Tesla je muž, ktorý si určite zaslúži oveľa väčší obdiv, než dnešné pseudocelebrity. Neraz dokázal, že rozumie okolitému svetu oveľa viac, než väčšina jeho súčasníkov.

Intuícia, energetické vibrácie či duchovný sluch. Sú to pojmy, ktoré sa tešia veľkej obľube ezoterikov. No mnohí z nich v skutočnosti nemajú potuchy, o čom hovoria. Samozrejme, česť výnimkám, tie sa nájdu v každom odbore. Akú múdrosť nám Nikola Tesla môže dať aj v našej pretechnizovanej dobe? Tento vynikajúci srbsko-americký vynálezca, inžinier a vedec, hovoril o veciach, ktoré aj o storočie neskôr vyvolávajú otázky. Ako sme písali v poslednom rozhovore s týmto objaviteľom, predčil svoju dobu o svetelný rok. A je to naozaj tak.

Článok pokračuje pod videom ↓

Do našej pamäte sa dostal vývojom obvodu striedavého prúdu, na ktorý sa spoliehame aj dnes. Veď bez jeho vynálezu by ste si pravdepodobne ani neprečítali dnešný článok. No Tesla mal aj ďalšie esá v rukáve, skoncipoval také technológie ako elektromotor, diaľkové ovládanie, vodné elektrárne či lasery. Nebol však len vynikajúcim vedcom, ale aj skvelým mysliteľom či filozofom. Aj napriek jeho vedeckému záujmu veril v energetickú štruktúru vesmíru a v silu intuície. Jeho výroky sa dotknú srdca každého z nás.

Ak chcete objaviť tajomstvo vesmíru, musíte popremýšľať nad pojmami ako energia, frekvencia a vibrácia.

Tento výrok ukazuje, že skutočne predčil svoju dobu a porozumel ako prírode, tak i celému vesmíru. V časoch, keď drvivá väčšina vedcov verila len v materializmus, Tesla mal na veci úplne iný názor. Viditeľný svet považoval za zlomok toho, čo sa deje okolo nás. Rozumel vesmíru, vedel, že nie všetko je pevným telesom, v skutočnosti sa všetko skladá z jemnohmotného sveta energetických vibrácií, ktoré sa od seba líšia rozdielnou frekvenciou.

unsplash.com

Ak by sa dala nenávisť premeniť na elektrinu, rozsvietila by celý svet.

Teslu vždy fascinovala elektrická energia. Možno to bolo preto, že sa narodil počas búrky. Vraj to pôrodná asistentka považovala za zlé znamenie. Deklarovala, že novorodenec bude dieťaťom tmy. Jeho matka odpovedala „Nie. Bude to dieťa svetla.“ Veríme, že citácia hore naznačuje, že jeho matka mala predsa len pravdu. Tesla jasne chápal aj energiu nenávisti. Tento citát bude rezonovať s tými z nás, ktorí veria, že nenávisť a láska ovplyvňujú vesmír ako celok. Táto silná analógia ukazuje silu nenávisti. Ale Tesla vedel, že negatívne emócie nikdy nebudú môcť zabezpečiť pokojný svet.

Čo jeden človek nazýva Bohom, iný nazýva zákonom fyziky.

Vo svete, kde sa zdá, že existuje rozdiel medzi spiritualitou a vedou, Tesla naznačuje, že to sú len iné pojmy pre to isté. Univerzálna energia poháňa náš vesmír, a ako hovorí, niektorí ľudia ho nazývajú Bohom, iní zas univerzálnou energiou, duchom, Matkou Prírodou alebo len zákonmi fyziky. Tesla ukazuje, že niet rozdielu medzi racionálnymi ľuďmi, ktorí veria len vo vedu a duchovnými ľuďmi, ktorí veria v Boha. Pretože v podstate veria v to isté.

unsplash.com

Môj mozog je len príjemca. V skutočnosti je vesmír zdrojom všetkých znalostí, sily a inšpirácie.

Tento citát môže inšpirovať každého, kto hľadá duchovnú cestu. Tesla veril v to, že existuje určitá energia, na ktorú sa môže každý napojiť. Je len na nás, ako ju budeme nazývať.

Inštinkt je niečo, čo presahuje vedomosti. Nepochybne máme určité jemnejšie vlákna, ktoré nám umožňujú vnímať pravdu vtedy, keď logické dedukovanie alebo iné úmyselné úsilie mozgu je zbytočné.

V tejto citácii poukazuje Tesla na to, že celý život veril v niečo viac, než je logické myslenie. Nie je prvým vedcom, ktorý naznačil, že intuícia a predstavivosť nám môžu pomôcť dosiahnuť transformačné myšlienky. Albert Einstein použil myšlienkové experimenty na otestovanie svojich myšlienok. Ak intuícia a predstavivosť pracovali pre géniov akými boli Einstein či Tesla, možno by sme sa ju mali naučiť používať viac ako len logické racionálne myšlienky.

unsplash.com

To, čo teraz naozaj potrebujeme, je užší kontakt a lepšie porozumenie medzi jednotlivcami a komunitami na celom svete a odstránenie egoizmu a hrdosti, ktorá je vždy náchylná k tomu, aby vrhla svet do pravého barbarstva a bojov… Mier môže prísť len ako prirodzený dôsledok Univerzálneho osvietenia…

Toto je určite jeden z najinšpiratívnejších citátov Nikola Teslu. Chápe, že ego nás brzdí v duchovnom rozvoji. Egoistické bojovanie za nadradenosť nikdy neumožní dosiahnuť to, čo by sme mohli dosiahnuť, keby sme spojili svoje zdroje a zručnosti. Aby sme vytvorili mier a harmóniu na našej krásnej planéte, potrebujeme spolupracovať v láske. Egoistická súťaživosť jednotlivcov a neustály boj nás zavedie tam, kde vôbec nechceme.

Pozri aj: TESLOV POSLEDNÝ ROZHOVOR: „SOM PORAZENÝ MUŽ. TÚŽIL SOM OSVETLIŤ CELÚ ZEM.“

psych.sk, (Michaela), learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov