Pozriete sa na hodinky a v duchu (či nahlas) poriadne zanadávate. Nestíhate? Tak teda patríte k drvivej väčšine ľudstva, ktorá sa za niečím naháňa.

Čo je však najväčším požieračom času? Deň má predsa 24 hodín. A my máme k dispozícii 24 hodín. A presne toľko mal k dispozícii každý génius. Tak ako s ním jednoducho neplytvať?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vráťme sa na chvíľočku do detstva. Nemálo času sme strávili čakaním. Dokážete si spomenúť, ako nás to neskutočne vytáčalo? Čakanie na návštevu, rozprávku, či na otca, kým sa vráti z roboty. Čakanie vyslovene nenávidíme. Príde nám ako totálna strata času. Pritom si málokto uvedomuje, že časom plytváme viac, než si myslíme.

1. Pozeranie na hodinky

Už ste sa niekedy zobudili uprostred noci, išli do kúpeľne a pozreli sa na hodinky? Všetko by bolo super, keby ste len vykonali nevyhnutnú potrebu a pobrali sa naspäť do postele. Akonáhle ste sa pozreli na hodinky, začali ste v mysli počítať:
„Ak pôjdem spať hneď teraz, získam ešte dve hodiny spánku.15 minút mi bude trvať, kým zaspím a budem spať ešte 90 minút. To by mohlo byť v pohode.“
Aj toto môže byť scenár, ktorý sa vám odohrá v hlave. Prečo sa potom ráno, pri zvuku budíka, cítite tak strašne vyčerpane?
Toto isté sa s vami deje, aj keď pracujete. Radšej si otočte telefón dole displejom, aby ste sa nepozerali na to, koľko je hodín. Neustále sledovanie času je totálnou stratou času. Iba vás to zbytočne vystresuje a v dôsledku to zničí vašu produktivitu. Ak pracujete a potrebujete ukončiť prácu v určitý čas, tak si nastavte budík. Inak budete v hlave neustále prepočítavať, koľko času vám vlastne zostáva, čo vás nikam nepovedie.

2. Doprava

Každý sa do práce dopravuje inak. Môžete ísť električkou, vlakom, autobusom či autom. Väčšinu nám premiestňovanie z bodu A do bodu B zaberie nemalú časť dňa. Ľudia vnímajú dopravu ako najväčší požierač času. Nevyhnete sa jej, je to nutné zlo a a okolo vás plynú drahocenné minúty. No dá sa na to pozrieť aj inak. Či už ste pasažier, vodič, chodca alebo cyklista, vaše uši dokážu vnímať, čo sa deje navôkol. Ten čas môžete využiť na výučbu cudzích jazykov, počúvanie motivačných kníh, či len nasávať obľúbenú hudbu. Ten čas určite môžete využiť aj inak, ako nadávaním na systém.

3. Opakované čítanie e-mailov

Keď sa k tomu istému e-mailu vraciate dvakrát, je to strata času. Keď vám v telefóne bliká nová správa, rozhodnite sa, či ju budete otvárať v telefóne alebo neskôr v počítači. Ak ju však prečítate, skúste na ňu hneď odpovedať a vec je uzavretá. Ide o drahocenné sekundy. Podľa výskumu Radicati Group, priemerný zamestnanec odpovie na 121 e-mailov denne. Takže platí pravidlo prečítať raz a hotovo! Stanovte si za cieľ kontrolovať si emailovú schránku 2 až 3-krát za deň, avšak dajte si pozor, aby ste otvárali len tie emaily, na ktoré čakáte. Máte dostatok času, aby ste pozerali vtipné videá?

pixabay.com

4. Ľudia s rozličnými prioritami

Chcete tráviť čas s ľuďmi, ktorí majú úplne iné ambície než vy? Ak áno, vedzte, že v žiadnom prípade nebudú podporovať vašu produktivitu. Neznamená to, že by nedajbože chceli sabotovať váš úspech, oni jednoducho tomu nerozumejú. Môže to byť kolegyňa, ktorá nchápe, prečo chcete robiť viac, než to, čo je úplne nevyhnutné. Každú voľnú chvíľku vám chce spríjemniť najnovšou klebetou. Netreba na ňu hneď bonzovať. Skôr je to upozornenie pre vás, aby ste si dali pozor, čomu dávate energiu. Vždy ju môžete slušne upozorniť na to, že vás vážne nezaujíma, aký kávovar si kúpila Marína z druhého poschodia.

5. Nerozhodnosť

Už ste niekedy boli s niekým na obede, ktorý sa ani za ten svet nevedel rozhodnúť, čo si objedná? Menu si prejde niekoľkokrát, kým vám už poctivo začne škŕkať v žalúdku. Ide to na nervy, však? Ani sa to možno nezdá, ale všetci bojujeme s nerozhodnosťou. Káva alebo čaj? Film či kniha? Aby toho nebolo málo, čím viac možností, tým väčšia katastrofa. Akoby sme mali podvedome strach, že nesprávna možnosť nám úplne zruinuje život. Skúste sa viac spoliehať na svoju intuíciu. Väčšinu je správna práve tá prvá možnosť, ktorá vám napadne.

Na záver netreba zabúdať na asi najväčší požierač času dnešnej doby – internet a najmä sociálne siete. Ruku na srdce, koľkokrát za deň kontrolujete, čo je nové na Facebooku? Čas je však komoditou, ktorá je našťastie nepredajná.

Pozri aj: TÁTO JEDINÁ VEC TI OKAMŽITE PREZRADÍ, ČI JE NIEKTO INTELIGENTNÝ ALEBO NIE

interez.sk (Michaela), lifeadvancer.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov