Rozprávky od Disneyho sú niečo, čo priťahuje ľudí každého veku, deti, mladých aj starých.

Čiastočne preto, že sa identifikujeme s hlavnou postavou, a to napriek tomu, že niektoré poskytujú z morálneho hľadiska naozaj hrozné životné lekcie. Na Disneyho obranu, mnoho rozprávok bolo vytvorených na základe knihy, ktorú napísala tretia strana, napríklad Lewis Carroll či Victor Hugo. Neveríte? Pozrite sa na nasledujúcich 9 rozprávok z iného uhla pohľadu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Popoluška dievčatám (a ženám) ukazuje, že majú na muža čakať, kým ich príde zachrániť

Otec, hlava rodiny, zomrie a nechá dcéru napospas zákernej macoche a nevlastnej sestre, ktoré sa k nej správajú ako k otrokovi. V čom je problém? Ženy sú dnes väčšinou pomerne nezávislé stvorenia a o svoje problémy sa dokážu postarať bez toho, aby museli čakať na úžasného očarujúceho princa, aby im prišiel vyraziť dych a vytrhnúť ich zo životnej mizérie. Je síce pravda, že nie všetky ženy majú možnosť byť vzdelané a slobodné tak, ako by si priali, pokiaľ však ide o práva žien, Popoluška nie je práve najlepším príkladom.

Ak ste škaredí, nikdy nenájdete lásku. Tak to aspoň vyzerá vďaka Zvonárovi z Chrámu Matky Božej

Victor Hugo bol skvelý spisovateľ a Disney z jeho diela vytvoril krásnu rozprávku. Aj keď mal ale zvonár srdce zo zlata, krásna Esmeralda sa zamilovala do pekného kapitána Phoebusa a nie do škaredého Quasimoda. Ten je odmietaný nielen Esmeraldou, ale aj spoločnosťou a ukrýva sa v katedrále. Aj keď sa napokon do spoločnosti začlení, kvôli výzoru si srdce Esmeraldy nezískal. V skutočnosti sú však rovnako dôležité (ba aj viac) iné hodnoty, než len žiarivý úsmev a tehličky na bruchu. Napríklad taká inteligencia, humor a láskavosť, nemyslíte?

Vďaka Šípkovej Ruženke sa ženy naučia, že najlepšie je vydať sa za bohatého muža

Pred zrovnoprávnením oboch pohlaví bola táto cesta považovaná za najmúdrejšiu pre ženu a Aurora očividne žila v časoch, keď to ešte platilo. Ak si nájdete bohatého muža, vznikne vzťah na život a na smrť. Smutnou pravdou je, že mnoho žien uprednostní peniaze pred láskou. V časoch, keď však ženy nemali práva ako dnes a neboli vzdelané, nebolo veľa iných spôsobov, ako sa zabezpečiť. To vysvetľuje aj to, prečo boli ženy tak často očarené aj inými mužmi, než len svojím manželom.

Alica v krajine zázrakov od Lewisa Carrolla propaguje užívanie drog

Nie je dokázané, že by Carroll niekedy užíval drogy, v rozprávke však narkotiká nechýbajú. Alica neustále popíjala nápoje a brala tabletky, Absolem si poťahoval z fajky…a radi by sme vedeli, čo dobrého si dala mačka Škľabka.

Snehulienka tvrdí, že ženy sú bláznivé

Sladká, naivná Snehulienka. Neplatená upratovačka a kuchárka starajúca sa o bandu chlapov (aj keď sú milí), pobláznená zlou kráľovnou, ktorá sa ju pokúša zabiť a napokon ju zviedol a pobozkal pekný muž, ktorého poznala stotinu sekundy. Opäť sa vraciame do čias, keď sa od žien vyžadovalo len toľko, aby udržiavali čistú domácnosť a čakali na manžela s navarenou večerou. Na míle vzdialené od dnešných drzých, nezávislých dievčat.

Leví kráľ nás učí, že nemáme myslieť na budúcnosť

Táto rozprávka nás nabáda, aby sme žili pre daný moment, problémy neriešili a radšej strčili hlavu do piesku. Kto by predsa nepoznal známe heslo z rozprávky „Hakuna Matata“. Je síce celkom pekné neriešiť budúcnosť a užívať si prítomný moment, môže sa nám to však celkom kruto vypomstiť. Okrem toho, nemôžme sa spoliehať na duchov zosnulých členov rodiny, že nás povedú na našej ceste životom.

Kráska a zviera, alias dokonalý príklad Stockholmského syndrómu

Belle je zamknutá na zámku a zamiluje sa do svojho únoscu. Našťastie, táto postava má aspoň dobrú dušu a dokáže sa premeniť na Bellinho princa Krasoňa. Musíme však dievčatá varovať, únoscovia väčšinou nie sú známi pre svoju jemnú dušu.

Malá morská víla nám hovorí, že ak chceme niekoho „uloviť“, nesmieme byť sami sebou

Ariela je morská víla, ktorá sa zamiluje do očarujúceho princa menom Eric (zase). Kde je problém? Ona má rybí chvost, on má nohy, zrejme to teda nie je ideálna zhoda. Čo teda Ariela urobí? Vzdá sa všetkého, len aby mohla byť s mužom, ktorého predtým videla jediný raz.

Králi a prezidenti nevládnu zemi, aspoň podľa Aladdina

Tento príbeh je celkom roztomilý, čo je však desivé je to, že kráľ (Jasminin otec) je úplne pod vplyvom zlého zákerného Jafara. A teraz si tento fakt preveďte do skutočného života. Ako by to asi dopadlo?

Ktorá rozprávka je vaša obľúbená?

Pozri aj: Harry Potter je viac, než len príbeh o mladom čarodejníkovi. O živote vás naučí týchto 6 veľkých právd

happyfacts
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov