Kto by nemiloval Disneyho?

Spomínate si na to krásne obdobie? Obdobie plné rozprávok a princezien a kúziel a čarovných víl a čarovných prútikov a čarovného kadečoho – pokračovať by sme mohli donekonečna. Bolo to krásne obdobie, však? A nemáte pocit, že ste z tej lásky voči princeznám a rozprávkam tak nejak nikdy nevyrástli? Že Popolušku či Snehulienku si so sebou vždy budete nosiť v srdci? Nebojte sa, milovať Disneyho rozprávky aj v dospelosti vôbec nie je nič zlé. Prečo je to ale tak? Prečo sa nám nikdy nepodarilo to puto pretrhnúť?

Článok pokračuje pod videom ↓

Kľúčovú úlohu v tom všetkom samozrejme zohráva nostalgia.

Nostalgia – želanie vášho srdca

Slovo „nostalgia“ pochádza z gréckeho slova a znamená „návrat domov“, ale rovnako aj „bolesť“. Nostalgia je jednoducho presne tá horko-sladká túžba po niečom krásnom z minulosti. Pretože keď sme boli ešte mladí a naším najväčším problémom boli rozbité kolená, všetko – celý svet bol ešte taký krásny. A Disneyho princezné stelesňovali to všetko – krásu, nádej, šťastie či splnené sny.

Nie vždy sa nostalgia považovala za príjemnú a pozitívnu skúsenosť. Ale najnovšie výskumy ukazujú, že naozaj ide o príjemnú skúsenosť, ktorá prispieva k nášmu blahu. Nostalgia zaháňa pocit osamelosti, pripomína nám cenné vzťahy v našom živote – a tým vytvára pocit, že sme s ľuďmi viac spoločensky spojení. Keď si teda zaspomíname na tieto časy, časy Disney rozprávok, tak cítime, že náš život má väčší význam, cítime sa optimistickejší, zrazu sa už nemusíme báť o našu budúcnosť a všetko nám dáva zmysel.

Samozrejme, nostalgia nie je jediný dôvod, prečo ešte stále – aj v dospelosti, milujeme Disneyho princezné.

unsplash.com

Je to preto, že nám pripomínajú ten bezstarostný život? Alebo preto, že všetky tak nádherne vyzerali a boli krásne – navonok aj vo vnútri? Preto, že boli tak odvážne a ničoho sa nebáli? Áno, je to tak, aj preto. A ešte omnoho viac.

Deti si často dokážu vytvoriť silné puto k postavám z rozprávok, a niet divu, že toto puto pretrváva až do dospelosti. Naše spojenie s Disney princeznami sa totiž neskončilo v momente, keď sme vypli film. Pravdepodobne sa neskončilo nikdy. Stretávali sme sa s nimi v časopisoch, v obchodoch, v našich hračkách, na našich školských potrebách, uterákoch, posteľnom prádle a všade možne. Nehrali sme sa „s Popoluškou“ ale hrali sme sa „na Popolušku“.  V podstate sme sa tými princeznami stávali každý jeden deň.

A zdá sa, že toto spojenie ešte stále nie je možné pretrhnúť. Ešte stále vídame ich tváre všade tam, kde sa pozrieme. A samozrejme, nostalgia na seba nenechá dlho čakať – zaplaví nás more tých krásnych a príjemných pocitov, prejde nami vlna šťastia a smútku, cítime sa zas ako malé deti, ktoré majú v rukách moc zmeniť svet.

Disney rozprávky nám možno neposkytli reálny obraz o svete, ale dali nám možnosť snívať, uveriť v silu svojich snov, dodali nám odvahu a vyčarili úsmev na tvári kedykoľvek sme boli smutní. A možno to robia ešte stále…

pixabay.com

Pozri aj: Takto ste o nich ešte asi nepremýšľali. Týchto 9 Disneyoviek v sebe nesie naozaj strašné posolstvo

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov