Po knihe môžeme siahať z viacerých dôvodov. Niekedy preto, lebo nás to jednoducho baví. No pri štúdiu sa nevyhneme ani „povinnému“ čítaniu.

Čítanie je fantastická činnosť. Práve ním sa nám otvárajú fantastické svety, do ktorých sa môžete dostať bez toho, aby ste čo i len vytiahli nohu z postele. Aby vám však v hlave po prečítaní ostalo viac než dobrý (alebo zlý) dojem, skúste si položiť pár otázok.

Článok pokračuje pod videom ↓

Denne na nás pôsobí množstvo podnetov. Ak knihu čítate na viacero etáp, môže sa stať, že vám unikne hlavná myšlienka. Ako teda vydolovať z čítania maximum?

Neefektívne čítanie môže byť frustrujúce

Rýchle čítanie kníh, ktorého cieľom je mať knihu čím skôr za sebou, je dosť častá chyba. Preskakujeme odseky, pretože potrebujeme v krátkom časovom okamihu absorbovať čo najviac informácií. Ale tak môžeme stratiť kompletný obraz, ktorý nám kniha ponúka. S najväčšou pravdepodobnosťou si o pár dní ani nebudeme vedieť spomenúť, o čom sme  to vlastne čítali.

unsplash.com

Po prečítaní si často krát kladieme otázku, či stála za ten čas. Samozrejme je dôležité, či sa nám kniha páčila, alebo nie, ale na čítanie sa treba pozerať zo širšieho uhla. Ak sa budeme sústrediť iba na to, čo sa nám páči, obmedzíme tým naše poznanie. Aj na pohľad „iná“ literatúra nám môže pomôcť rozšíriť si obzor. Aby ste z knihy vydolovali maximum, skúste sa pri čítaní zamerať na tieto otázky:

1. Ak by ste si mali z knihy zobrať len tri veci, ktoré by to boli? Ako ich môžete uplatniť v každodennom živote?

Niektoré knihy sú nabité informáciami, no nie všetky môžeme použiť v bežnom živote. Vedieť, že upíra najlepšie zneškodní kolík z osiky je síce fajn, ale s najväčšou pravdepodobnosťou to nikdy nevyužijete. Jedným z cieľom čítania je vyhľadávať užitočné informácie. Aj keby to mala byť len maličkosť.

unsplash.com

2. Čo tým chcel autor povedať?

Aj vy ste v škole neznášali túto otázku? Napriek tomu má svoje opodstatnenie. Každá kniha v sebe nesie isté posolstvo. Aj červená knižnica môže mať niečo „v sebe.“ Možno sa vás autor pokúsi dostať na vlastnú stranu. Tak vás popletie, že budete sympatizovať s tou najväčšou beštiou. A to môže byť autorovým zámerom.

pixabay.com

3. Aký problém chce vyriešiť spisovateľ?

Takmer nenájdete v kníhkupectve knihu, v ktorej by sa nič neriešilo. Aj detské leporelo v sebe ukrýva miniatúrnu zápletku. O čo ide? O ľúbostný trojuholník? Nájdenie páchateľa? Či vplyv rozmnožovacieho cyklu črievičky papučkovej na preľudnenie planéty? Preto si zapamätajte, že vždy sa niečo deje. Len to treba objaviť.

pixabay.com

4. Aké stratégie využíva autor, aby pretavil kľúčové myšlienky?

Čítanie je jeden zo spôsobov, ktorým si môžeme vylepšiť svoje vlastné spisovateľské zručnosti. Slohové práce, či projekty píšete ako za trest? Tak siahnite po knihe. Zlepšíte si tým slovnú zásobu a tvorivosť bude o niečo znesiteľnejšia. Od autorov sa môžeme naučiť spôsob vyjadrovania, ako stavať dejovú líniu, vykresliť postavy a podobne. Aj keď sa nechcete venovať písaniu, rozšírená slovná zásoba nikdy nie je na zahodenie.

pixabay.com

5. Čo viete o téme, ktorá je v knihe? Líši sa nejako od toho, čo ste už vedeli?

Niekedy nemáme chuť čítať práve preto, lebo strácame niť. Nevieme nájsť prepojenie medzi tým, čo vieme a tým, čo sa píše v knihe. Skúste si preto (týka sa to najmä odbornej literatúry) zistiť pred čítaním zopár informácií o probléme. Ľahšie sa tak dostanete do problematiky.

pixabay.com

6. Je v knihe nejaká pasáž, ktorej nerozumiete?

Je nemožné vedieť absolútne všetko o všetkom. Samozrejme existujú témy, v ktorých sa nevyznáme, alebo možno naďabíme na niečo, s čím nesúhlasíme. Ak v knihe preskočíte tieto pasáže,nemusí to byť najlepším riešením, pretože tým sa zbavujeme šance dozvedieť sa niečo nové. Skúste nabudúce urobiť presný opak. Úplne sa ponorte do toho, čo nerozumiete. Prečítajte si aj názor, z ktorého sa vám zježia chlpy. Možno to bude zaujímavá skúsenosť.

pixabay.com

7. Ktorá časť knihy sa vám páčila alebo nepáčila? A prečo?

Počas čítania nečítame len samotný text, ale istým spôsobom čítame aj sami seba. A analýzou nášho ega sa môžeme čo-to dozvedieť. Prečo ma zaujala práve táto postava a čo to o mne vypovedá? Nie každý sympatizuje len s kladným hrdinom. Niekomu môže ísť prostoduchá princezná poriadne na nervy.

unsplash.com

Keď nabudúce siahnete po nejakej knihe, skúste si pri jej lúskaní položiť týchto pár otázok. A majte na pamäti, že nič nie je brak. Každá kniha si dokáže nájsť svojho čitateľa. A ktovie, možno vám práve tá, na ktorú najviac sadá v poličke prah, nakoniec zmení život.

Pozri aj: 5 VECÍ, KTORÉ SÚ SÍCE TOTÁLNOU STRATOU ČASU, NO NAPRIEK TOMU ICH VŠETCI ROBÍME KAŽDÝ DEŇ

Interez.sk (Michaela), lifehack.org
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov