Hocikto vám môže odprisahať čokoľvek. To však neznamená, že to je automaticky pravda. Našťastie poznáme spôsoby, ktoré vám pomôžu odhaliť každého klamára.

Pritom je to oveľa jednoduchšie, než by sme predpokladali. Stačí položiť jednu otázku. Nie je až tak dôležité, na čo sa budete pýtať. Oveľa dôležitejšie je sledovať reakciu človeka, ktorého podozrievate z klamstva.

Článok pokračuje pod videom ↓

Dnes vám ukážeme 10 znakov, ktoré nájdeme u každého klamára. Zoberieme si modelovú situáciu. Pokúsime sa zistiť, či nám niekto zjedol koláč, ktorý na nás čakal v chladničke.

#1 Neurčitá odpoveď

Otázka: „Zjedol si môj koláč?“ 

Odpoveď: „Prečo si myslíš, že by som to mohol byť ja? Ja som ani netušil, že máme zákusok.“ Cítite to? Ak by neklamal, automaticky by odpovedal nie. Určite by nemal tendenciu sa obhajovať.

#2 Výsmech a posmešky

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Otázka: „Zjedol si môj koláč?“ 

Odpoveď: „Ty myslíš ten starý plesnivý zákusok, ktorý tam bol? Tak na ten som vôbec nemal chuť!“ Ale mal. A vy to veľmi dobre viete. Inak by nemal dôvod sa tomu posmievať.

#3 Hraná sympatia

Otázka: „Zjedol si môj koláč?“ 

Odpoveď: „Verím, že ťa to mrzí. Ja by som bol tiež nahnevaný, keby mi niekto zjedol koláč, na ktorý som sa tak tešil.“ Snaží sa predstierať, že dokonale chápe vašu situáciu? Neverte mu! Je to len ďalší obľúbený trik klamárov!

#4 Apelovanie na pravdovravnosť

Otázka: „Zjedol si môj koláč?“ 

Odpoveď: „Prisahám ti, že som to nebol ja. Čo mi neveríš? Vari som ti niekedy klamal?!“ Práve týmto chce klamár apelovať na vaše city. Chce, aby ste sa cítili zle. Nedajte sa!

#5 Keď miesto odpovede dostanete len ďalšie otázky

Photo by Eunice Lituañas on Unsplash

Otázka: „Zjedol si môj koláč?“ 

Odpoveď: „Aký koláč? Mali sme koláč? Kde bol? Si si istá, že tam bol?“ Klamár vás často zasype množstvom otázok. Jeho cieľom je vás zmiasť. Je to však len ďalšia zaužívaná taktika.

#6 Úplne zamrzne

Otázka: „Zjedol si môj koláč?“ 

Odpoveď: Žiadna. Blahoželáme, práve ste prichytili klamára pri čine!

#7 Monológ, ktorý nemá konca

Otázka: „Zjedol si môj koláč?“ 

Odpoveď: „Čože?! Tebe niekto zjedol koláč? To je odporné. Ja by som to nikdy nespravil.“ Na daný problém vie v momente vymyslieť sloh. Urobí všetko, aby zakryl svoj priestupok.

#8 Najlepšia obrana je útok

Photo by Thomas Kelley on Unsplash

Otázka: „Zjedol si môj koláč?“ 

Odpoveď: „To si vážne myslíš, že som ho zjedol ja? To som si o tebe nemyslel. Nemusíš ma takto obviňovať.“ Jeho cieľom je dosiahnuť, aby ste sa cítili zle. Vy však viete, kde je pravda.

#10 Z každého rožku trošku

Na záver vám ukážeme zopár ďalších drobností, pomocou ktorých môžete odhaliť klamára. Osoba, ktorá nehovorí pravdu, často prehĺta sliny, uhýba pohľadom a pri klamstve aj jej tvár nadobudne asymetrické rozmery. Preto pri podozrení na klamstvo zbystrite pozornosť a skúste dotyčného „počúvať“ nielen verbálne. Veď nie náhodou sa vraví, že neverbálna komunikácia nám o tom druhom povie oveľa viac, než obyčajné slová.

Pozri aj: 5 fráz, ktorými sa väčšinou chronickí klamári sami usvedčia a dajú nimi najavo, že klamú

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov