Foto: Unsplash/Carolina Heza

Staráte sa o svoje duševné zdravie?

V živote sú chvíle, kedy je až príliš ťažké si zachovať zdravý rozum. Stále nepolapiteľná rovnováha medzi pracovným a súkromným životom, zložitosť vašich vzťahov a zdravotné problémy, ktoré sa pravidelne objavujú, príliš zaťažujú vaše mentálne schopnosti. Duševné zdravie je cenná vec a nemali by ste ho brať na ľahkú váhu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál I Heart Intelligence uverejnil niekoľko rád od odborníkov, ktoré by vám mohli pomôcť s vaším mentálnym zdravím.

Zostaňte v kontakte s blízkymi

Kontakt s rodinou a priateľmi výrazne zvyšuje duševnú pohodu. Ľudia sú spoločenské tvory, ktorým sa darí, keď sú s druhými v kontakte. Pravidelné rozhovory o menších či väčších problémoch pomáhajú ľuďom prekonávať ťažkosti a stres. Redukujú tiež pocity osamelosti a izolácie, ktoré by inak mohli byť spúšťačmi depresie.

Foto: Unsplash/Ben Duchac

Meditujte

Na to, aby ste začali s meditačnými technikami, nie je nikdy neskoro. Ich výhody sú také obrovské, že odborníci ich odporúčajú ako obrovskú podporu duševného zdravia. Meditácia vám môže pomôcť rozvíjať vašu všímavosť, zlepšiť spánok, znížiť krvný tlak, zlepšiť vašu pozornosť, znížiť úzkosť, a tiež môže mať pozitívny vplyv na vašu náladu.

Starajte sa o svoje telo

Tri piliere fyzického zdravia sú cvičenie, spánok a zdravé stravovacie návyky. Nie je prekvapením, že myseľ a telo sú úzko prepojené. Ak ste sa nestarali o svoje fyzické potreby, nemôžete očakávať, že sa budete cítiť emocionálne dobre.

Naša biochémia ovplyvňuje našu náladu. Aj jednoduché veci, ako napríklad nekvalitný spánok dve noci po sebe, môžu priniesť vyhorenie. Netreba dodávať, že alkohol a cigarety nie sú najlepšími priateľmi s fyzickým a ani s duševným zdravím.

Foto: Unsplash/Kike Vega

Obmedzte používanie digitálnych zariadení

Ich príťažlivosť je priam neodolateľná – až tak trochu nebezpečná. Digitálne zariadenia bránia našej koncentrácii, nasávajú mentálnu energiu, zvyšujú riziko priberania a môžu mať negatívny vplyv na ľudské vzťahy. Skúste si raz za čas malý detox a odložte bokom všetky digitálne zariadenia.

Robte niečo, čo vás baví

A nie, smartphone sa nepočíta. Potešenie má veľa príchutí – môže to byť obľúbený koníček alebo šport, prechádzky prírodou, začatie kreatívneho projektu atď. Skúste svoj život obohatiť a zlepšíte tak svoje duševné zdravie.

Foto: Unsplash/Jackson David

Ak si všimnete, že vaše negatívne emócie sú príliš ťažké na zvládnutie alebo sa cítite príliš dlho na dne, môže byť dobrý nápad navštíviť terapeuta alebo iného odborníka.

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov