Týchto, aj keď možno zvláštnych tipov, by ste sa mali rozhodne v živote držať.

Keď sa niekoho opýtate na radu, niekedy sa stáva, že vám poradí celkom čudnú vec, ktorá je však v konečnom dôsledku úplne skvelá. Takto to bude aj v tomto prípade. Týchto 21 rád ohľadom mentálneho zdravia, aj keď sú trochu zvláštne, mnohí považujú za užitočné a vy by ste sa ich možno mali taktiež držať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nemusíte byť vďační za to, že vaše problémy nie sú horšie

Niekedy, keď si tak prehrávame naše problémy v hlave, zisťujeme, že v podstate niektorí ľudia sú na tom oveľa horšie, ako my. Ale utrpenie iných – či už je horšie alebo lepšie, ako to vaše, neovplyvňuje to, čím si prechádzate. Aj ten najmenší problém pre niekoho iného sa môže javiť ako ten najväčší pre vás.

Urobíte rozhodnutia, ktoré budú zlé, no nemali by ste sa za to trestať

Určite sme sa zmýlili v minulosti a určite urobíme ešte veľa chýb v budúcnosti. Ale vždy sa rozhodujeme na základe aktuálnych informácii, emócii a nášho celkového stavu. Takže ak sa ukáže, že išlo o zlé rozhodnutie, poučte sa a pohnite sa ďalej.

Uvažujte o najlepších scenároch tak veľmi, ako uvažujete o tých zlých

Táto rada môže pomôcť zahnať mnoho negatívnych myšlienok. Každý z nás premýšľa len o tom zlom, čo sa nám môže stať a vyvodzuje z toho katastrofické závery. Skúste nabudúce premýšľať v presne takej istej miere aj o tom dobrom.

unsplash.com

Nie všetky vaše vzťahy budú trvať večne, ale to je v poriadku

Nemáte „neúspešné“ vzťahy. Vaše bývalé vzťahy trvali tak dlho, ako mali, aby vás naučili to, čo vás naučiť mali.

Precíťte svoje pocity namiesto toho, aby ste ich potláčali

Žite v danom momente, zistite, čo cítite a precíťte to na maximum. Ľudia majú totiž tendenciu potláčať svoje pocity a nechávať ich v sebe. Ak ste veselí, smejte sa. Ak ste nahnevaní, kričte. Ak ste smutní, plačte. Precíťte všetko a nenechajte ich udusiť vás.

Vyhoďte slovíčko „možno“ z vášho slovníka

Prestaňte rozprávať, že možno sa vám podarí to a možno to. Ak máte myseľ nastavenú na to, že sa vám to „možno“ podarí, tak väčšinou zlyháte.

Môžete povedať „nie“ a nastaviť si vo svojom živote hranice

V živote môžete jednoducho povedať ľuďom „nie“ a nemusíte im vysvetľovať svoje dôvody. Každý z nás má svoje vlastné hranice.

Nikdy nebudete vedieť, čo si v skutočnosti ľudia myslia, tak sa prestaňte trápiť

Naozaj. Nikto nám nevidí priamo do hlavy, rovnako ako my nevidíme druhým. Tak načo toľko trápenia?

Ak sa nabudúce prichytíte, že sa s niekým porovnávate, nezabudnite, že vždy tu bude niekto lepší a niekto horší vo všetkom, čo robíte

Nehľaďte na to, akí sú ostatní. Sústreďte sa hlavne na seba a svoje vlastné ciele.

unsplash.com

Nikdy nepoznáte skutočné dôvody, prečo ľudia hovoria alebo robia veci, ktoré vás ovplyvňujú, takže nerobte unáhlené závery

Napríklad: keď niekomu pošlete správu, no on na ňu neodpovedá už vyše hodiny, robíte si v hlave závery, že ste strašný človek a nikto sa s vami nechce rozprávať. V skutočnosti však ten človek možno neodpovedal, pretože bol zaneprázdnený a nemohol. Vidíte? Žiadne unáhlené závery.

Keď pred vás život postaví ďalšiu prekážku, nebojte sa jej čeliť

Keď sa všetko pokazí a zdá sa, že Murphyho zákony fungujú dokonale a život vám kladie pod nohy prekážky, nebojte sa im čeliť tvárou v tvár.

Nepremýšľajte o tom, čo by mohli robiť iní ľudia

Nepremýšľajte o činoch ostatných. Nerobte rozhodnutia na základe toho, čo si myslíte, že by urobili ostatní.

Pred problémami sa jednoducho nedá skryť

To je fakt. Kdekoľvek pôjdete, pôjdu za vami.

unsplash.com

Byť agresívny nie je zdravý spôsob na vyjadrenie sťažnosti. Ak sa vám niečo nepáči, povedzte to. Ale s kľudom a rozvahou

Zobrať si nejaký čas na premyslenie, aby ste vytvorili vhodnú odpoveď aj počas hádky, rozhodne nie je znak slabosti.

Váš hnev je často maskou pre strach či smútok

Zamyslite sa, z čoho pramení ten váš hnev?

Napíšte si zoznam úspechov, na ktoré by ste mali byť hrdí

Možno máte problém oceniť sa. Skúste si len tak, pre zaujímavosť, zobrať papier a napísať naň zoznam všetkých úspechov – aj tie úplne drobné, na ktoré ste hrdí. Potom si ho môžete prečítať vždy, keď sa budete cítiť zle.

Môžete niekoho milovať a nemať ho rád zároveň

Neznamená to, že ho nemilujete a taktiež to neznamená, že akceptujete zranenia, ktoré vám spôsobuje. Je to trochu paradox.

Každý deň urobte niečo, aj keď celkom malé, čo vážne milujete

Či už táto činnosť bude zahrňať robenie horúcej čokolády, čítanie obľúbenej knihy, pozeranie videí na YouTube – ak vám to prináša aspoň trochu šťastia, robte to denne.

Nič sa nezmení, ak sa nezmeníte vy

Ak stále opakujete rovnaké chyby, držíte sa zlých návykov, či stretávate sa s toxickým ľuďmi, nemôžete čakať, že sa stane vo vašom živote zázrak. Ak chcete zmenu, musíte ju urobiť vy.

unsplash.com

Niekedy musíte byť priateľom sami sebe – tak buďte dobrým

Keď má váš priateľ zlý deň, vždy ste láskaví a pripravení ho podržať. Tak prečo sa tak isto nesprávate aj k sebe? Prečo sa vždy trestáte?

Je v poriadku nebyť v poriadku

Zlé dni sa stávajú. Bez toho by život nebol životom. A je to úplne v poriadku.

Pozri aj: Trápi vás úzkosť a strpčuje vám život? Ľuďom, ktorí ňou trpeli tiež pomohlo týchto 8 vecí

buzzfeed
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov