dýchame. Môže za to práve nadprodukcia už spomínaného kortizolu. 

Existuje však jedno riešenie – plač. Áno, čítate dobre. Slzy smútku totiž spôsobia, že do nášho tela sa začnú vyplavovať prolaktín, leu-enkefalín a adrenokortikotropín. Práve to sú hormóny, ktoré dokážu výrazne znížiť produkciu kortizolu. To spôsobí nielen to, že sa vám uľaví (aspoň na chvíľu), ale aj to, že začnete chudnúť.

Ak sa už však s nádejou v očiach jednou rukou načahujete po cibuli a nožíku, zadržte – takto to nefunguje. Slzy vyvolané smútkom a slzy vyvolané napr. krájaním cibule či nejakou nečistotou v oku majú úplne iné zloženie. Produkciu kortizolu dokážu zastaviť len úprimné slzy smútku. 

Ak vás teda niekto zranil, nezúfajte a len si poplačte. Potláčanie emócií je škodlivé, a navyše – vďaka slzám sa vám nielen uľaví, ale aj zhodíte nejaké to kilo. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov