Ako lepšie zvládať úzkosť? Skúste niektorý z týchto 8 tipov.

Rozmýšľali ste už niekedy, aké je tajomstvo tých, ktorí si s úzkosťou dokážu poradiť? Je to jóga? Bezlepková strava? Alebo antistresová loptička, ktorú neustále držia v ruke? Bohužiaľ, pre mnoho ľudí trpiacich úzkostnými poruchami neexistuje žiadna magická liečba, ktorá by ich úplne zbavila starostí. Ale prijatie dobrých návykov môže byť veľmi veľkou pomôckou na lepšie zvládania tohto stavu. Teraz už iba stačí nájsť tie, ktoré budú fungovať aj vo vašom živote.

Článok pokračuje pod videom ↓

Monitorovanie kofeínu

Už ste niekedy zažili ten pocit, keď ste sa napili kávy a vaše srdce začalo tĺcť ako splašené? Určite áno. Hoc pijeme kávu pre to, aby nás povzbudila, nesmieme zabúdať na to, že podľa rôznych výskumov a štúdii, káva môže zhoršovať pocity úzkosti. Skúste preto znížiť vašu spotrebu kofeínu.

Prechádzanie sa

Je dobre známe, že ak po dlhom dni strávenom v práci vstúpite do posilňovne a nachvíľu si zacvičíte, môžete tak redukovať stres. Rovnako to platí aj pri prechádzkach. Krátka prechádzka denne zvyšuje vašu náladu a znižuje riziko úzkosti, či dokonca až depresie.

Dýchanie

Výskum ukázal, že niečo také, ako je napríklad aj hlboké dýchanie, dokáže mať na nás obrovský vplyv. Keď sa nabudúce budete cítiť vystresovaní, zamerajte sa na svoj dych a zhlboka dýchajte.

pexels.com

Zachovávanie spánkovej rutiny

Úzkosť dokáže bohužiaľ narušiť aj náš spánok. Kontrolujte vašu nespavosť tým, že budete dodržiavať spánkovú rutinu – choďte spať vtedy, keď ste unavení, a čo je ešte dôležitejšie, doprajte si na spánok dostatok času. Taktiež sa môžete vyhýbať akýmkoľvek elektronickým zariadeniam, ktoré zvyknete pred spánkom používať.

Meditácia

Možno by sme nemali podceňovať silu meditácie. Aj krátka chvíľa, ktorú budeme venovať tejto činnosti, dokáže spomaliť naše roztrúsené myšlienky a vyčistiť si myseľ. Skúste si vyčleniť aspoň niekoľko minút každý deň, či už ráno alebo večer, na meditáciu a poriadne sa upokojte.

Potvrdenie starostí

Niektoré pocity úzkosti v istých situáciach sú úplne normálnym prejavom. Nebojte sa znepokojovať. Báť sa je bežné. Potvrďte svoje pocity, starosti, aj keď nie sú možno príjemné. Neskôr sa o tom môžete s niekým porozprávať a všetko si ujasniť.

pexels.com

Vedenie denníka

Ak sa nechcete rozprávať s priateľom, skúste sa porozprávať sami so sebou prostredníctvom denníka. Výskum ukázal, že vedenie denníka dokáže zmierňovať stres a úzkosť. Je to jedna z najužitočnejších vecí, ktoré môžete urobiť pre boj s úzkosťou – udržiavanie bežného záznamu vašich myšlienok. Keď si ich totiž napíšete, vidíte ich a dokážete im lepšie porozumieť.

Nastavenie reálnych cieľov

Tento bod je najmä pre všetkých perfekcionistov, ktorí si nastavia vysoké ciele a potom sú smutní a sklamaní z toho, že sa im to nepodarilo. Nastavte si hlavne reálne a malé ciele, ktoré dokážete splniť, a ktoré potom vedú k niečomu väčšiemu.

Pozri aj: Týchto 12 problémov poznajú iba ľudia, ktorí majú priateľskú osobnosť, no úzkostnú myseľ

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov