Niekedy sa to oplatí, inokedy nie - vzťahy sú už raz také. Komplikované.

V tomto článku nenájdete presný zoznam vzťahov, o ktoré sa oplatí zabojovať a o ktoré nie. Nenájdete tú presné tipy, čo robiť, prípadne, čo nerobiť. Nenájdete tu ani povzbudenie, po ktorom možno zúfalo túžite. Nikto vás nebude presviedčať, ani vás karhať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kto si myslí, že vzťahy sú komplikovaná vec, nech zdvihne ruku. Všetci? Skvelé, som rada, že hneď na začiatok sme sa zhodli. Nielenže vzťahy vôbec nie sú jednoduché, ale rozhodnúť sa, či ten vzťah za to stojí alebo nie, či má cenu zostať alebo nie, či bude lepšie odísť, alebo nie, to rozhodnutie je ešte náročnejšie.

Na svete je mnoho druhov lásky – každá nejaká iná a niečím zvláštna. Ale nie všetky sú potrebné na zdravý a šťastný život. Dúfam, že ste postrehli  slovíčka „zdravý a šťastný“, pretože tie sú veľmi dôležité. Láska nebýva len pekná, láska niekedy dokáže byť zničujúca a zdrvujúca.

Ako sa rozhodnúť, či váš vzťah je ten, o ktorý sa oplatí bojovať alebo nie?

V prvom rade si musíte uvedomiť, že láska, nech už je akákoľvek, nemusí byť dokonalá. Nieže nemusí, ona ani nie je. Ak si budete myslieť, že všetko, čo nie je dokonalé, sa nerovná pravej láske, potom ďaleko nezájdete. Dokonalosť vzťahu spočíva práve v tej nedokonalosti. Dáva to vôbec zmysel?

unsplash.com

Každý vzťah si musí prejsť ťažkými obdobiami a prekonať problémy, preskákať náročné prekážky a nájsť cestu. A až keď sa pozorne pozriete, až potom zistíte, či problémy, ktorými si momentálne prechádzate, sú odpustiteľné alebo nie. Pretože, nechápte ma teraz zle, ale ľudia často používajú citát: „Odpúšťam, ale nezabúdam.“ Ale, nie je to odpustenie práve o tom? Práve o tom, že zabudnete na všetko zlé a začnete odznova s čistým štítom? Podľa mňa sa nedá odpustiť, ale popritom nezabudnúť. Podľa mňa to ide ruka v ruke. Takže opýtajte sa seba, ste schopní odpustiť? Ale odpustiť takým spôsobom, že rovno aj zabudnúť?

Do ničoho sa nemusíte nútiť, vždy môžete odísť

Ak ste na predchádzajúcu otázku odpovedali nie, potom je dobré vedieť, že nemusíte zostávať. Môžete odísť. Môžete odísť a otvoriť svoje srdce niekomu, kto bude stáť aj za ten boj.

Neprekonateľné rozdiely, neodpustiteľné veci, vytrácajúca sa vášeň, slzy na vankúši, rozbité taniere, krik, búchanie dverí, urážlivé slová, facky, ktoré lietajú vzduchom, trápenie, bolesť, zlomené srdce, nešťastie, už žiadne spoločné záľuby, mrzutosť či obviňovanie. Dal by si váš vzťah opísať niektorými z týchto slov? Ak áno, potom je dobré pamätať si jednu obrovskú múdrosť: „Niektoré vzťahy stoja za to, aby ste o ne zabojovali. Niektoré nie.“ 

Vraj sa teraz cítite ešte zmätenejšie, než pred chvíľou? To je v poriadku, už len myšlienka toho, že by ste sa mali vzdať vzťahu, je celkom náročná. Ale, niekedy je to to jediné, čo nás oslobodí…

unsplash.com

Pozri aj: Vedeli ste, že existujú 4 druhy lásky? Toto by ste o nich mali vedieť

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov