Foto: Pexels

V podstate za to nemôžu.

Predstavte si, že ste na rodinnej oslave a váš partner sa vás po rozhovore s vašimi známymi zrazu spýta: „Kedy sme sa stretli s týmto párom naposledy?“ Alebo ešte horšie, zabudne na vaše narodeniny či výročie. Tieto situácie sú pomerne bežné a často sa stretávame s názorom, že muži sú oveľa viac zábudliví ako ženy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je to však pravda? A ak áno, čo za tým stojí?

Na vine je testosterón

V posledných rokoch sa vedci intenzívne zaoberajú týmto javom a skúmajú možné vysvetlenia. V tejto diskusii sa často spomína hormón testosterón, ktorý môže byť jedným z hlavných vinníkov. Poďme sa teda bližšie pozrieť na túto problematiku a pokúsiť sa pochopiť, prečo muži niekedy zabúdajú viac ako ženy.

Nielenže existujú štúdie, ktoré poukazujú na to, že muži majú mierne horšiu pamäť ako ženy, ale aj niektoré výskumy naznačujú, že testosterón môže mať na toto zábudlivé správanie vplyv.

Jedna takáto štúdia, ktorá bola uverejnená v časopise Neurobiology of Aging, sledovala skupinu mužov vo veku 34 až 70 rokov a zistila, že tí s vyššími hladinami testosterónu mali horšie výsledky v testoch pamäti.

Testosterón vplýva na hipokampus

Vedci sa domnievajú, že testosterón môže ovplyvňovať pamäť prostredníctvom svojho vplyvu na hipokampus – oblasť mozgu, ktorá je kľúčová pre ukladanie nových informácií do dlhodobej pamäti. Hipokampus obsahuje veľké množstvo receptorov pre testosterón a tento hormón môže meniť jeho štruktúru a funkciu.

Pexels

Jednou z možností je, že testosterón môže znižovať počet synapsií (spojení medzi neurónmi) v hipokampuse. Tento úbytok synapsií by potom mohol spôsobiť horšiu pamäť. Okrem toho sa ukázalo, že testosterón môže ovplyvňovať hladiny iných neurotransmiterov (látok, ktoré umožňujú prenos signálov medzi neurónmi), ako je napríklad serotonín. Ten je dôležitý pre správne fungovanie pamäti a jeho zmeny môžu mať negatívny vplyv na schopnosť zapamätať si nové informácie.

Príčin je vždy viac

Je však dôležité zdôrazniť, že tieto výsledky sú len časťou širšieho obrazu. Pamäť je ovplyvnená mnohými faktormi, vrátane genetiky, životného štýlu, stresu a veku. Preto by sme nemali testosterón považovať za jediného „zločinca“, ktorý napáda zábudlivých mužov.

Napriek tomu, že existujú určité rozdiely v pamäti medzi mužmi a ženami, je tiež dôležité si uvedomiť, že individuálne rozdiely sú často väčšie ako pohlavné rozdiely. To znamená, že niektorí muži môžu mať lepšiu pamäť ako niektoré ženy a naopak.

Ako teda zlepšiť svoju pamäť? Hoci sa testosterón môže podieľať na zábudlivosti mužov, existuje mnoho spôsobov, ako si pomôcť s pamäťou. Medzi tieto stratégie patrí pravidelné cvičenie, zdravá strava, dostatok spánku či tréning pamäti prostredníctvom rôznych mentálnych cvičení.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov