Foto: Photo by Juan Pablo Arenas from Pexels

Niekedy človek nemá chuť tráviť čas s inými.

A nie je to zlé, ba naopak, pre psychické zdravie to môže byť veľmi prospešné. Môžete sa sústrediť na to, čo máte radi a venovať sa sami sebe. Predsa je však človek tvor sociálny a kontakt s inými ľuďmi potrebuje. Samota je preto dvojsečnou zbraňou, môže mať nielen pozitívne, ale aj negatívne následky.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo sa stane, keď na jediný deň prestanete komunikovať s okolím?

Ako nový človek

Ako sme spomínali, samota má na človeka aj pozitívne účinky. Ak si doprajete deň len sami pre seba, ku koncu dňa budete menej vystresovaní. Klinický psychológ Joshua Klapow hovorí, že bežne sme celé dni doslova pod paľbou informácií z každej strany – kolegovia, kamaráti, televízia či počítač, to všetko náš mozog zahlcuje. Ak podnety na deň odstránite, mozog bude mať čas zregenerovať sa.

Podráždenosť

Keď ste celý deň strávili osamote, nie je také ľahké vrátiť sa späť k bežnému režimu a keď sa pustíte do konverzácií s ľuďmi, možno z toho budete podráždení. Keď sme totiž neustále medzi ľuďmi, zvykneme si na ich správanie, keď sa však z času na čas izolujeme, začnú nám niektoré prejavy správania prekážať. Ak ste si všimli, že ste pri komunikácii s ľuďmi podráždení neustále, možno to s izoláciou preháňate a prospelo by vám o trochu viac sa socializovať.

Foto: unsplash

Harmónia

Ak ste neustále v zhone a nezastavíte sa ani na chvíľu, to najlepšie, čo pre seba môžete urobiť, je spomaliť. Sme neustále v spojení s inými ľuďmi prostredníctvom sociálnych sietí a rôznych aplikácií, no na vlastné telo zabúdame. Nevnímame, kedy je unavené, hladné, aký máme postoj, či koľko hodín denne presedíme. Chvíľka samoty vám umožní sústrediť sa na to, čo potrebujete vy, nie každý okolo vás.

Kreativita

Keď sme v zhone, na kreativitu nie je čas, sústredíme sa na to, aby sme čo najskôr a najefektívnejšie plnili úlohy, ktoré sú nám dané. Samota dovoľuje mysli, aby sa venovala dennému sneniu a myšlienky môžu voľne plynúť bez toho, aby sme sa báli, že niečo dôležité zameškáme.

Sebavedomie

Po jednom dni vaše sebavedomie nijak zvlášť neutrpí, ak sa však často izolujete od priateľov a rodiny, môže sa tak stať. Počas bežného dňa je totiž naša myseľ zaneprázdnená spracovávaním podnetov z vonkajšieho prostredia, keď sme však sami, začneme sa sami sebou viac zaoberať, na čo väčšina ľudí nie je zvyknutá. Vnútorný kritik je zrazu hlasnejší, ako kedykoľvek predtým.

Foto: unsplash

Úzkosť

Komunikovať s ľuďmi neraz predstavuje výzvu a môže to byť náročné, no v danej situácii žijeme pre moment a naša myseľ nemá čas vymýšľať desivé scenáre. Neznamená to, že v spoločnosti iných nemôže človek pociťovať úzkosť, no interakcia s blízkym človekom zvyčajne pomáha.

Rozhodovanie

Klinická psychologička Helen Odessky tvrdí, že samota nám môže pomôcť usporiadať si priority a teda sa aj lepšie rozhodovať. Nezabudnite však, že je dôležité mať priateľov a oporu.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov