Foto: Unsplash

Nájsť sám seba je niekedy naozaj ťažké.

V dnešnej, rýchlo sa meniacej a zložitej spoločnosti, je veľmi ľahké stratiť sa v davovej únave a prestávať vedieť, kto sme. Žijeme v dobe, kedy nás sociálne siete a reklamy neustále bombardujú obrazmi a očakávaniami, ako by sme mali vyzerať, čo by sme mali robiť a aký by sme mali byť. Naša identita sa stáva zmätkom, ktorý nás často pohlcuje.

Článok pokračuje pod videom ↓

Avšak nie je to beznádejná situácia. Psychológia ponúka niekoľko účinných metód, ako znovu získať kontrolu nad naším vnútorným životom a objaviť naše autentické, pravé ja. V tomto článku sa pozrieme na sedem psychologických trikov, ktoré vám pomôžu pochopiť, kto ste skutočne.

Pozorujte svoje myšlienky

Prvým krokom k objaveniu vášho pravého ja je stať sa svedkom svojich myšlienok. Zistite, aké myšlienky sú autentické, a ktoré sú len produktom vonkajších vplyvov. Skúste si uvedomiť, kedy sa vaše myšlienky opakujú alebo sú nezdravé. Týmto spôsobom môžete získať kontrolu nad svojím vnútorným dialógom a začať rozpoznávať, čo je pre vás dôležité.

Hľadajte spätnú väzbu od iných

Niektoré z našich najhodnotnejších zistení o sebe pochádzajú z interakcie s inými ľuďmi. Pýtajte sa priateľov, rodiny a kolegov, aké sú vaše silné stránky, slabiny a záujmy. Porovnajte ich pohľady s tým, čo si o sebe myslíte vy a zvážte, či sú tu nejaké rozdiely alebo podobnosti. Toto vám môže pomôcť identifikovať skryté talenty alebo aspekty vašej osobnosti, ktoré ste predtým prehliadli.

Vyskúšajte nové veci

Jedným zo spôsobov, ako objaviť svoje pravé ja, je vyskúšať nové veci a vidieť, ako na ne reagujete. Môže to byť tak jednoduché ako vyskúšať nový druh jedla alebo sa zapojiť do novej aktivity, ako je napríklad kurz kreslenia. Skúsenosti z nových situácií vám môžu poskytnúť dôležité informácie o tom, čo vás skutočne baví a čo vás nezaujíma.

Pexels

Rozvíjajte svoje hodnoty

Urobte si zoznam vašich hodnôt – vecí, ktoré sú pre vás dôležité, a ktoré by ste chceli zachovať vo svojom živote. Tieto hodnoty by mali byť autentické a mali by odrážať to, čo je pre vás dôležité, nielen to, čo sa od vás očakáva alebo čo je spoločensky prijateľné. Keď máte jasno vo svojich hodnotách, je ľahšie identifikovať svoje pravé ja a žiť podľa neho.

Zamerajte sa na svoje silné stránky

Zistite, aké sú vaše silné stránky a zamerajte sa na ich rozvoj. Môže to byť schopnosť komunikovať s inými, riešiť problémy alebo byť empatický. Keď sa zameriate na svoje silné stránky, začnete rozumieť tomu, čo robíte dobre a čo vás robí jedinečným.

Učte sa z minulosti

Vaša minulosť obsahuje mnoho dôležitých informácií o tom, kto ste a ako ste sa stali tým, kým ste dnes. Skúmajte svoje spomienky a zistite, aké udalosti a ľudia ovplyvnili vašu osobnosť a hodnoty. Toto vám môže pomôcť pochopiť, prečo sa cítite určitým spôsobom a ako môžete začať žiť autentickejší život.

Praktizujte sebareflexiu

Sebareflexia je dôležitá súčasť objavovania vášho pravého ja. Urobte si čas na zamyslenie nad svojím životom, svojimi rozhodnutiami a tým, čo vás robí šťastným alebo nespokojným. Zvážte, či vaše súčasné ciele a hodnoty zodpovedajú tomu, kto ste skutočne, alebo či ich treba upraviť, aby ste žili autenticky.

Objavovanie vášho pravého ja je proces, ktorý si vyžaduje čas, trpezlivosť a sebapoznanie. Týchto sedem psychologických trikov vám môže pomôcť začať tento proces a postupne odhaliť svoju autentickú osobnosť. Nezabudnite byť trpezliví a nekritizovať sa príliš tvrdo, pretože objavovanie seba je cesta, nie cieľ.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov